Mødedato: 27.11.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om Københavns drengekors optagelse på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage

Sagsfremstilling

Det foreslås,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at afdække mulighederne for - og konsekvenserne af - at Københavns Kommune retter officiel henvendelse til Sankt Annæ Gymnasium (sangskole og folkeskole), hvori der tilkendegives en positiv holdning til Københavns Drengekors (Det Kongelige Kantori) ansøgning om at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage.

2. at Børne- og Ungdomsforvaltningen snarest muligt vender tilbage med en indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget – jf. pkt. 1 – med henblik på endelig behandling i Borgerrepræsentationen.

(Stillet af Alternativet)

Motivering

Sankt Annæ Gymnasiums historie går helt tilbage til 1929, hvor den første sangklasse blev oprettet i samarbejde med Københavns Kommune. Siden da er skolen vokset og har i dag en central plads i fødekæden for dansk musikliv. Sankt Annæ Gymnasium – Københavns Kommunes Sangskole (folkeskole) tilbyder et unikt undervisningsforløb for børn og unge i hovedstaden med talent for sang og musik. Skolens mål er at skabe veluddannede musiske mennesker med arbejdsglæde, sans for kvalitet og respekt for eget og andres værd. Som den eneste offentlige skole i Danmark tilbyder den både folkeskole, gymnasium, sangskole og musikskole – alt under ét tag i Valby.

Københavns Drengekor er en enestående institution i dansk og internationalt musikliv, som bærer af en århundreder gammel tradition for drenge- og mandskor. Koret har sin base på Sankt Annæ Gymnasium, er tilknyttet Københavns Domkirke, har en omfattende koncert- og turnévirksomhed og er som kongeligt kantori ofte involveret i officielle begivenheder.

Kordrengene går i folkeskolen på Sankt Annæ Gymnasium, hvor korprøverne indgår i det daglige skoleskema. Mandskoret består for det meste af tidligere drengesangere og indgår som en integreret del af drengekoret ved aftenprøver, koncerter og andre koraktiviteter.

Skolen er særligt kendt for tre elitekor – Københavns Drengekor, Sankt Annæ Pigekor og Sankt Annæ Gymnasiekor – samt symfoniorkester og bigband. Alle ensembler turnerer i både ind- og udland, og flere af korene har vundet internationale priser.

KØBENHAVNS DRENGEKOR Det Kongelige Kantori ønsker nu optagelse som en del af en multinational kulturarv. En række af verdens førende drenge- og mandskor har igennem de senere år diskuteret, hvordan man bedst gør det kendt, at den korklang, netop de kor skaber, er den lyd, den europæiske kormusik i århundreder er skabt for. 

Den grundlæggende forudsætning for at kunne udføre den musik på et højt kunstnerisk niveau er den klassiske europæiske korskole – en praksis, hvor kordrengen som en del af sit skoleforløb får en professionel uddannelse i sang og musik og i samarbejde med den voksne og veluddannede sanger indgår i samfundets forbrug af kormusik – for byen, for staten, for kongehuset og for den almindelige borger.

Store komponister som Bach, Händel, Palestrina, Mozart, Haydn og Schubert vidste, at de kunne komponere hvad som helst, for korskolerne var udbredt over hele Europa og i alle de større byer. Derfor må de korskoler og de drenge- og mandskor, der endnu er tilbage, anses for en betydelig kulturarv for det globale musikliv.

Den officielle titel for projektet er: THE BOYS’ CHOIR SCHOOL - The unique sound and character of boys’ voices and the ongoing tradition of their choir schools.

Dette forarbejde sker nu i de respektive lande. I København har man den 26. september på Sankt Annæ Gymnasium afholdt et stormøde med over 500 deltagere. Repræsentanter fra både by, stat, hof, kirke og de mange udøvere af traditionen var tilstede. 

Lokale workshops om drengekorstraditionen arrangeres i januar 2020 i overensstemmelse med ansøgningsprocessen for at blive optaget på UNESCO’s liste for Cross National Intangible Cultural Heritage.

En tilkendegivelse fra København Borgerrepræsentation om betydningen af denne praksis vil være til stor hjælp for den videre behandling gennem de respektives landes Kulturministerier og senere i UNESCO i Paris.

Få yderligere information her: 

https://kdk.dk/verdenskulturarv

 

 


 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 27. november 2019:

Medlemsforslaget blev godkendt.


Til top