Mødedato: 27.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D

Tilpasninger af den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU)

Udvalget skal tage stilling til forslag til proces og initiativer for kvalitetsforbedring af STU, herunder oprettelse af relevante supplerende tilbud.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslag til proces og initiativer for at højne kvaliteten af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU)

Problemstilling

Forvaltningen ønsker at styrke arbejdet med at sikre, at 95 pct. af en årgang får en ungdomsuddannelse og at der er de rette tilbud til unge med brug for særlig støtte, som ikke kan benytte det ordinære ungdomsuddannelsessystem. Denne indstilling peger på, at det er nødvendigt at oprette flere af de rette tilbud til de særligt udsatte unge, og at sikre, at tilbuddene til disse unge er af tilstrækkelig høj kvalitet. 

Særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU) er et 3-årige undervisningsforløb, der blev vedtaget i Folketinget i 2007. Formålet med ungdomsuddannelsen er, at unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov opnår personlige, sociale og faglige kompetencer til en så selvstændig og aktiv deltagelse i voksenlivet som muligt og eventuelt til videre uddannelse og beskæftigelse. Uddannelsen er således målrettet elever der ikke kan forventes, ej heller med særlig støtte, at kunne benytte det ordinære ungdomsuddannelsessystem.

I København drejer det sig i 2012 om i alt 419,2 unge fordelt på 136,8 elever i kommunale tilbud og 282,4 elever i ikke-kommunale tilbud.

De særlige ungdomsuddannelsestilbud er fordelt på tre kommunalt finansierede tilbud (Ungdomsskolen i Utterslev, Center for Specialundervisning for Voksne og LAVUK, Borgervænget) samt en lang række private tilbud.

Der er meget store variationer i priserne på de enkelte STU-tilbud, og forvaltningen vurderer ikke, at der er nogen entydig sammenhæng mellem pris og kvalitet.

Arbejdet med at opbygge den nødvendige kapacitet er således blevet løst via kommunale tilbud og ved at benytte en række ikke-kommunale udbydere. Samlet set har der siden lovens ikrafttrædelse i 2007 været anvendt omkring 90 forskellige ikke-kommunale tilbud, hvoraf de ca. 50 tilbud stadig er i anvendelse. At anvende mange forskellige tilbud har givet mulighed for at imødekomme stort set alle elevers umiddelbare ønsker med hensyn til uddannelsens fokus, men et stort antal udbydere rummer efter forvaltningens vurdering også flere faglige udfordringer, hvoraf de vigtigste er:

  • Det er vanskeligt fagligt at nå at kvalitetssikre uddannelsesforløbene hos et så stort antal udbydere, og at føre et grundigt tilsyn. Tilsvarende er rammerne for at arbejde med kvalitetsudvikling ikke optimale pga. mængden af tilbud. Der er således en risiko for, at den unges udbytte af STU-forløbet ikke får den nødvendige opmærksomhed.
  • Et så stort antal udbydere betyder, at det er vanskeligt for vejlederne at have et fuldt overblik over styrker og svagheder ved alle tilbud, og de har dermed svært ved at vejlede de unge ind det mest passende tilbud.
  • Mange små udbydere kan have betydning for den faglige bæredygtighed, idet det er vanskeligt for tilbuddene at bevare den faglige ekspertise ved barsel, sygdom eller jobskift.
  • Det er en administrativ uforholdsmæssig stor opgave at administrere området på grund af det store antal udbydere. Kommunikationen med udbyderne og sagsprocedurerne er uens.
  • Et af målene med en STU er, at eleverne opbygger et socialt netværk, og dette er erfaringsmæssigt vanskeligt i de, ofte, små STU-tilbud.

En anden problemstilling er afgrænsningen af målgruppen til STU. Der findes i dag en gruppe elever som i overensstemmelse med lovgivningen visiteres til en STU, fordi der på nuværende tidspunkt ikke findes tilbud til dem indenfor det almene ungdomsuddannelsesområde. Denne gruppe ville dog kunne visiteres til tilbud indenfor almenområdet, hvis uddannelserne var tilrettelagt på en måde der tilgodeså elever med særlige behov, eller der eksisterende uddannelsesforberedende forløb til gruppen.

Løsning

Forvaltningen foreslår, at der på baggrund af ovenstående udfordringer iværksættes en proces i 2013 for at forbedre kvaliteten i STU-tilbuddet samt sikre en tilstrækkelig og dækkende tilbudsvifte til sårbare unge i København fra 2014 og fremad. Det betyder:

  1. Etablering af en række yderligere forberedende tilbud til de unge, som reelt ikke er indbefattet af STU-målgruppen, men som der p.t. mangler de rigtige tilbud til.
  2. En sikring af det fremadrettede kvalitetsniveau gennem en annoncering med henblik på færre ikke-kommunale udbydere.

Ad 1) Etablering af en række STU-erstattende tilbud
Forvaltningen foreslår, at der udvikles en række uddannelsesforberedende forløb/tilbud, så en mindre gruppe unge på forskellig måde støttes i retning af det ordinære ungdomsuddannelsesområde, i stedet for at få tilbudt en STU.

Forvaltningen foreslår med udgangspunkt i Ungdomskommissionens forslag to STU-erstattende forløb, hvilket indebærer at målgruppen til STU reduceres med forventet 30 personer på årsbasis:

  • Erhvervsgrunduddannelsen (EGU) med opstart på deltid: Målgruppen er unge med en specialskolehistorik og andre, som vurderes ikke umiddelbart at kunne honorere kravene i det ordinære uddannelsessystem og EGU på fuld tid. Det foreslås, at kommunen på forsøgsbasis etablerer 10 EGU pladser på deltid fra august 2013 på fuld elevløn de første 6-12 måneder. Sigtet er , at den unge i løbet af uddannelsen kommer på fuld tid. Etablering af tilbuddet kræver en forudgående dispensationsansøgning til Ministeriet for Børn og Undervisning, idet det med den nuværende lovgivning ikke er muligt at udbetale fuld løn til elever på deltid. Såfremt denne imødekommes, kan forslaget finansieres fra august 2013.
  • To-årigt 10. klassestilbud for senmodne mellem grundskolen og ungdomsuddannelserne for unge med særlige behov. Der etableres fra 2014 20 årlige pladser i et toårigt undervisningstilbud for unge senmodne. Tilbuddet skal fysisk placeres i et ordinært ungdomsuddannelsesmiljø, der samtidig tilgodeser elevgruppens behov for skærmning. Forslaget finansieres fra august 2014.

Ovenstående tilbud forudsættes finansieret indenfor den nuværende budgetramme til STU, idet de unge alternativt ville skulle tilbydes STU. Det er forvaltningen, som målgruppevurderer til tilbuddene.

Ad. 2) En sikring af det fremadrettede kvalitetsniveau gennem en annoncering

For at sikre kvaliteten i STU-tilbuddene foreslår forvaltningen, at der sker en reduktion i antallet af ikke-kommunale udbydere på STU-området igennem en annoncering. De nuværende kommunale udbydere og deres nuværende kapacitet vil ikke blive berørt, og der er således alene tale om en annoncering af den opgave, som i forvejen løses af ikke-kommunale udbydere. At kapaciteten i de kommunale tilbud, som udgør ca. 1/3 del af pladserne, ikke foreslås berørt af annonceringen hænger sammen med, at forvaltningen vurderer, at det er nødvendigt med en vis kommunal kapacitet for altid at kunne tilbyde et relevant STU-tilbud. Samtidig er de kommunale tilbud i overvejende grad rettet mod de mest sårbare elever - elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder, som forudsætter en anden faglig tyngde og økonomi i opgaveløsningen.

Indholdsmæssigt er STU-eleverne inddelt i 4 kategorier på baggrund af typen af deres funktionsnedsættelser, jf. figuren nedenfor.

Figur 1: Inddeling af elever i 4 kategorier på baggrund af typen af funktionsnedsættelser



Forvaltningen foreslår på baggrund af annonceringen at udvælge i alt 10-15 udbydere som fra 2014 sammen med de kommunale leverandørerskal sikre et bredt STU-tilbud, som sikrer et højt kvalitetsniveau i STU. Annonceringen vil sikre gennemskuelighed for unge og vejledere, og samtidig skabe sammenhæng mellem pris og kvalitet på området.

Forslaget indebærer ikke ændringer for de unge, som har fået tilbudt en STU i 2011, 2012 eller 2013. Disse unge vil således gennemføre hos den STU-udbyder, der er påbegyndt, såfremt denne udbyder fortsat vurderes at være fagligt relevant (der foretages en revisitation årligt).

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Sigtet med en fast udbyderkreds er - udover en sikring af det fremadrettede kvalitetsniveau - at levere kvalitetstilbud indenfor den nuværende budgetramme gennem faste gennemskuelige priser.

Såfremt denne indstilling godkendes, vil forvaltningen i maj 2013 fremlægge indstilling om det nærmere indhold og økonomiske konsekvenser af STU-erstattende forløb.

Videre proces

Såfremt indstillingen godkendes, vil det videre forløb følge nedenstående tidsplan:

  • Maj 2013 - Børne- og Ungdomsudvalget forelægges indstilling om STU-erstattende forløb
  • Juni 2013 - Ikke-kommunale STU-tilbud annonceres på kommunens hjemmeside
  • September 2013 - Udvælgelse af ikke kommunale udbydere for 2014-2016 (med mulighed for forlængelse til 2018) foretages. Udvalget orienteres efterfølgende herom
  • Januar 2014 - Ny ordning træder i kraft

                    Else Sommer                      /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top