Mødedato: 27.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D

Omstrukturering af læseklasserækker

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag om omstrukturering af læseklasserækkerne på Lergravsparkens Skole og Blågård Skole fra skoleåret 2013/14 efter høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at læseklasserækken på Lergravsparkens Skole flyttes til Blågård Skole fra skoleåret 2013/2014

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har den 21. november 2012 besluttet at sende forslaget om at omstrukturere læseklasserækkerne på Lergravsparkens Skole og Blågård Skole i høring, se bilag 1.

Udvalget skal nu tage stilling til omstrukturering af læseklasserækkerne på Lergravsparkens Skole og Blågård Skole efter endt høring.

En flytning af læseklassen fra Lergravsparkens Skole til Blågård Skole vil skabe et større fagligt miljø, som bl.a. forventes at have følgende positive effekter:

- styrkelse af den faglige udvikling hos personale og elever
- bedre udnyttelse af det sociale samspil imellem eleverne
- bedre samspil mellem læseklasserne og almenklasserne på beliggenhedsskolen med henblik på bedre inklusion
- mindre sårbarhed og mere stabilitet i den daglige drift (eksempelvis hvad angår sygdom, personaleafgang etc.)

Løsning

Forvaltningen har modtaget i alt ni høringssvar til forslaget om omstrukturering af læseklasserne, se bilag 2. I bilag 3 har forvaltningen foretaget et resume af høringssvarene. 

Høringssvarene rummer både ros og kritik af forslaget. Overordnet kan høringssvarene samles i følgende temaer:

Tema 1: Opbakning til større fagligt miljø

Høringssvarene er generelt positive overfor, at omstruktureringen af læseklasserækkerne medfører et større læsefagligt miljø på Blågård Skole. Dette giver mulighed for bedre faglig sparring og udvikling blandt fagpersonalet, ligesom det giver mindre sårbarhed ved fravær etc.

Forvaltningens kommentarer

Der er bred enighed om, at en flytning af læseklassen fra Lergravsparkens Skole til Blågård Skole vil styrke den faglige kvalitet, hvilket stemmer fint overens med forvaltningens forventninger.

Tema 2: Transport og fravigelse af Københavns Kommunes nærhedsprincip

Flere af høringssvarene er kritiske overfor den øgede transporttid, som forslaget vil medføre for de elever, som bor på Amager. Der peges på, at den øgede transporttid vil betyde, at nogle børn vil blive ekskluderet fra deres nærmiljø og fritidsaktiviteter, og at det også vil betyde en øget stigmatisering og negativ påvirkning af selvværdet hos nogle i forvejen sårbare og skrøbelige børn.

Kritikerne henviser til nærhedsprincippet og foreslår konkret, at der findes et læseklassetilbud på Amager til de elever, som bor på Amager.

Forvaltningens kommentarer

Det er korrekt, at omstruktureringen vil medføre, at ca. 20 af eleverne fra den nuværende læseklasse på Lergravsparkens Skole vil have længere transporttid, hvis de skal gå i skole på Blågård Skole. Imidlertid vurderer forvaltningen, at den øgede transporttid ikke er så voldsom, at det vil volde problemer. Det vil tage ca. 20 minutter fra en elev påstiger Metroen på enten Lergravsparkens Station eller Islands Brygge / DR Byen stationer til de er fremme ved Blågård Skole. Alle elever, der har behov for det, vil få udleveret et gratis månedskort til offentlig transport af skolen/kommunen. Desuden er det ikke alle elever, der får længere transporttid. Hvis forslaget vedtages, er der seks elever, der får kortere transporttid til Blågård Skole end de har til Lergravsparkens Skole i dag.

Der er ikke kapacitet på nogle af skolerne på Amager til at samle læseklasserne fra både Lergravsparkens Skole og Blågård Skole. Hvis læseklassen alene på Lergravsparkens Skole blot blev flyttet til et andet sted på Amager, ville de faglige fordele, et større miljø ville medføre, ikke kunne opnås.  

Afvejningen mellem nærhed og specialisering er et dilemma i forhold til tilrettelæggelsen af alle specialiserede skoletilbud. Grundlæggende vurderer forvaltningen, at de faglige fordele, der vil være forbundet med omstruktureringen, vil opveje den ekstra transporttid hos nogle af eleverne. Der kan dog være nogle helt særlige omstændigheder omkring de enkelte børn, der skal tages særligt hensyn til, hvis læseklasserækkerne sammenlægges. Derfor vil forvaltningen i implementeringsprocessen være i dialog med forældrene til de elever, der skal flytte fra Lergravsparkens Skole til Blågård Skole, så det sikres, at der findes gode løsninger for alle elever. Dette kunne eksempelvis være et andet tilbud, hvis det er et ønske og barnet vurderes at kunne profitere af dette.

Tema 3: Blågård Skole har dårlige forudsætninger for at varetage opgaven med læseklasserækker

Der udtrykkes i enkelte høringssvar tvivl om, hvorvidt Blågård Skole har de rigtige faglige forudsætninger for og kompetencer til at varetage opgaven med læseklasserækkerne.

Forvaltningens kommentarer

Læseklasserækken på Blågård Skole er velfungerende og har gode faglige resultater. Antallet af fag, som afgangseleverne i læseklasserne går op i, samt deres gennemsnitlige karakterer har været stigende de sidste tre år.

Blågård Skole er kompetencecenter for elever med læse- og skrivevanskeligheder. Det er oplagt, at det i starten vil kræve en indsats på Blågård Skole at få integreret læseklasseeleverne fra Lergravsparkens Skole og få skabt et godt fagligt miljø for alle eleverne. Derfor skal det tages i betragtning, at Blågård Skole som konsekvens af beslutningen i BUU 21.11.2012 (2012-58192) om at nedlægge gruppeordningerne på almenskoler fra august 2013 ikke længere vil have indskolingsklasse eller skolegruppe, hvilket vil give skolen yderligere mulighed for at kunne afsætte ressourcer og tid til opgaven med at modtage læseklasseeleverne fra Lergravsparkens Skole.

Tema 4: Forslaget om omstrukturering af læseklasserækkerne har ikke overholdt spillereglerne for en ordentlig demokratisk proces

Flere af høringssvarene kritiserer den politiske proces i forbindelse med forslaget om omstrukturering af læseklasserækkerne. Der udtrykkes bekymring for, om forslaget i virkeligheden er givet på forhånd, da udvidelsen af Lergravsparkens Skole allerede er besluttet i forbindelse med Anlægsplan 2013, og denne udvidelse forudsætter, at læseklassen flytter fra Lergravsparkens Skole til Blågård Skole. Kritikerne mener, at der tilsyneladende ikke er en reel demokratisk proces, og at høringen i praksis er overflødig, da det forventes at forslaget vil blive besluttet under alle omstændigheder.

Forvaltningens kommentarer

På Børne- og Ungdomsudvalgsmødet den 29.8.2012 (2012-95688) blev anlægsplanen på dagtilbud- og skoleområdet vedtaget og heri fremgår, at anlægsprojektet på Lergravsparkens Skole (udbygning med 1 spor) forudsætter, at læseklasserækken på Lergravsparkens Skole flyttes til Blågård Skole. Det er således korrekt, at der en sammenhæng mellem de to politiske processer. Men det betyder ikke, at der på forhånd er truffet beslutning om, at læseklasserækken fra Lergravsparkens Skole skal sammenlægges med læseklasserækken på Blågård Skole. Hvis denne indstilling ikke godkendes, kan sammenlægningen ikke gennemføres.

Økonomi

Forslaget om omstrukturering af læseklasserne vil ikke medføre ændringer i kapacitet eller målgruppe på læseklasseområdet. Med den nye budgetmodel for specialskoler og klasserækker er de berørte skoler i den samme priskategori, og skolerne vil blive afregnet i overensstemmelse med den gældende budgetmodel.

Der er afsat 2 mio. kr. i budget 2013 til flytning af læseklasserækken på Lergravsparkens Skole, jf. budget 2013.

Udvalget besluttede på sit møde den 6.2.2013 i sagen om anlægsbevilling til projektering af udbygning af 3 skoler (2013-5782) at afsætte en anlægsbevilling på 3,6 mio. kr. til projektering af  en udvidelselse af Lergravsparkens Skole med et spor. Det fremgik af denne sag, at hvis læseklasserækken ikke flyttes fra Lergravsparkens Skole til Blågård Skole vil der være et yderligere anlægsbehov på 6,2 mio. kr. i budget 2013 for at kunne udvide Lergravsparkens Skole med 1 spor. Dette beløb indgik derfor ikke i den økonomiske ramme for udvidelsesprojektet på Lergravsparkens Skole.

Videre proces

Københavns Kommune har anvendt udfordrings retten til at få dispensation til fravigelse af delegationsforbuddet i folkeskoleloven vedr. ændringer af skolestrukturen for så vidt angår specialundervisningen. Dette forslag, som omfatter en mindre andel af børn, kan derfor besluttes endeligt i udvalget og skal således ikke til behandling i Borgerrepræsentationen.

Hvis indstillingen vedtages, vil forvaltningen tilrettelægge den konkrete implementering af sammenlægningen i samarbejde med de involverede skoleledere, områdechefer, forældre og børn. Herudover vil forvaltningen vende tilbage til BUU med en status på, hvordan sammenlægningen i sin helhed er forløbet.

Styrelsesvedtægten for folkeskolen vil desuden i givet fald blive opdateret i overensstemmelse med beslutningen.


                       Else Sommer                      /Nina Hemmersam

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, C, F og Ø.

Imod stemte 1 medlem: O.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Karin Storgaard (O) benyttede sig af standsningsretten. Sagen skal således behandles i Borgerrepræsentationen. 
Til top