Mødedato: 26.09.2018, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på 2. regnskabsprognose

Se alle bilag
Udvalget orienteres om opfølgning på 2. regnskabsprognose.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at udvalget tager denne opfølgning på 2. regnskabsprognose til efterretning

Problemstilling

2. regnskabsprognose blev forelagt udvalget på mødet den 15. august 2018. Prognosen viste, at det kun er den decentrale opsparing, der sikrer et forventet samlet positivt regnskabsresultat i 2018. Resultatet af den ordinære drift er et forventet merforbrug primært pga. udfordringer på specialområdet med stigende dækningsgrader og visitation til dyrere tilbud. 

Denne sag er en opfølgning på prognosen.

Generelt gælder det, at udvalget er forpligtiget til at overholde budgettet. Det betyder, at udvalget ikke må overskride budgettet, og merudgifter skal opvejes af kompenserende besparelser inden for udvalgets ramme. Ligeledes må udvalget ikke budgettere med et merforbrug, men kan i stedet f.eks. tilbageholde midler i budgetudmeldingen til de centrale og decentrale enheder.

Det samlede resultat for 2018 har ændret sig fra et forventet mindreforbrug på 105,7 mio. kr. i 1. regnskabsprognose (BUU 2.5.2018) til et forventet mindreforbrug på 10,6 mio. kr. i 2. regnskabsprognose (BUU 15.8.2018), jf. tabel 1 nedenfor. Den væsentligste årsag til den ændrede forventning er et fald i den decentrale opsparing, og samtidig er merforbruget på driften steget fra 17,9 mio. kr. til 42 mio. kr.

Tabel 1: Udvikling i forventet regnskabsresultat fra 1. til 2. regnskabsprognose

Frem mod 3. regnskabsprognose kvalificeres forventningen til det endelige resultat yderligere, herunder det faktiske antal af børn i dagtilbud og skoler. Et forhold, der kan påvirke resultatet af den ordinære drift.

Løsning

Budget 2018

Der er indgået en budgetaftale for 2019. I aftaleteksten indgår håndtering af merforbruget på driften (service) i 2018. Det fremgår af aftaleteksten, at:

"Det forventede regnskab pr. august 2018 (2. prognose red.) har vist, at der er udfordringer med merforbrug på serviceområdet i Børne- og Ungdomsudvalget (korrigeret for decentral opsparing), Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget. Parterne er enige om, at puljen til uforudsete udgifter i 2018 anvendes til at håndtere udfordringer med merforbrug på service. I forbindelse med prognosen for det forventede regnskab pr. oktober 2018 (3. prognose red.) vil parterne udmønte puljen til uforudsete udgifter forholdsmæssigt til de forvaltninger, ud fra omfanget af forventet merforbrug pr 1. oktober. Såfremt merforbruget forventes at overstige puljen til uforudsete udgifter, er parterne endvidere enige om, at dette håndteres ved, at de pågældende forvaltninger optager internt lån samt at der tilvejebringes servicemåltal fra servicebufferpuljen hertil."

Det betyder, at det forventede merforbrug på driften i 3. prognose dækkes helt eller delvist. Hvor meget af merforbruget Børne- og Ungdomsudvalget får dækket afhænger af såvel størrelsen på puljen til uforudsete udgifter samt størrelsen på merforbruget i Teknik- og Miljøudvalget og Socialudvalget. Andelen af midler fra puljen, som vil tilfalde Børne- og Ungdomsudvalget afhænger af, hvordan det samlede merforbrug fordeler sig mellem de tre udvalg ved 3. prognose.

På baggrund af resultatet for 2. prognose i de tre udvalg og størrelsen på puljen til uforudsete udgifter, ville Børne- og Ungdomsudvalget have fået dækket stort set hele merforbruget.

Det er derfor forvaltningens anbefaling ikke at foretage forbrugsbegrænsede tiltag på nuværende tidspunkt, men fortsat følge udviklingen tæt og udvise en passende grad af økonomisk tilbageholdenhed.

Et eventuelt større merforbrug end det, der finansieres af puljen til uforudsete udgifter vil blive håndteret i udmøntningssagen vedr. budget 2019.

Budget 2019

Forvaltningen har til budgetforhandlingerne for budget 2019 fremlagt et need-to budgetønske på 72,7 mio. kr. til de stigende dækningsgrader på specialområdet. Der er i budgetaftalen afsat 35 mio. kr. i 2019. Det betyder, at der forventeligt udestår en finansiering på 37,7 mio. kr. i 2019. Denne manglende finansiering på 37,7 mio. kr. skal håndteres i forbindelse med udmøntningssagen, så der kan udmeldes et budget i balance. Forvaltningen vil som udgangspunkt lægge op til, at alle enheders budgetter reduceres, og alle dermed bidrager til at finansiere merforbruget. 

I Budgetaftalen 2019 fremgår det desuden, at: "Parterne er enige om, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med Økonomiforvaltningen igangsætter en analyse af aktivitetsudviklingen på special, dag og skoleområdet. Analysen skal indeholde handlingsplaner for fremadrettet styring og håndtering på kort og lang sigt. Analysen skal foreligge til overførselssagen 2018-2019."

Forvaltningen har igangsat et analysearbejde, der skal afdække tre overordnede temaer - 1) økonomisk styring af specialområdet, 2) forklaringer på stigningen i antallet af børn og 3) visitationsprocessen. I bilag 1 er grundlaget for analyserne nærmere beskrevet. Udvalget vil på mødet den 5. december blive præsenteret for en ny status, herunder de foreløbige resultater og vigtigste konklusioner i analysen.


Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

Videre proces

BR tager endelig stilling til budgetforslaget for 2019 den 4. oktober.

Den 14. november skal Børne og Ungdomsudvalget tage stilling til 3. regnskabsprognose for 2018. Regnskabet for 2018 forelægges udvalget forventelig den 13. marts 2019.

Den 14. november skal udvalget ligeledes tage stilling til udmøntningen af det vedtagne budget 2019 herunder konkret udmøntning af budgettildelinger, udvalgets råderum samt effektiviseringer og besparelser. Forvaltningen vil efter en vedtagelse af udmøntningssagen kunne udmelde driftsbudgetter for 2019 til de enkelte institutioner, skoler, bydækkende tilbud og administrative enheder i begyndelsen af december 2018.

 

Tobias Børner Stax                                                        /Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top