Mødedato: 25.10.2006, kl. 15:00

Forsøg med kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder

Se alle bilag

Forsøg med kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 25. oktober 2006

 

 

5.      Forsøg med kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder

  J.nr. 327246

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget og Økonomiudvalget anbefaler overfor Borgerrepræsentationen

 

at     der i Børne- og Ungdomsforvaltningen etableres et forsøg med tilvejebringelse af kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder, idet det herved er forudsat,

 

·        at Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen får finansieret forsøget (730.000 kr.) fra Integrationsministeriets pulje til forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder

·        at der kan opnås aftale/accept hos de faglige organisationer vedr. aflønning/honorering af de unge, der omfattes af ordningen

 

 

RESUME

Som opfølgning på medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om at undersøge muligheden for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob (BR 612/2006), foreslås det, at der i Børne- og Ungdomsforvaltningen etableres et forsøg med tilvejebringelse af kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder. Økonomiforvaltningen har rettet henvendelse til de relevante faglige organisationer med henblik på at finde en acceptabel løsning vedrørende aflønning/honorering af de unge.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen søger om finansiering af forsøget fra Integrationsministeriets pulje til forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder.

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen behandlede på mødet den 3. november 2005 medlemsforslag fra Det Radikale Venstre om at undersøge muligheden for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob (BR 612/05). Borgerrepræsentationen henviste medlemsforslaget til Økonomiudvalget.

 

Medlemsforslaget har følgende ordlyd:

 

"Det foreslås, at Borgerrepræsentationen pålægger Økonomiforvaltningen at undersøge muligheden for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob samt at rette henvendelse til regeringen samt relevante samarbejdspartnere med henblik på at indgå partnerskabsaftaler."

 

Økonomiforvaltningen gav den 20. juni 2006 Økonomiudvalget en status på de gennemførte og igangværende undersøgelser. Økonomiudvalget tog Økonomiforvaltningens status til efterretning. I den forbindelse blev det tilkendegivet, at Økonomiudvalget vil få forelagt en uddybende indstilling, så snart der foreligger resultater af de igangværende undersøgelser, dog inden udgangen af oktober 2006.

 

Status på undersøgelser nævnt i status til Økonomiudvalget af 20. juni 2006

Der blev i status af 20. juni 2006 redegjort for, at muligheden for at ansætte unge inden for de foreliggende overenskomstmæssige rammer er meget begrænsede, og at en evt. ændring i givet fald vil skulle aftales med organisationerne.

Økonomiforvaltningen har rettet henvendelse til de relevante faglige organisationer med henblik på at finde en løsning, organisationerne kan acceptere. Drøftelserne er endnu ikke afsluttet.

 

I øjeblikket kører der i SSP-regi projektet "Ung i Job - for virksomheder og unge på Amager, der kan og vil". Projektets målgruppe er unge, der af sociale, kulturelle eller uddannelses-/arbejdsmæssige grunde er i fare for at blive marginaliserede i forhold til kammerater og det omgivende samfund generelt. Der er tale om unge i alderen 13-17 år, der af forskellige årsager har svært ved at finde fritidsjob. I projektet støttes målgruppen i søgningen efter fritidsjob - det bagvedliggende formål med projektet er kriminalitetsforebyggelse. På et konkret plan er målet at lære de unge at søge job, at kunne begå sig til en ansættelsessamtale og give de unge kendskab til de krav, der stilles til dem på arbejdsmarkedet. Der er udarbejdet en foreløbig evaluering af projektet, hvoraf det fremgår, at projektets resultater indtil videre er meget positive.

 

Med hjemmel i lov om aktiv beskæftigelsesindsats eksisterer der endvidere i Socialforvaltningen et projekt for udsatte unge - "Spydspidsen". "Spydspidsen" blev etableret som projekt i 2000 og idéen bag projektet var at få udsatte unge integreret i lokalmiljøet via praktikforløb på almindelige arbejdspladser. Målgruppen er her de mest belastede unge, som har problemer med almindelige omgangsformer, som har vendt skolesystemet ryggen, som laver kriminalitet, som ryger for meget hash mv. Målet med at få de unge i arbejde er at give dem indsigt i arbejdsmarkedets vilkår og at give dagligdagen et meningsfyldt indhold. Ved at give dem opgaver og ansvar får de mulighed for at overveje fremtidig erhvervstilknytning, samt at udvikle deres sociale kompetencer i samspillet med kollegerne på arbejdspladsen. Nærmere oplysninger om projektet kan ses på www.spydspidsen.dk.

 

Beskrivelse af forsøg med tilvejebringelse af kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder

Med udgangspunkt i især erfaringerne fra projektet "Ung i Job – for virksomheder og unge på Amager, der kan og vil" foreslås det, at der etableres et forsøg vedr. tilvejebringelse af kommunale fritidsjob til unge med svage sociale relationer fra socialt belastede boligområder. Projektet skal køre fra ultimo 2006 til 31. december 2007.

 

Fritidsjobbet skal give de unge en praktisk forståelse for, hvad det vil sige at være aktiv på arbejdsmarkedet. Den unge vil komme til at indgå i forskellige sociale relationer, lære om holdning, adfærd og attituder, og hvad det betyder i samværet med andre.

Forsøget er forankret i Børne- og Ungdomsforvaltningen, men alle forvaltninger vil blive opfordret til at skaffe fritidsjob til forsøget.

 

Forsøgets målgruppe:
Målgruppen er 13-17-årige unge fra socialt belastede boligområder, der har et ønske om at få et fritidsjob, men som af den ene eller anden grund ikke er i stand til selv at skaffe sig et. Det er unge med svage sociale relationer, ofte uden opbakning hjemmefra.

 

Fritidsjobbene:
Fritidsjobbet kan i princippet være alle steder i kommunens forvaltninger og institutioner, fx i kontorer, på lokalcentre, i daginstitutioner, på bemandende legepladser og ved idrætsanlæg.

 

Jobfunktionerne skal være enkle og lette at gå til for den unge. Der skal være tale om regulære fritidsjob. Dette giver en klarere profil hos de unge og en forståelse og accept af de krav, der normalt stilles på en arbejdsplads. De udbudte jobfunktioner må således ikke primært have karakter af "aktivering" af den unge.

Ansættelse af den enkelte unge kan ske i op til 7 timer om ugen.

 

Visitation:
Visitationen til fritidsjobbene systematiseres og skal ske via Ungdommens Uddannelsesvejledning i samarbejde med Ungdomsskolen og ungdomsklubberne. SSP vil ligeledes blive søgt inddraget i forbindelse med visitationen til fritidsjobbene. Det er de ansatte i kommunens institutioner og skoler samt kommunens opsøgende medarbejdere, der gør målgruppen opmærksom på muligheden og følger den unge på vej. Udover at den unge skal falde indenfor målgruppen, stilles der ingen specifikke krav til den unge ud over dem, som arbejdsstedet vil stille.

Forud for anvisning af fritidsjob skal den unge møde til et afklarende interview med forsøgets koordinator. Her afstemmes den unges ønsker og forventninger i forhold til de kompetencer, som den enkelte arbejdsudbyder efterspørger. Den unge skal overholde de aftaler, som indgås ved visitationen omkring muligheder, krav, forventninger og mål. Ligesom den unge så vidt muligt skal fastholdes i skolegang/uddannelsesforløb og lektielæsning samt friholde sig af kriminalitet. 

 

Koordinatoren:
Til forsøget tilknyttes en koordinator, hvor såvel den unge som arbejdspladsen kan henvende sig vedr. opståede problemer (det er Børne- og Ungdomsforvaltningens erfaring, at den unge skal følges tæt i 3-6 måneder). Koordinatoren har en fast base, hvor de unge inden for bestemte tidspunkter kan komme i kontakt med koordinatoren. Udover at fungere som kontaktperson for arbejdspladsen og den unge, skal koordinatoren stå for fremskaffelse af fritidsjobbene. Koordinatoren forankres i Ungdommens Uddannelsesvejledning.

 

Introkursus:
Inden ansættelse i et fritidsjob skal den unge gennemgå et introduktionskursus, som giver en indføring i spillereglerne på en arbejdsplads. Kurset er obligatorisk. Introkurserne gennemføres i ungdomsskoleregi og har en varighed af 8-10 timer.

 

Organisering:
Forsøget organiseres med en projektgruppe og en projektkoordinator. Projektgruppens medlemmer består af interessenter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Ungdommens Uddannelsesvejledning, Ungdomsskolen og ungdomsklubberne. Herudover kan der evt. være en eller flere interessenter fra afdelinger, institutioner mv., som har budt ind med fritidsjob til forsøget. Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen drøfter p.t. SSP's eventuelle deltagelse i projektgruppen.

Projektgruppen har det overordnede ansvar for forsøget, herunder økonomi. Projektkoordinatoren refererer til projektgruppen og er ansvarlig for forsøgets daglige drift og koordinering.

 

Evaluering:
Forsøget skal køre i perioden ultimo 2006 til 31. december 2007. Herefter evaluerer Børne- og Ungdomsforvaltningen forsøget. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil herefter med udgangspunkt i evalueringens resultat udarbejde en indstilling til politisk behandling om, hvorvidt forsøget skal fortsætte og evt. udvides, herunder den fremtidige finansiering.

 

 

 

Økonomi

Der søges om finansiering af forsøget fra Integrationsministeriets pulje til forebyggelse af kriminalitet i socialt udsatte boligområder. Ansøgningen vil blive sendt til ministeriet med forbehold for Borgerrepræsentationens godkendelse af indstillingen, idet ministeriets ansøgningsfrist er den 1. november 2006.

 

Følgende udgifter søges finansiering via Integrationsministeriets pulje:

Projektkoordinator på fuld tid i alt                                                   kr. 400.000,-

Forventet honorering af unge på introkursus ved op til 100 unge kr.   50.000,-

Udgifter til undervisning ifm. introkursus, annoncering mv.         kr.   80.000,-

Udgifter til evaluering, transport mv.                                               kr. 200.000,-

I alt                                                                                                     kr. 730.000,-

 

Det er den ansættende forvaltning/institution, som afholder udgifterne til aflønning af den unge. Der ydes ikke økonomisk kompensation herfor. Udgiften til aflønning vil ved ansættelse af 100 unge i alt beløbe sig til ca. 1,4 mio. kr. 

 

Hvis kommunens ansøgning ikke imødekommes af Integrationsministeriet, vil Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægge en ny indstilling med forslag til alternativ finansiering.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Status vedr. undersøgelse af mulighederne for, at socialt dårligt stillede unge kan få et kommunalt fritidsjob mv. givet til Økonomiudvalget 20. juni 2006

 

 

 

 

 

 

                             Else Sommer                                   Claus Juhl

 


 

Til top