Mødedato: 24.11.2021, kl. 12:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Udfasning af pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal beslutte om pejlemærkerne for pædagogisk kvalitet skal udfases.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at pejlemærkerne for pædagogisk kvalitet udfases pr. 1. januar 2022 som beskrevet i indstillingen.

Problemstilling

I denne sag præsenteres udvalget for hvordan Københavns Kommunes pejlemærker for pædagogisk kvalitet 0-18 år kan udfases pr. 1. januar 2022, som det blev bestilt på BUU-mødet den 19. maj 2021.  

Tematikkerne i pejlemærkerne var nye og stod for sig selv, da de blev vedtaget i 2012. Sidenhen er tematikkerne blevet en integreret del af den pædagogiske læreplan og i Københavns Kommunes fritidspædagogiske rammeaftale, hvorfor pejlemærkernes indhold nu fremgår af andre måldokumenter. Pejlemærkerne har med andre ord udspillet deres rolle, idet de har mistet deres selvstændige betydning.

Med den styrkede læreplan, som kom i 2018, blev det desuden indskrevet i dagtilbudsloven, at kommunerne skulle tilstræbe, at det fremadrettet kun var læreplanerne, som udgjorde de faglige mål for dagtilbudsområdet 0-6 år. 

Løsning

Udfasningen af pejlemærkerne betyder, at institutionerne fremadrettet skal tilrettelægge og følge op på det pædagogiske arbejde ud fra et mere forenklet målbillede, som udelukkende vil bestå af de nuværende mål i hhv. de pædagogiske læreplaner (0-6 år), den fritidspædagogiske rammeaftale (6-9 år) og de faglige mål for fritidscentre (10-18 år).

Se bilag 1 for en uddybning af de forskellige mål.

Udfasningen af pejlemærkerne er drøftet med de faglige organisationer, som hilser den velkommen. 

Udfasningen af pejlemærkerne vil begynde den 1. januar 2022, hvor pejlemærkerne for pædagogisk kvalitet ikke er gældende længere.

Forvaltningen gennemgår og konsekvensretter alle relevante dokumenter og information til forældre, så de er klar på hjemmesider mm. fra den 1. januar 2022, men der kan dog fortsat være lokale dokumenter, som først opdateres senere.

Tilsynet

Udfasningen af pejlemærkerne vil betyde, at tilsynet skal justeres.

Det pædagogiske tilsyn i dag- og fritidstilbud 0-18 år er på nuværende tidspunkt struktureret efter pejlemærkerne for pædagogisk kvalitet. Tilsynet bliver justeret, så det fremover afspejler hhv. læreplanstemaerne, den fritidspædagogiske rammeaftale og de faglige mål for fritidsområdet.

Øvrige elementer som tidsfrister i tilsynsprocessen, inddragelse af forældre samt krav om opfølgning fastholdes i tilsynet.

Den justerede tilsynsmodel vil være klar til afprøvning i efteråret 2022, og kan endeligt tages i brug 1. januar 2023. Indtil da anvendes det nuværende tilsyn.

Inden udgangen af 2021 er det forventningen, at regeringen vedtager en række ændringer i dagtilbudsloven, som bl.a. indeholder nye krav til tilsynet med særligt fokus på uvildigheden. Disse ændringer vil blive indarbejdet i den justerede tilsynsmodel.

Økonomi

Der er ikke nogen økonomiske konsekvenser af forslaget.

Videre proces

Når det justerede tilsynskoncept er færdigt, vil det blive forelagt BUU til orientering.

 

Tobias Børner Stax                                              / Mette Seneca Kløve

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 24. november 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Til top