Mødedato: 24.09.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: SSPs afrapportering vedr. urolige byområder i første halvår af 2014

Se alle bilag
Udvalget skal tage SSPs afrapportering om urolige områder til efterretning. 

Indstilling og beslutning

Børne - og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget 
  1. at SSPs afrapportering for 1. halvår af 2014 tages til efterretning 

Problemstilling

SSP-sekretariatet udarbejder to gange årligt en afrapportering om byens urolige områder. Børne - og Ungdomsudvalget bestuttede på sit møde 5.12.2012, at SSPs afrapportering af urolige områder skal have følgende form:
- en årlig status med deltagelse af sekretariatschefen for SSP
- en halvårlig status til efterretning (B - sag)
- evt. ad hoc mundtlig orientering ved sekretariatschefen for SSP

I denne sag fremlægges en status for urolige områder vedr. 1. halvår af 2014.

Løsning

Samlet set vurderer SSP-sekretariatet og forvaltningen, at uro skabt af grupper af unge har været på et normalt niveau, Københavns størrelse og ungesammensætning taget i betragtning i 1. halvår 2014.

Tryghedsindeks 2014 viser, at København i 2014 indtil videre har fastholdt tryghedsniveauet fra 2013, som er det bedste, der hidtil er målt. Mellem 2013 og 2014 ses der ikke nogen udvikling i Trygheds-indeksscoren for København som helhed. I 2014 er der fem områder i København med markant eller intensiveret behov for tryghedsskabende indsatser. Det er fortsat det sydvestlige Indre by, Christianshavn og området omkring Københavns Hovedbanegård, der har et markant behov for tryghedsskabende indsatser, mens Indre Nørrebro, vest for Nørrebrogade, og det sydvestlige Valby har et intensiveret behov for tryghedsskabende indsatser. 

Enkeltsager
I perioden boede i alt 25.859 unge i alderen 12 – 17 år i København.  SSP – ledergrupperne har behandlet 750 enkeltsager fordelt på 629 niveau 1/2 og 121 sager på niveau 3/4. Den samme unge kan figurere flere gange. Antallet af enkeltsager ligger på et normalt niveau. 

Særlige hændelser
Unge under 18 år
Hændelser med uroskabende adfærd begået af ungegrupperinger under 18 år i 1. halvår 2014:  

- I Bellahøj-bebyggelsen skaber en gruppe på cirka 20 større børn og unge i alderen 8 – 15 år utryghed på gadeplan og i kældre og opgange. Der har været ildpåsættelse, hærværk og trusler mod beboere. SSP vurderer, at den konkrete situation er løst.

- I Sundby Sydøst har en gruppe på ca. 20 unge i alderen 14 – 16 år været uroskabende i Fritidscenteret Gaia. Der har været trusler mod personalet samt konfrontationer mellem stedets brugere og udefrakommende unge. SSP vurderer, at den konkrete situation er løst.

Unge over 18 år
Hændelser med uroskabende adfærd begået af ungegrupperinger over 18 år i 1. halvår af 2014:

- I Sundby Nordøst har der været to knivstikkerier, hvor en ung fra lokalområdet blev stukket ned, og som hævn blev en ung fra en anden gruppering ligeledes stukket ned. SSP vurderer, at den konkrete situation er løst.

Unge under og over 18 år
Hændelser med uroskabende adfærd begået af ungegrupperinger under og over 18 år i 1. halvår af 2014:

- I Folehaven i Valby har en gruppe på ca. 20 unge fra 16 til 23 år været i konflikt med områdets institutioner og været uroskabende på gadeplan.  

- I Hoffsmanns Minde ungdomsklub i Valby har to ungegrupperinger på ca. 20 i alderen 15 – 22 år været i slagsmål.

SSP vurderer, at de konkrete situationer er løst. Men der er generelt et problem med unge mænd over 18 år. 
 
Aktivering af akutberedskab

SSP beredsskabet blev i 1. halvår af 2014 aktiveret tre gange:  

20. marts - Nørrebrohallen – Ydre Nørrebro
Nørrebrohallen benyttes som opholdssted af bandemedlemmer, som skaber utryghed blandt unge under 18 år og beboerne. Formålet med SSP indsatsen var at virke tryghedsskabende på områdets børn og unge herunder Nørrebrohallens brugere. Indsatserne omfattede bl.a. kontakt til målgruppen af bandemedlemmer, en synlig politiindsats samt en ekstraordinær gade-plansindsats. Indsatsen har haft den ønskede effekt.  

18. juni - Islands Brygge
I forbindelse med VM i forbold var der konflikt ved havnebadet, hvor bl.a. udefrakommende grupperinger var indblandet i knivstikkeri og masseslagsmål. Formålet med SSP indsatsen var at forebygge konflikter mellem udsatte grupper af unge under 18 år samt at være tryghedsskabende over for unge generelt omkring Havnebadet på Islands Brygge. Endvidere var formålet at forebygge, at udsatte unge under 18 år fik skabt relationer til bandegrupperinger eller blev inddraget i akut opståede konflikter mellem bandegrupperinger på Islands Brygge. Indsatserne omfattede gadeplansindsats fra BUF og SOF samt regelmæssig patruljering af lokalpolitiet. Indsatsen har haft den ønskede effekt

24. juni - Institutionen Kvisten – Indre Nørrebro
I Kvisten har en gruppe på ca. 15 unge i alderen 18 – 23 år udsat institutionen for omfattende hærværk.   Formålet med SSP indsatsen var på kort sigt at stabilisere situationen og genetablere bæredygtige relationer til målgruppen uden for klubbens ramme. På længere sigt er formålet at integrere gruppen i alternative fritidsaktiviteter og hjælpe med vejledning, uddannelse, job mv. på individniveau. Desuden skal der gives ro til at arbejde med gruppen af brugere under 18 år. Handleplanen er ikke afsluttet. 

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

En samlet afrapportering for hele 2014 forventes fremlagt for BUU i marts 2015, hvor lederen af SSP-sekretariatet vil deltage.


       Else Sommer       / Søren Hegnby

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top