Mødedato: 24.05.2006, kl. 08:15

Status på arbejdet med 10 - punktsplanen i de 15 lokalområder

Status på arbejdet med 10 - punktsplanen i de 15 lokalområder

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. maj 2006

 

 

12.      Status på arbejdet med 10 - punktsplanen i de 15 lokalområder

  J.nr. 307134

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     status på arbejdet med 10 punktsplanen i lokalområderne tages til efterretning     

 

 

RESUME

Den 14. december 2005 vedtog Uddannelses- og Ungdomsudvalget, at der skulle fremlægges ny status på 10 punktssamarbejdet i de 15 bydele i april 2006.

 

Denne indstilling er en status pr. 1. april 2006 med fokus på indsatsen i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 


SAGSBESKRIVELSE

Den 14. december 2005 vedtog det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg, at der skulle fremlægges ny status på 10 punktssamarbejdet i de 15 bydele i april 2006.

 

Derudover vedtog det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg, det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg og Kultur- og Fritidsudvalget på baggrund af en fællesindstilling, at der i efteråret 2006 skulle indhentes statusbeskrivelser på 10 punktssamarbejdet i alle 15 bydele, og at disse forelægges de tre udvalg i december 2006.

 

"10 punktplanen for samarbejde om utilpassede unge" blev vedtaget af det tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg, det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg og Kultur- og Fritidsudvalget i foråret 2004. I planen blev der bl.a. lagt op til, at erfaringerne med det lokale tværgående samarbejde omkring utilpassede børn og unge på Indre Nørrebro udbredes til de øvrige bydele, og at der lokalt blev taget stilling til, om og i hvilken udstrækning lignende initiativer – under hensyntagen til de enkelte områders særpræg – skulle tages. 

Denne indstilling er en status pr. 1. april 2006 med fokus på indsatsen i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Oversigt over status på samarbejdet pr. april 2006

 

Oversigten er opdelt efter de 8 nye distrikter i Børne- og Ungdomsforvaltningen:

 

Distrikt

Status på samarbejdet pr. april 2006- og de eksempler på initiativer, der kan relateres til 10 punktsplanen og dens intentioner med fokus på indsatsen i Børne- og Ungdomsforvaltningens regi.

Amager

 

Velfungerende SSP, der har et tæt samarbejde med alle de forskellige medlemmer i udvalget.

De tre bydele Sundby Nord, Sundby Syd og Vestamager har efter januar 2006 indgået et samarbejde omkring alt opsøgende arbejde i distrikt Amager under benævnelsen "2300". Her holdes møder en gang i kvartalet og man har nedsat en styregruppe med repræsentanter fra alle tre bydele. Styregruppens medlemmer koordinerer akut opståede problemer på Amager og er dem, som står for udrykning i områderne, når dette er aktuelt. Desuden koordinerer styregruppen Det Opsøgende Team, der består af 8 pædagogiske medarbejdere ansat i ungdomsklubberne.

Der er et tæt og velfungerende tværfagligt samarbejde med "Netværket", som har følgende aktører: Biblioteket, Ungerådgivningen, Værestedet Buret, Idrætsforeningen FFIH, Ungdomsvejledningen, Ungdomsskolen (pigeklub), Ungehuset, Det opsøgende Team, BUF-Amager (distriktsmedarbejderen), Folkeskolen, Fritidsklubberne og Ungdomsklubberne.

Der er et Maritimt Ungdomshus, Garagen (værested), Klub 47 (ungdomsklub), Buret (idrætsværested), Gokartbanen, Base 37 ( værested skabt af boligselskabet), Bryggerigårdens ungdomsklub (forældreskabt klub) samt ungehuset (juniorklub og ungdomsklub). Mellem disse institutioner og væresteder er der et tæt samarbejde og udviklingsarbejde koordineret af Netværket og distriktsmedarbejderen/pædagogiske konsulent.

Ungeforum er et udvalg, der skaber forskellige aktiviteter med udgangspunkt i folkeskolerne, ungdomsskolen og distriktsmedarbejderen.

Der ansættes efter sommeren 2006 en udgående medarbejder på fuldtid, der skal være i området Sundby Nord.

Ungeseminariet (udspringer af Netværket), afholder møder med alle ovennævnte. Har især et tæt samarbejde med politiet.

 

Konflikthåndtering: Højdevangens Skole og Amager Fælled Skoler har deltaget i kursus. Sønderbro Skole, Dyveke Skole og Sundpark skoler deltager i skoleåret 06/07.

 

Bispebjerg

 

Velfungerende SSP udvalg med repræsentation fra Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Etableret Akutnetværk bestående af Ungerådgivningen, Kriminalpræventiv afdeling og distriktsmedarbejder. Ved bekymring i bydelen samles akutnetværket for at finde løsning. Netværksarbejdet i bydelen er meget velfungerende.

Klubberne har opbygget det opsøgende team BOT2400.

Politiet udarbejder bekymringsbrev til hver enkelt sag i samarbejde med relevante interessenter.

 

Konflikthåndtering: Grundtvigskolen deltager i skoleåret 06/07.

 

Vanløse/ Brønshøj-Husum

 

Vanløse:

Velfungerende SSP med fast akutgruppe, der handler indenfor 48 timer. Pt. samarbejde med SSP-Brønshøj-Husum ift. episoder ved Rødkilde Skole. SSP er synlig som indsatsområde.

I forhold til oplysning i lokalområdet: Klubberne informerer målrettet om tiltag i lokalområdet.

SSP´s kriminalpræventive medarbejdere udsender bekymringsbreve og følger op på disse.

Klubbernes målrettede arbejde med de utilpassede unge i lokalområdet koordineres af de medarbejdere i klubberne, der også varetager det udegående arbejde. Der koordineres med SSP-akutgruppen.

 

 

Brønshøj-Husum:

Rimeligt velfungerende SSP. Ingen beskrevet akutgruppe/beredskabsplan. Samarbejder ad hoc i områder med problemer.

I forhold til oplysning i lokalområdet: Klubbernes bydelssamarbejde har ansat en medarbejder, der skal opsøge i området og informere om tiltag.

SSP´s kriminalpræventive medarbejdere udsender bekymringsbreve og følger op på disse.

Klubbernes arbejde med de utilpassede unge koordineres på bydelsmøder og i SSP.

 

Tingbjerg:

Rimeligt fungerende SSP.  Ingen beskrevet akutgruppe/ beredskabsplan. Mange samarbejdsflader omkring opståede episoder.

Der er flere styregrupper om forskellige tiltag i området. Der er etableret et projektsekretariat, hvis øverste organ er "Samrådet", der består af de fire forvaltningers ledelser (inkl. Vej og Park), ledelsen for ungdomsskolen samt repræsentanter for beboerne i området.

I forhold til oplysning i lokalområdet: Klubbernes Team Gadeplan opsøger og informerer. Projektsekretariatet informerer og synliggør tiltag og projekter.

SSP´s kriminalpræventive medarbejdere udsender bekymringsbreve og følger op på disse.

Alle klubber arbejder målrettet med de utilpassede unge. Koordineres ved bydelsmøder, hvor bibliotek, boldklub og projektsekretariat deltager. Team Gadeplans udegående arbejde målrettet de utilpassede unge koordine res af klublederne på skift i et halvt år af gangen.

 

 

Konflikthåndtering: Bellahøj Skole og Brønshøj Skole har deltaget i kursus. Voldparken deltager i skoleåret 06/07. 

 

Det Centrale Byområde

 

Ingen opdaterede oplysninger.

 

Nørrebro

 

Styregruppen, der består af repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og KFF vurderer, at der er skabt ro i distrikt Nørrebro. Der er etableret akutindsats i lokalområderne i SSP regi.

 

Ydre Nørrebro:

Klubberne har etableret deres opsøgende gadeplansarbejde i tæt samarbejde med områdets skoler, bibliotek og boligforeninger. Indsatsen bliver koordineret med den øvrige SSP indsats og lokalcentrets udgående medarbejdere.

Der er etableret et ungeforum, der drøfter aktuelle emner. Har oprettet hjemmeside, hvor  målgruppen er forældre, borgere, unge og professionelle.

Klubberne samarbejder med Nørrebrohallens ledelse og personale om alternative muligheder for at deltage aktivt i sportslivet.

Der er bekymring i bydelen over, at 86 af 110 medlemmer har udmeldt sig af klubben i Lundtoftegade, efter klubben skal opkræve kontingent fra 1.1. 2006. Der er fortrinsvis tale om medlemmer af anden herkomst end dansk.

 

Indre Nørrebro:

Der er en lang række initiativer og aktiviteter i bydelen med samarbejde på kryds og tværs.

Distrikt  Nørrebro vurderer, at omorganiseringen af Kvisten og igangsættelse af klubbernes opsøgende, sociale indsats ved den matrikelløse klub Detach har haft stor betydning for den ro, der er i bydelen.

En anden vigtig faktor er det tætte samarbejde mellem Gadepulsen og Kvisten omkring de udsatte unge, bl.a. omkring en gruppe af unge, der ikke tidligere kunne rummes i de etablerede tilbud. Disse unge er nu medlemmer i Kvisten. Kvisten har registreret 60 medlemmer under 18 år. Det er en stigning på 100 % siden 1. juli 2005. IT-cafeen Enter har i gennemsnit 35 unge besøgende i alderen 13 – 18 år. Det var tidligere gruppen, der skabte uro på biblioteket.

Desuden er der et bedre samspil mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i forhold til den konkrete udmøntning af handleplaner.

 

Konflikthåndtering Sjællandsgades Skole, Stevnsgades Skole, Hellig Kors Skole, Rådmandsgade skole og Heimdalsgades Overbygningsskole har deltaget i kursus.  

 

Østerbro

 

Ydre Østerbro (Ryvang):

Der er et godt og sundt arbejdsklima både i SSP-lokaludvalget og i SSP-ledergruppen.

SSP- lokaludvalget vurderer lokalområdet som et roligt område, men med enkelte akutte problemstillinger, hvad angår kriminalitet og misbrug blandt børn og unge. Området har 4 "pletter", hvor der er særligt SSP-fokus. I disse områder holder der en del grupper af større børn og unge til. Disse unge har kun sporadisk tilknytning til de eksisterende fritidstilbud og derfor ingen eller kun meget ringe voksenkontakt. De unge er kendt af SSP.

 

Indre Østerbro:

Rammen om det formaliserede samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen er SSP–ledergruppen. SSP-samarbejdet er præget af gode samarbejdsrelationer og dermed en parathed til at dele både relevant viden og ansvar, når der skal handles.

Der er oprettet et beredskab bestående af telefon- og mailliste.

Der har været fokus på Fælledparken og Skaterbanen, og det vurderes, at der er forholdsvis roligt pt. Men der er ekstra opmærksom på området her i forårs- og sommermånederne. Der er nedsat en arbejdsgruppe med deltagere fra SSP-lokaludvalgene på Nørrebro og Ydre Østerbro vedrørende samarbejdet om Fælledparken.

 

Konflikthåndtering: Vibenshus Skole, Sortedamsskole, Klostervængets Skole og Lundehusskole deltager i kursus i skoleåret 06/07.

 

Vesterbro/Kgs. Enghave

 

Kgs. Enghave:

Der er ikke iværksat konkrete tiltag i bydelen.

 

Vesterbro:

Der har været et godt og konstruktivt samarbejde mellem de tre forvaltninger. Der er etableret en mere sammenhængende indsats på det sociale og præventive område. Især akutindsatsen har haft gavn af samarbejdet. Der har været afholdt temadag for medarbejderne på tværs af forvaltningerne. Efter omstruktureringen er arbejdet gået i stå, da de fleste fokuspersoner i styregruppen har flyttet bydel. Der arbejdes på en reorganisering.

 

Konflikthåndtering: Enghave Plads Skole og Vesterbro Ny Skole har deltaget i kursus.

  

Valby

 

SSP gennemgår en reorganisering, der bl.a. indebærer en opkvalificering af nye deltagere. Det udgående team starter for alvor op i august 2006. Kultur- og fritidsforvaltningen er ikke repræsenteret i det opsøgende team og SSP-lokaludvalget.

Der foregår et fint samarbejde mellem klubberne. Lokalpuljen er pt. målrettet Akacieparken og de unge, der er i området. Afventer opstilling af pavillon, hvorefter arbejdet intensiveres.  

 

 < ![endif]>

 

 

Samarbejdet i de 8 Børne- og Ungdomsdistrikter er organiseret meget forskelligt, hvilket falder i tråd med intentionen med 10 punktsplanens formulering om, at det lokale samarbejde skal afspejle lokale traditioner således, at "iværksatte initiativer og inddragelse af lokale samarbejdsparter skal afstemmes efter bydelenes individuelle særpræg". Der er en meget bred vifte af initiativer, aktiviteter og projekter.

 

I forhold til projekt konfliktløsning/mægling har der været flere ansøgere, som har måttet afvises, da der ikke i projektet har været budget til at dække behovet. Som en del af det politiske forlig "Faglighed for alle", forventes det, at projektet over en treårig periode udbredes til samtlige kommunens 65 folkeskoler.

 

En ny statusbeskrivelse målrettet Børne- og Ungdomsudvalget, Socialudvalget og Fritids- og Kulturudvalget indhentes på 10 punktssamarbejdet i alle 15 bydele, og denne forelægges for de tre udvalg i december 2006.

 

Herudover orienteres udvalgene særskilt om indsatsen på Indre Nørrebro, og udvalgene vil få forelagt en ekstern evaluering heraf i december 2006.

 

Det bemærkes, at 10 punktsplanen nu suppleres af forslag til handleplan fra Økonomiforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede børn og unge – især i forhold til børn og unge under 15 år.

 

 

Økonomi

Ingen bemærkninger.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivlisten over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger.

 

 

BILAG  VEDLAGT

Ingen

 

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 

 


 

Til top