Mødedato: 24.05.2006, kl. 08:15

Evaluering af lektiecafeer

Se alle bilag

Evaluering af lektiecafeer

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 24. maj 2006

 

 

11.      Evaluering af lektiecafeer

  J.nr. 287223

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

at      fordelingsmodellen for de nuværende ressourcer til lektiecaféerne fastholdes uden særtildeling til udsatte børn

at      skolernes forpligtelse til at påtage sig rollen som lokal koordinator af lektiehjælpstilbud fastholdes

at      lektiecaféens primære målgruppe er elever, der ikke kan få støtte til lektier i hjemmet

at      forvaltningen afholder temadag og efterfølgende udsender en vejledning til skolerne vedrørende lektiecaféens mål, rammer og samarbejdsflader

 

 

RESUME

I forlængelse af efterårets evaluering af lektiecaféordningen sendte det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg på mødet den 14. december 2005 evalueringsrapport samt 4 af evalueringens væsentligste temaer til høring i skolebestyrelserne, en række relevante råd samt beskæftigelses- og integrationsudvalget. 25 af de høringsberettigede parter har indsendt svar, der forholder sig til et eller flere af de 4 væsentlige temaer; 1) Skævdeling af ressourcer (dvs. særtildeling til udsatte børn), 2) Samarbejde på tværs af skolens støtteaktiviteter 3) Samarbejde med lokalområdets lektiehjælpsudbydere og 4) Lektiecaféens primære målgruppe - de svage eller alle elever? 

 

På baggrund af høringssvar, evalueringsrapport samt nuværende rammer for ressourcetildeling opstiller forvaltningen en række anbefalinger.

 

Forvaltningen vurderer, at der på nuværende tidspunkt ikke er basis for en særtildeling til udsatte børn. Det anbefales at fastholde kravet om, at skolen påtager sig rollen som koordinator af lektiehjælpstilbud i lokalområdet. Det foreslås, at målgruppen for lektiecaféen præciseres som elever, der ikke kan få lektiestøtte i hjemmet. Endvidere foreslås det, at forvaltningen udarbejder en revideret vejledning, som beskriver lektiecaféens mål og rammer, samt at forvaltningen afholder en temaeftermiddag med formidling af best practice-erfaringer.

 


SAGSBESKRIVELSE

I efteråret 2005 foretog forvaltningen i samarbejde med analyseinstituttet CASA en evaluering af lektiecaféordningen blandt Københavns Kommunes skoler. På baggrund af evalueringsrapporten og dens anbefalinger fremhævede forvaltningen 4 temaer, som høringsparterne blev opfordret til at tage stilling til. 22 skolebestyrelser har svaret på høringen vedrørende evaluering af lektiecaféordningen. Derudover har 3 øvrige høringsparter svaret: Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber, Fællespædagogisk Råd samt Integrationsrådet.

 

Sammenfatning af høringssvar samt forvaltningens kommentarer og anbefalinger:

 

1. Skævdeling af ressourcer (dvs. særtildeling til udsatte børn)

Siden skoleåret 2003/2004 har hver skole fået tilført centrale midler til lektiecaféordningen svarende til 5 ugentlige lektioner. Dertil har skolerne været forpligtet til selv at lægge mindst 3 lektioner oveni, så lektiecaféen som minimum er bemandet med 8 ugentlige lektioner, svarende til 240 årlige klokketimer.

 

Fra 2006 er der afsat yderligere 0,7 mio. kr. til lektiecaféen.

 

Høringssvar

17 skoler er positive overfor særtildeling til udsatte børn, hvoraf nogle understreger, at det dog ikke må være på bekostning af de nuværende 5 ugentlige lektioner, som alle skoler får til lektiecafé.


1 skole er imod særtildeling, og 3 skoler forholder sig ikke direkte til spørgsmålet.
Derudover tilslutter Integrationsrådet samt Fællespædagogisk Råd sig særtildeling af ressourcer til udsatte børn.

 

Forvaltningens kommentarer

Selvom der er stor tilslutning til særtildeling af ressourcerne til udsatte børn, vurderer forvaltningen dog, at en særtildeling ikke er praktisk mulig, hvis det fastholdes at samtlige skoler skal have en lektiecafé. Den udmeldte ressource vil på skoler med et mindre antal udsatte børn blive så lille, at disse skoler ikke vil have mulighed for at have en lektiecaféordning. Skoler med mange tosprogede og mange udsatte børn har i forvejen en væsentlig forøget ressourcetildeling, som via skolens selvforvaltning af fx mønsterbrydningsmidler kan omsættes i en lektiecafé med længere åbningstid. En anden mulighed ville være at skævdele de 0,7 mio. kr., der tilføres ekstra til lektiecaféerne i 2006. Det anbefales dog ikke, da denne ressourcetilførsel knap vil være mærkbar for de mest belastede skoler, og samtidig er det også de skoler, der får flest ressourcer på baggrund af mønsterbrydningskriterier og således har mulighed for at tilføre nogle af disse ressourcer til lektiecaféen. En særtildeling af ressourcer vil kunne blive relevant, såfremt der på et senere tidspunkt tilføres flere ressourcer til lektiecaféen.

 

Forvaltningens anbefalinger
Forvaltningen anbefaler, at tildelingen af de nuværende ressourcer til lektiecaféer fastholdes, og at de 0,7 mio. kr., der tilføres ekstra i 2006, ikke særtildeles.

 

2. Sammenhæng mellem støtteaktiviteter

Af evalueringen fremgår, at mange skoler har et uformelt samarbejde på tværs af lektiecafé, sprogcenter og specialcenter, men at der er et udbredt ønske om at tænke mere helhedsorienteret  og i nye måder at organisere samarbejdet på.

 

Høringssvar
11 skoler ønsker, at der skabes større sammenhæng mellem lektiecafé, sprogcenter og specialcenter.  En del påpeger dog, at en udvidelse af det nuværende uformelle samarbejde kræver flere ressourcer.

2 skoler mener ikke, at et øget samarbejde mellem støtteaktiviteterne er relevant, 8 skoler forholder sig ikke til dette tema.

 

Integrationsrådet tilslutter sig også bedre sammenhæng mellem lektiecaféen og øvrige støtteaktiviteter blandt andet gennem inddragelse af modersmålslærere. Det samme gør Fællespædagogisk Råd, som mener, at der i højere grad er brug for helhedsbetragtninger, og at man bør undersøge mulighederne for at skabe større sammenhæng mellem de forskellige støtteaktiviteter.

 

Forvaltningens anbefalinger

Forvaltningen anbefaler, at der indenfor rammerne af den nuværende ressourceudmeldingsmodel og den dermed besluttede øremærkning af sprogcenterressourcen opfordres til samarbejde på tværs af skolens støtteaktiviteter med henblik på at tilpasse støtten til den enkelte elev. Dette tema vil blive uddybet i forvaltningens vejledning til skolerne. Desuden ser forvaltningen med forslaget om etablering af heldagsskoler i forbindelse med "Faglighed for Alle" en god mulighed for at afprøve forskellige modeller for at arbejde helhedsorienteret med de forskellige støtteaktiviteter.

 

3. Samarbejde med lokalområdets øvrige udbydere af lektiehjælp

I det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgs beslutning fra den 4. december 2002 om lektiecaféer fremgår det, at skolen skal gå uden for egne rammer og forsøge at etablere et samarbejde med relevante samarbejdspartnere i lokalområdet med henblik på koordinering af lokalområdets lektiestøttende tilbud. I det efterfølgende cirkulære, som blev udsendt til skolerne, er et af målene, at skolen via sin lektiecafé er koordinerende for lokalområdets lektiestøttende aktiviteter. Men evalueringen af lektiecaféerne viste, at kun 3 skoler har en egentlig koordinerende funktion for lokalområdets lektiehjælpstilbud.

 

Høringssvar
11 skoler mener, at samarbejde med aktører i lokalområdet vedrørende lektiehjælp er godt og relevant. Flere understreger dog, at et decideret samarbejde kræver ekstra ressourcer. 5 skoler mener, at det ikke er relevant: 3 skoler vil hellere prioritere det faglige niveau i lektiecaféen, 1 skole kan ikke se et klart formål med samarbejdet og 1 skole mener ikke, det er relevant, når eleverne kommer fra hele byen. Endelig har 5 skoler ikke forholdt sig til dette tema.

 

Fællespædagogisk Råd påpeger, at skolen bør udbrede kendskabet til deres lektiecafé, og Integrationsrådet opfordrer til, at skolen indgår samarbejde med fritidsinstitutioner, fritids- og sportsklubber mm.

 

Forvaltningens kommentarer
Forvaltningen mener, at der ligger mange fordele i at opdyrke samarbejdet med lokalområdets øvrige udbydere af lektiehjælp , da det giver skolerne bedre muligheder for at målrette et helhedsorienteret tilbud om lektiehjælp til de elever, som har et stort behov for lektiehjælp. Et samarbejde ville f.eks. give mulighed for, at de forskellige lektiehjælpstilbud i lokalområdet supplerer hinanden i forhold til åbningstider, målgruppe og aktiviteter. Et styrket samarbejde vil således i høj grad komme til at gavne de svage elever, som typisk er målgruppen for lokalområdets øvrige lektiehjælpsudbydere. Lektiehjælpsudbyderne omfatter både frivillige organisationer, beboerforeninger samt de kommunale klubber.

 

Forvaltningens anbefalinger

På denne baggrund anbefaler forvaltningen, at skolernes forpligtigelse til at påtage sig rollen som lokal koordinator af lektiehjælpstilbud fastholdes. De 0,7 mio. kr., som tilføres ekstra til lektiecaféordningen i 2006, svarer til ekstra 47 arbejdstimer til hver enkelt skole. Denne ressource kan eventuelt anvendes til opdyrkning af skolens samarbejde med lokalområdets lektiehjælpsudbydere.

 

For at give skolerne idéer og inspiration til kvalitetsudvikling af deres lektiecaféer vil forvaltningen arrangere en temaeftermiddag, hvor skolerne får mulighed for at udveksle erfaringer vedrørende 'den gode lektiecafé' og 'det gode samarbejde med lokale aktører'. Denne temaeftermiddag vil danne baggrund for en revideret vejledning vedrørende lektiecaféens mål, rammer og samarbejdsflader. Temaeftermiddag og udarbejdelse af vejledning planlægges iværksat i løbet af efteråret 2006.

 

4. Skal lektiecaféen målrettes de svage elever eller alle elever?

I det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgs beslutning fra den 4. december 2002 om lektiecaféer fremgik det, at lektiecafé-begrebet udvides til tanken om et "elevcenter". I forlængelse heraf blev udsendt et cirkulære om elevcenterets mål og rammer, hvor elevcenteret bl.a. beskrives som "et frit og engagerende læringsmiljø på skolen".

 

Evalueringen af lektiecaféer viser, at der hersker uklarhed om, hvilke elever lektiecaféen skal sigte efter, og kun meget få skoler bruger betegnelsen "elevcenter" fremfor "lektiecafé". I evalueringen anbefales det derfor, at forvaltningen klart udmelder, hvilke elever tilbuddet skal være rettet imod. 

 

Høringssvar
Høringssvarene viser også, at der er delte meninger om, hvorvidt lektiecaféen primært skal være for alle eller for de svage elever. 5 skoler mener, at lektiecaféen skal være for alle elever, men at den primært skal målrettes de svage elever. 8 skoler lægger vægt på, at det skal være et frit læringsmiljø for alle elever. Endelig mener 5 skoler, at den kompenserende støtte til de svage elever ikke udelukker et frit læringsmiljø for alle elever. Flere skoler argumenterer for et frit læringsmiljø ud fra, at de ressourcestærke elever kan hjælpe de svage, og at det er et bredt tilbud, som inkluderer andre aktiviteter end lektiehjælp. 3 skoler har ikke forholdt sig til dette tema.

Blandt de øvrige høringsparter påpeger Fællespædagogisk Råd, at lektiecaféen skal være frivillig, men at man bør øge mulighederne for at bryde den sociale arv. Integrationsrådet mener, at hovedvægten bør lægges på kompenserende støtte, hvilket ikke udelukker et frit læringsmiljø, hvor også ressourcestærke elever kommer. 

 

Forvaltningens anbefalinger

Af hensyn til den bedste udnyttelse af ressourcerne, anbefaler forvaltningen, at lektiecaféordningen primært er et tilbud til elever, der ikke kan få lektiestøtte i hjemmet. Derfor bør konceptet også fremover betegnes "lektiecafé" frem for "elevcenter" for at understrege, at det primære formål med ordningen er hjælp til lektier.

 

Nogle skoler efterlyser at kunne pålægge elever og forældre at komme i lektiecaféen. Da lektiecaféen ikke er en del af folkeskolens fagrække, kan deltagelse i lektiecaféen ikke pålægges som en pligt. Men skolerne kan efter eget ønske indgå faste aftaler med de elever og forældre, som vurderes at have det største behov.

 

 

Økonomi

Temaeftermiddag og udarbejdelse af vejledning finansieres af Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling konto 3.01. Folkeskoler.

Miljøvurdering
Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

Høring
Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Oversigt over høringssvar

·        Bilag 2: Høringssvar fra skoler og institutioner

·        Bilag 3: Resuméet fra CASA's evalueringsrapport, "Evaluering af lektiecaféer/elevcentre i Københavns Folkeskoler" behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde 14. december 2005

·        Bilag 4: CASA´s evalueringsrapport, "Evaluering af lektiecaféer/elevcentre i Københavns Folkeskoler" behandlet på Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde 14. december 2005 (udsendes ikke – ligger på nettet)

 

 

 

 

Peter Rasmussen

                                            Michael Hougaard Olsen


 

Til top