Mødedato: 24.01.2007, kl. 15:00

Opfølgning på CASA-rapporten om udsatte børn og unge

Opfølgning på CASA-rapporten om udsatte børn og unge

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 24. januar 2007

 

 

5.      Opfølgning på CASA-rapporten om udsatte børn og unge

  J.nr. 2007-2595

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til opfølgningen på anbefalingerne i CASA-rapporten om udsatte børn og unge i tilknytning til forvaltningen.

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at udvalget godkender oplæg til strategi for arbejdet med udsatte børn og unge i forvaltningen

2. at forvaltningen iværksætter en budgetanalyse af området støtte og rådgivning

3. at der i forbindelse med budgetforslaget for 2008 fremlægges konkrete budgetudvidelsesforslag i det omfang resultaterne af budgetanalysen giver anledning hertil  

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2006

Udvalget vedtog vedr. første "at", at der ikke godkendes en strategi for arbejdet med udsatte børn og unge, førend budgetanalysen, jf. andet "at", foreligger. I budgetanalysen skal lægges vægt på punkt 1, 3, 7 og 8 i bilag 1: tværfagligt samarbejde, overblik, evalueringer  og yderligere PPR-indsats.

Andet "at" blev godkendt.

I tredje "at" ændres "budgetudvidelsesforslag" til "budgetforslag".

 

PROBLEMSTILLING

På mødet i BUU den 6. december 2006 (J.nr. 2006-3640) blev CASA-rapporten om indsatsen for udsatte børn og unge fremlagt, jf. bilag 2. Analysen er et resultat af FFA og det politiske ønske om, at få overblik over foranstaltninger for udsatte børn og unge. Det blev besluttet, at forvaltningen skulle vende tilbage med forslag til udmøntning af anbefalingerne i CASA-rapporten i januar 2007, samt at opfølgningen skulle indeholde:

·        oplæg til principper for arbejdet med børn og unge med særlige behov, herunder et notat om rummelighed og inklusion, jf. bilag 3

·        oplæg til kategorier af indsatser til børn og unge med særlige behov

·        konkrete handlingsanvisninger som opfølgning på CASA-rapporten, herunder samarbejde med Socialforvaltningen (SOF)

 

LØSNING

CASA-rapporten påpeger, at der ikke findes grupper af udsatte børn, der i kommunen ikke allerede eksisterer tilbud til. Der er i stedet behov for en overordnet strategi på området samt en prioritering af mulige indsatser.

I bilag 1 gennemgås CASA's anbefalinger enkeltvis, og ved hver anbefaling knyttes kommentarer til, hvilke indsatser, der allerede er iværksat på området, kommende indsatser samt hvilke mål der knytter sig til de enkelte indsatser. De foreslåede indsatser, såvel som forslag til strategi skal ses i sammenhæng med forvaltningens indstilling om decentralisering af PPR, hvilket vil være en strukturel forudsætning for at det lykkes med flere af indsatserne.

Oplæg til strategi for arbejdet med børn og unge med særlige behov

Der er behov for, at udvalget vedtager en strategisk udvikling af arbejdet med udsatte børn og unge. Der foreslås følgende strategi, som også tager udgangspunkt i lovgivningen på området:

 

1.      Fælles ansvar og forældreinddragelse: Arbejdet med udsatte børn skal hvile på et fælles, tværfagligt ansvar således at alle voksne omkring barnet, f.eks. forældre, lærere, pædagoger og forskellige professionelle, i fællesskab formulerer mål for barnets udvikling. Forældreinddragelsen skal sikre, at barnet oplever voksne, der har "styr på situationen" og tager ansvar, hvilket reducerer utryghed og giver forudsigelige rammer. Fokus må særli gt rettes mod at anerkende og styrke forældrenes kompetencer og give dem selvtillid til at tage ansvar for familiens velfærd.

 

2.      Tidlig, forebyggende og inkluderende indsats i børn og unges nærmiljø: Indsatserne skal være forebyggende og/eller inkluderende i forhold til børn og unges nærmiljø og ske efter "mindsteindgrebsprincippet". Relevante indsatser skal igangsættes inden problemerne vokser sig store og uløselige. Problemerne skal løses så tæt på barnet og andre nøglepersoner i barnets liv som muligt, så barnet fortsat kan gå i den lokale skole/institution og lokale fritidstilbud, jf. bilag 3.

 

3.      Sikring af specialiserede tilbud og samarbejde mellem special- og almenområdet: Børn og unge, der grundet omfattende vanskeligheder ikke kan profitere af at inkluderes i en almindelig skole, institution eller fritidstilbud, skal sikres specialiserede tilbud i grupper og særlige miljøer med høj kvalitet og ekspertise, som tilgodeser den enkeltes særlige behov. Der skal fokuseres på, at de specifikke tilbud f.eks. specialgrupper og specialskoler samarbejder med de generelle tilbud, både for at sikre inklusive forløb, hvor de er relevante, og for at sikre, at de særlige faglige kompetencer formidles til de almene miljøer med forebyggelse og tidlig indsats som mål.

 

Budgetanalyse

Det er forvaltningens vurdering, at der er behov for en budgetanalyse af hele området støtte og rådgivning, herunder resurseudmeldingen til institutioner og skoler. Forvaltningen foreslår derfor en budgetanalyse iværksat straks. Resultaterne af budgetanalysen vil kunne betyde en justering af anbefalingerne i forhold til de økonomiske konsekvenser af opfølgningen på CASA-rapporten.

 

Konkrete indsatser som opfølgning på CASA-rapporten

Med udgangspunkt i ovenstående forslag til strategi foreslås det, at følgende konkrete forslag til indsatser indgår i overvejelserne om forvaltningens budgetforslag for 2008:

1.      Med udgangspunkt i princippet om fælles ansvar og familieinddragelse anser forvaltningen det for vigtigt, at der i højere grad udvikles initiativer, hvor forældre og børn udvikler deres "kompetencer" i samarbejde med skole eller daginstitution. Det sker f.eks. i familieskoler/klasser/særlige skole-hjem projekter.

 

2.      Med udgangspunkt i princippet om tidlig, forebyggende og/eller inkluderende indsatser anbefaler forvaltningen:

 

·        At der prioriteres ressourcer til en udvidelse af det pædagogiske og psykologiske personale i PPR. Hvis skoler og institutioner skal inkludere børn med særlige behov, er det af yderste vigtighed, at pædagoger og lærere får opbakning, sparring og viden fra fagprofessionelle. Erfaringen er, at det i høj grad handler om, at de lærere og pædagoger m.m. der står med "problemet" til hverdag får den hjælp, støtte og faglige supervision, der er behov for.

 

·        At der fremsættes forslag om en udvidelse af støttepædagogressourcerne, idet institutionerne gennem de senere år har rummet flere og flere børn i vanskeligheder. Hvis pædagogerne skal arbejde forebyggende og inkluderende er det væsentligt, at der faktisk er støtteressourcer til rådighed.

 

·        At der fremsættes forslag om et hjemmebesøg af sundhedsplejersken, når barnet er 4½ - 5 år gammelt. Dette vil kunne optimere den formelle sundhedsfremmende og forebyggende indsats til barnet og familien.

 

3.      Med udgangspunkt i princippet om specialiserede tilbud og samarbejde mellem special- og almentilbud vurderer forvaltningen, at der forsat skal sikres højt specialiseret tilbud i form af vedvarende rådgivning/vejledning, undervisning og pasning til de børn, der har livslange vidtgående vanskeligheder. Det skal sikres, at der er en fleksibilitet i tilbuddet til det enkelte barn og at almenområdet kan nyde godt af den ekspertise, der findes på specialområdet til gavn for det enkelte barn.

 

I øvrigt

CASA-rapporten opererer med tre overordnede kategorier af udsatte børn: "Gråzonebørn", "meget udsatte børn" og "børn med diagnose". Forvaltningen finder forsøget på at udvikle et fælles sprog, samt at systematisere i forhold til forskellige indsatstyper relevant af hensyn til såvel brugere som professionelle, og vil derfor arbejde videre med at udvikle kategorier, der kan være dækkende for det samlede billede af udsatte børn i Københavns Kommune.

 

ØKONOMI

Ingen yderligere bemærkninger.

 

VIDERE PROCES

Ved en eventuel godkendelse af indstillingen, vil forvaltningen iværksætte tiltagene vedrørende budgetanalyse og udarbejdelse af budgetforslag.

 

BILAG

 

Øvrige bilag

1. Samlet oplæg til strategi for arbejdet med børn og unge med særlige behov - optrykt

2. CASA rapporten (2006): "Indsatsen for udsatte børn og unge"

3. Notat om rummelighed og inklusion

 

                        

 

                       Else Sommer                   

                                                                               Ole V. Rasmussen

        

 

 

 

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 24. januar 2007


 

Til top