Mødedato: 23.05.2007, kl. 15:00

Handlingsplan for indsats for medarbejdernes større trivsel og mindre fravær

Handlingsplan for indsats for medarbejdernes større trivsel og mindre fravær

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 23. maj 2007

 

 

8.      Handlingsplan for indsats for medarbejdernes større trivsel og mindre fravær

  J.nr. 2007-27136

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til handlingsplanen for, hvordan Børne- og Ungdomsforvaltningen planlægger at løse opgaverne i indsatsen for større trivsel og mindre fravær i Københavns Kommune.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at udvalget godkender handlingsplanen for større trivsel og mindre fravær i Børne- og Ungdomsforvaltningen.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 23. maj 2007

Indstillingen blev godkendt.

 

 

PROBLEMSTILLING

På baggrund af resultaterne af en sygefraværsanalyse, der er foretaget på tværs i Københavns Kommune har Økonomiudvalget (ØU) besluttet, at hver forvaltning skal udarbejde en handlingsplan for at skabe større trivsel og mindre fravær jf. Økonomiudvalgsmøde den 12.december 2006 (J.nr. ØU 480/206). Målet er, at hver forvaltning skal reducere sygefraværet med mindst 2 dage i gennemsnit pr. medarbejder inden udgangen af 2009 i forhold til udgangssituationen i 2006.

Følgende handlingsplan indeholder en beskrivelse af de indsatser og aktiviteter, som BUF er ansvarlige for at tilrettelægge og implementere.

LØSNING

Det overordnede mål for BUF er, at sygefraværet reduceres med 2 dage i gennemsnit pr. medarbejder inden udgangen af 2009.

Eksisterende indsatser

Et hovedfokus i indsatsen er kompetenceudvikling af ledere i relation til håndtering af sygefraværet.

Handlingsplanen samtænker bl.a. allerede eksisterende indsatser med indsatsen for større trivsel og mindre fravær. Det er meningen, at indsatsen for øget trivsel og mindre fravær generelt kobles på de allerede eksisterende ledelsesopgaver. Indsatserne skal endvidere ses som en del af arbejdet med den attraktive arbejdsplads i BUF.

BUF har således valgt at udvikle nye aktiviteter, der kvalificerer ledere i anvendelsen af redskaberne; Arbejdspladsvurdering, trivselsundersøgelser, MUS/ GRUS og fraværssamtaler (se bilag 1).

 

10 mill. kr. til lokale initiativer

BUU besluttede på sit møde den 13. december 2006 (2006-4354), at sygefraværsbesparelsen i budget 2007 udmøntes på de enkelte områder som en fast andel af de budgetterede lønudgifter. Samtidig er der afsat 10 mio. kr. hvert år i 2007, 2008 og 2009 til at nedbringe sygefraværet og øge trivslen i alle BUFs institutioner, som er fordelt efter institutionens størrelse beregnet ud fra personalebudgettet.

BUF har i den forbindelse suppleret de eksisterende aktiviteter med eksempler på forslag til trivselsfremmende aktiviteter. Aktiviteterne relaterer til 10. millioner kr. puljen: Fysioterapi/massage, helbredstjek/sundhedsprofil, ergonomisk vejledning i løft/arbejdsstillinger, socialt samvær, deltagelse i motionsløb, foredrag og temadage med konsulenter samt  frugtordning

Nye indsatser

I bilag 2 fremgår forslag til indsatser og aktiviteter til nedbringelse af fraværet, hvilke er supplement til de i bilag 1 nævnte indsatsområder.

En stor del af aktiviteterne er anbefalet af projektgruppen, der har udarbejdet sygefraværsanalysen i Københavns Kommune og indstillet til ØU den 12. december 2006.

Herudover kortlægges fraværet i BUF med henblik på at afdække, hvilke typer af fravær og hvilke medarbejdergrupper, der er tale om. Kortlægningen afsluttes inden udgangen af 2. kvartal. På baggrund af de fremkomne fraværsdata, udarbejdes en mere deltaljeret handlingsplan til nedbringelse af fraværet.

Denne handlingsplan udarbejdes endvidere på baggrund af projektgruppens ideer og erfaringer med at skabe øget trivsel og mindre fravær. Handlingsplanen forelægges udvalget i august 2008.

Lokale handlingsplaner for nedsættelse af fravær og styrkelse af nærværet udarbejdes på arbejdspladsniveau, idet en høj grad af medarbejderinvolvering er en vigtig faktor i fraværsindsatsen.

Fraværspolitik

Som led i indsatsen for større trivsel og mindre fravær udarbejder vi en fraværspolitik, der skal danne grundlaget for fraværsindsatsen. Forvaltningen igangsætter processen med udvikling af en fraværspolitik inden udgangen af 2. kvartal.

Som en del af synliggørelsen af fraværspolitikken og de øvrige indsatser vil forvaltningen inden udgangen af august etablere en sygefraværsportal på KK-net.

 

VIDERE PROCES

·        Handlingsplanen forelægges Hovedsamarbejdsudvalget og Hovedsikkerhedsudvalget i BUF

·        Vi indstiller en mere detaljeret handlingsplan til udvalget i august 2007 (se bilag 1 & 2)

·        Indsatserne evalueres løbende og udvalget orienteres om status for indsatserne en gang årligt.

 

ØKONOMI

Aktiviteterne i 2007 afholdes inden for BUU´s eget budget.

I 2008 ansøger BUF om finansiering til udvalgte indsatsområder fra de af Borgerrepræsentationen afsatte midler til arbejdet med den attraktive arbejdsplads.

Derudover søger vi i 2008 Forebyggelsesfonden om midler til projekter omkring det psykiske arbejdsmiljø. Forebyggelsesfonden er nedsat i forbindelse med velfærdsforliget og virksomheder kan søge midler til projekter, der bl.a.  omhandler forebyggelse af psykisk og fysisk nedslidning. Der er årligt afsat 350 mill. kr. over 10 år.

Nærmere beskrivelse af finansieringen af indsatsområderne i 2008 forelægges for udvalget i august 2007.

 

BILAG

1. Oversigt over indsatsområder

2. Oversigt over nye indsatsområder

 

 

                      Else Sommer                    Trine Jordahn                                                               

 

 

 


 

Til top