Mødedato: 22.06.2022, kl. 11:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om modtagelse af børn fordrevet fra Ukraine

Det indstilles,

  1. at forvaltningen snarest muligt fremlægger en model for, hvordan børn, der er fordrevet fra Ukraine, kan integreres og modtage samme indsats som øvrige flygtningebørn i kommunes dagtilbud og folkeskoler hurtigst muligt efter, at de ankommer til København og uden at gøre brug af den fleksibilitet, der er givet lovhjemmel til. 
  2. at forvaltningen ikke gør brug af muligheden for at dispensere fra krav om dansk tale i private pasningsordninger og danskkundskaber ved pasning af egne børn.
  3. at forvaltningen på månedlig basis giver udvalget en orientering om håndteringen af fordrevne børn fra Ukraine, herunder a) om tilfælde, hvor det undtagelsesvist måtte have været nødvendigt at anvende muligheden for fleksibilitet i modtagelsen af børnene og b) om skoler med modtagerklasser for ukrainske børn lever op til den ordinære lovgivning.
  4. at forvaltningen udarbejder et budgetnotat inden budgetforhandlingerne for 2023 om gratis modersmålsundervisning for elever i 6.-9. klasse, herunder - men ikke kun - unge fra Ukraine. 

(Stillet af Det Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti)  

Motivering

Partierne bag forslaget ønsker som princip, at de ukrainske børn, der er fordrevet fra Ukraine, hurtigst muligt integreres i dagtilbud og skoler på lige fod med andre flygtningebørn, og at de to nye love om fleksibilitet, der er vedtaget af Folketinget den 19. maj 2022, som udgangspunkt ikke tages i anvendelse.

Partierne ønsker således, at normallovgivningen for dagtilbud og folkeskolen skal være standarden for integration af børn, der er fordrevet fra Ukraine - med åbenhed for fravigelser i helt ekstraordinære tilfælde, hvis forvaltningen skønner det fagligt nødvendigt.

Forslagsstillerne anerkender samtidig, at de fordrevne fra Ukraine - i modsætning til andre flygtningegrupper på asylcentre - ankommer så hurtigt til Københavns Kommune, at de med rimelighed kan have krav på en mere rolig opstartsperiode efter indkvartering i København.

Forslagsstillerne prioriterer højt, at der udarbejdes en model, som forvaltningen skønner hensigtsmæssig, smidig og praktisk anvendelig. Det noteres, at forvaltningen i vidt omfang også administrerer efter normal-lovgivningen i dag.

Forslagsstillerne noterer, at den nye aftale pr. 25. april 2022 giver kommunerne mulighed for - men ikke pligt til - at dispensere fra gældende lovgivning på dagtilbuds- og grundskoleområdet, herunder mulighed for:

• Fravigelser af krav om dansk sprogstimulering til børn med behov.

• Fravigelser af krav om dansk tale i private pasningsordninger.

• Fravigelser fra regelsæt om hjemmepasning.

• Fravigelser fra krav om areal- og ventilationskrav for dagtilbud og grundskoler.

• Fravigelser, ved oprettelse af særlige tilbud på grundskoleområdet, ift. krav om undervisningstimetal, fagrække, Fælles Mål, kvalifikationskrav til lærere og klassestørrelser.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 22. juni 2022:

Medlemsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

6 medlemmer stemte for: B, F og Ø.

3 medlemmer stemte imod: C og V.

1 medlem undlod at stemme: A.

Til top