Mødedato: 22.02.2006, kl. 08:15

Anlægsbevilling til Rughavevej - etablering af specialklub

Se alle bilag

Anlægsbevilling til Rughavevej - etablering af specialklub

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 22. februar 2006

 

 

4.      Anlægsbevilling til Rughavevej - etablering af specialklub

  J.nr. 275831

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

at     der gives en anlægsbevilling på  7,0 mio. kr. til etablering af 1. etape af en ny specialklub på Rughavevej, inklusiv tilbagekøb af grund. Udgiften afholdes i 2006. Der anvises dækning for udgiften på konto 5.15.3, rådighedsbeløb til klubber på Børne- og Ungdomsudvalgets anlægsbudget for 2006

 

at      indstillingen efter procedurerne for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillingssagerne pr. 1. januar 2006 sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

RESUME

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg traf på mødet den 11. august 2004 (U101/04) principbeslutning om etablering af et fritidstilbud til 40 elever fra Frejaskolen i de ledige lokaler i Valby Skoles filial på Rughavevej.

 

Principbeslutningen om en klub på Rughavevej blev blandt andet truffet på baggrund af  høringssvar (U70/04) vedrørende den fremtidige struktur for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser, hvor Frejaskolen og specialfritidshjemmene på Lønstrupvej og Hyltebjerg Skole ønskede at få et samlet fritidstilbud tæt på Frejaskolen.

 

Der er nu udarbejdet et projektforslag til indretning af et klubtilbud med mulighed for optagelse af på sigt i alt 40 unge elever med autisme.

Der søges i første omgang anlægsbevilling til igangsætning af etape 1 med 20 pladser. Den samlede udgift til 1. etape anslås til 7,0 mio. kr. (indeks 104,8,  indeks medio 2005) Beløbet på 7,0 mio. kr. er inklusiv udgift til tilbagekøb af grund, idet filialen, hvori klubben placeres, oprindeligt indgår som en del af finansieringsgrundlaget for Eksempelprojektet i Valby. Udgiften til tilbagekøb er på 3,0 mio. kr. svarende til det forventede salgsprovenu.

Den samlede udgift til gennemførelsen af  både etape 1 og etape 2 anslås til 9,7 mio. kr. ( 7,0 mio. kr. til etape 1 og 2,7 mio. kr. til etape 2). Etape 1 erstatter det eksisterende specialklubtilbud med 20 pladser på Hyltebjerg Skole.

Såfremt der gives en anlægsbevilling til byggeriet vil 1. etape blive igangsat medio april 2006 med en forventet afslutning medio november 2006.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

På Borgerrepræsentationens (BR) møde den 22. april 2004 godkendte BR en anlægsbevilling på i alt 31,8 mio. kr. til indretning af Frejaskolen i Valby Skoles tidligere hovedbygning samt i den gamle gymnastiksal inklusiv villaen i filialen på den anden side af Valby Tingsted. Frejaskolen er flyttet ind i de nyombyggede bygninger ved skolestart i august 2005.

I forbindelse med behandlingen af sagen blev der af Bente Frost (Venstre 2) stillet følgende ændringsforslag: "Det skal foreslås, at indstillingen vedtages i aften, og at et forslag samtidig sendes til Uddannelses- og Ungdomsudvalget med henblik på en drøftelse mellem Økonomiforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om de økonomiske konsekvenser af at inddrage alle Valby Skoles bygninger i projektet." Forslaget  blev godkendt uden afstemning.

 

Efter forhandlinger med Økonomiforvaltningen og efter vurdering af mulighederne for anvendelse af de resterende bygninger fra den tidligere Valby Skole  traf det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg i forbindelse med en høring vedrørende den fremtidige struktur for elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser principbeslutning om indretning af en specialklub til 40 unge med autisme i den såkaldte filial  til Valby Skole på Rughavevej, (jf. U70/04). 

 

  baggrund af ovenstående har forvaltningen udarbejdet projektforslag vedrørende etablering af  et klubtilbud til 40 elever fra Frejaskolen i de ledige lokaler i filialen ved den gamle Valby Skole. 

Inden flytningen til Rughavevej var Frejaskolen inkl. fritidshjem/fritidsordninger placeret i afdelinger på 3 forskellige skoler (Sjællandsgades Skole, Grundtvigskolen og Hyltebjerg Skole (inkl. specialfritidshjemmet på Lønstrupvej)).

Som konsekvens af etableringen af Frejaskolen inkl. tilhørende fritidsordning har det indgået,  at omdanne det tidligere specialfritidshjem på Lønstrupvej til klub med henblik på især  at kunne dække klubbehovet for Frejaskolens ældste elever. Fritidshjemmet er som følge heraf fra august 2005 omdannet til specialklub for 20 unge. Klubben har til huse i en specialindrettet pavillonbygning opstillet på Hyltebjerg Skole's friareal.

Når institutionen flytter ind i lokalerne på Rughavevej, vil pavillonen på Hyltebjerg Skole blive flyttet til en anden lokalitet. Klubben overflyttes til de nye lokaler med uændret normering.

Klubtilbuddet på Rughavevej vil ud over eleverne fra det eksisterende specialfritidshjem også omfatte en gruppe elever, der er gået ud af Frejaskolens 10. klasse, men som endnu ikke er fyldt 18 år.

Specialklubben kan supplere Frejaskolens tilbud, og der vil være mulighed for en pædagogisk/psykologisk vurdering af,  om eleverne skal forblive i Frejaskolens fritidstilbud eller i stedet benytte specialklubbens tilbud.

På grund af beliggenheden ved siden af den nyetablerede Frejaskole vil det være muligt på sigt at udnytte de fordele, der er ved den nemme tilgængelighed mellem klubben og Frejaskolen. Udearealer, værkstedslokaler og gymnastiksal  vil kunne benyttes både af klubben og skolen.

Det skønnes, at der fra skolestart i år vil være behov for ca. 25 pladser. Bygningsmæssigt vil det være muligt at rumme 25 pladser i den etape, der nu søges bevilling til. Der vil derudover være 13-14 elever  på hver årgang, som går ud af Frejaskolen, men der vil gå en årrække før årgangene "vokser" op gennem Frejaskolen. Klubtilbuddet vil derfor på sigt skulle udvides med yderligere 15 pladser.

Ønsket om udvidelse af det eksisterende klubtilbud med aktuelt 5 pladser og senere yderligere 15 pladser (etape 2) indgår i den perspektivplan for den vidtgående specialundervisning, der vil blive fremlagt for udvalget i forsommeren – med henblik på at udvidelsen inkl. de generelle problemer vedr. budgetmodellen for den vidtgående specialundervisning kan indgå i de kommende budgetforhandlinger.

I første omgang vil etableringen af et specialklubtilbud med 20 pladser på Rughavevej ikke medføre budgetmæssige ændringer, idet der alene er tale om en erstatning for den eks. klub på Lønstrupvej. 

På den baggrund søges om anlægsbevilling til en specialklub med 20 pladser (1. etape) på Rughavevej. 2. etape vurderes tidligst at skulle realiseres i 2008/09.

Filialen (oprindelig en del af Valby Skole), hvori klubben placeres, indgår som en del af finansieringsgrundlaget for Eksempelprojektet i Valby.  Efter oplysning fra Økonomiforvaltningen er det forventede salgsprovenu  skønnet til 3,0 mio. kr.  I anlægsbevillingen for 1. etape af byggeriet er der derfor tillagt en udgift på 3,0 mio. kr. til tilbagekøb af bygning og grund. Beløbet overføres til Økonomiforvaltningen.

Sagen har været forelagt for det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg på mødet den 5. oktober 2005, hvor sagen blev udsat. På baggrund af den manglende dækning af driftsudgifter til i alt 40 pladser, er indstillingen ændret i forhold hertil.

 

Indretning af specialklubben

Det samlede areal i de eksisterende bygninger er på 756 m2. Heraf er 153 m2  i kælderplan. Lokalerne består af en gymnastiksal inkl. omklædningsrum (østfløj), samt en bygning i to etager med basislokaler + kælder (vestfløj).

I første etape ombygges og indrettes ca. 600 m2, men institutionen vil kunne disponere over det samlede areal. I etape 2 etableres en tilbygning på ca. 150 m2, ligesom de  eksisterende gårdtoiletter ombygges.

Etape 1 med plads til 25 unge vil kunne indrettes i de eksisterende lokaler i indskolingsbygningen med kælder samt ca. halvdelen af gymnastiksalen.

Unge med autisme foretrækker fysisk mindre rum. For at tilgodese dette, opdeles lokalerne i mindre rum.

I vest-fløjen etableres grupperum med tilhørende birum og depoter på begge etager. På begge etager etableres nye toiletter inklusiv et handicaptoilet. I stueetagen etableres et køkken-alrum, som forventes at blive en central del af klubben. På 1. salen placeres ud over grupperum med birum og depot tillige klubbens lederkontor.

I øst-fløjen etableres personalerum og depot samt et stort multirum i selve gymnastiksalen.

Etape 2 indeholder opførelsen af en ny bygning, som tænkes sammenbygget med den eksisterende toiletbygning. Denne vil indeholde grupperum, pædagogiske birum, depoter, møderum, garderobe samt toiletter. Den sidste del af multirummet inddrages hermed til etape 2. I forbindelse med detailprojekteringen af etape 2 vil det blive undersøgt, om nybygningen inden for samme økonomi eventuelt kan etableres på taget af gymnastiksalen. Dette vil give en fordel i forhold til udearealet, som derved ikke formindskes.

 

Tidsplan

Etape 1: Ombygningsarbejderne forventes igangsat medio april 2006. Forventet ibrugtagning af etape 1 medio november 2006.

Etape 2: Denne etape søges der ikke bevilling til nu, da det endnu er uvist, hvornår det aktuelle behov er til stede. Selve hovedprojekteringen og udførelsen af denne etape skønnes at vare ca. 12 måneder. Etape 2 vurderes tidligst at skulle realiseres  om 2-3 år.

 

Økonomi

De samlede udgifter til etablering af et specialklubtilbud i de resterende lokaler i Valby Skoles filial på Rughavevej, inkl. inventar og tilbagekøb af grund og bygning, er beregnet til i alt 9,7 mio. kr. fordelt med 7,0 mio. kr. til etape 1 og 2,7 mio. kr. til etape 2.

 

Der søges om en anlægsbevilling på  7,0 mio. kr. (indeks 104,8) til etablering af 1. etape af klubben inklusiv tilbagekøb af grund.  Udgiften til tilbagekøb udgør 3,0 mio. kr., der skal overføres til Økonomiforvaltningen. Af den samlede bevilling overføres 6.852.000 kr. til Københavns Ejendomme.

 

Udgiften afholdes i 2006. Der anvises dækning for udgiften på 7,0 mio. kr. på konto 5.15.3, rådighedsbeløb til klubber Børne- og  Ungdomsudvalgets anlægsbudget for 2006 inden for udvalgets samlede anlægsramme for 2006.

 

Miljøvurdering

Denne indstilling er omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste for indstillinger, der skal miljøvurderes.

 

Miljøvurderingen tager udgangspunkt i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinier for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri". Heri beskrives en række minimumskrav, anbefalinger og visioner på miljøområdet. Desuden følges beskrivelserne i "Positivlisten til miljøvurdering i indstillinger".

 

Etape 1 indeholder kun ombygning af eksisterende skolebygninger. Genbrug og bedre udnyttelse af eksisterende bygninger medfører både energi- og materialebesparelse set i forhold til tilsvarende nybyggeri samt mindre byggeaffald. Denne væsentlige parameter ved dette projekt vurderes at give en positiv effekt i forhold til miljøpåvirkning.

 

En anden væsentlig miljømæssig konsekvens vedrørende ombygningen af de eksisterende skolebygninger knytter sig til energiforbruget ved den fremtidige drift af byggeriet.  I projekteringen vil der specielt blive lagt vægt på, at energi- og ressourceforbruget ved bygningsanlæggets drift minimeres, herunder at vandforbruget begrænses bl.a. ved udskiftning af eksisterende gamle toiletter til nye vandbesparende, at ventilations- og udsugningsanlægget delvis er blevet renoveret og, at udgifter til el-forbrug i driftsfasen minimeres. Dette vil give en positiv effekt i forhold til de eksisterende energimæssige forhold.

 

Endelig er der en tredje væsentlig miljømæssig konsekvens: Ved at flytte klubben hen ved siden af skolen vil der være en stor begrænsning af CO2-udslip som følge af reduceret taxakørsel, idet denne brugergruppe har behov for at blive transporteret i taxa. Dette giver en positiv effekt i forhold til de eksisterende energimæssige forhold.

 

Det forventes ikke, at man ved de bygningsmæssige arbejder vil støde på forurenet jord. Det skyldes, at udearealerne hovedsageligt er asfaltbelagt, og at der ikke ændres på dette i det foreliggende projekt.

 

Opfyldelse af minimumskrav i "Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri":

Indenfor de berørte ombygningsarbejder i etape 1 vil minimumskrav til miljørigtig projektering, vand, varme, el, affald, og materialer være opfyldt.

 

Realisering af anbefalinger:

Kloaksystemet søges renoveret i henhold til anbefalingerne.

 

Realisering af visioner:

Ingen af visionerne i Miljøorienteret byfornyelse og nybyggeri forventes afprøvet i dette byggeprojekt.

 

Høring

Det foreliggende projektforslag er udarbejdet sammen med et byggeudvalg med repræsentanter fra Specialklubben og Frejaskolen. Projektet er godkendt af byggeudvalget. De 2 bestyrelser har udtalt sig positivt om projektet. De tekniske bemærkninger fra specialinstitutionens bestyrelse vil indgå i den videre projektering.

 

Udtalelse fra Københavns Ejendomme

Der foreligger udtalelse fra Københavns Ejendomme af 18. januar 2006, vedlagt som bilag 5.  Københavns Ejendomme gør opmærksom på, at udgifterne er opgjort i 2005 priser, hvilket også fremgår af det anførte indeks. Derudover bemærkes, at tidsplanen er forskudt, hvilket er indarbejdet i indstillingen.

Efter procedurerne for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillingssagerne pr. 1. januar 2006 skal indstillingen sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Høringssvar fra forældrebestyrelsen

·        Bilag 2: Høringssvar fra skolebestyrelsen

·        Bilag 3: Referenceark

·        Bilag 4: Tegningsmateriale

·        Bilag 5: Udtalelse fra Københavns Ejendomme

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                              Knud Langberg

 

 

 

 

 


 

Til top