Mødedato: 21.11.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Omstrukturering af læseklasserækker

Udvalget skal tage stilling til, om forslag om omstrukturering af læseklasserækkerne på Lergravsparkens Skole og Blågård Skole skal sendes i høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag om omstrukturering af læseklasserækkerne på Lergravsparkens Skole og Blågård Skole fra skoleåret 2013/14 sendes i høring

Problemstilling

Elever med massive og vedholdende læse-/skrivevanskeligheder tilbydes undervisning i specialklasserækker. Læseklasserækkerne er i øjeblikket placeret på følgende skoler:

  • Lergravsparkens Skole
  • Blågård Skole
  • Lykkebo Skole
  • Kirkebjerg Skole 

Eleverne tilbydes undervisning fra 4. til 9. klasse med 36 pladser i hver klasserække. Undervisning på 10. klassetrin tilbydes på en af skolerne, for nuværende Lykkebo Skole.

 

Forvaltningen vurderer fortsat, at læseklasserækkerne skal tilbydes som et specialiseret undervisningstilbud til de elever, som kan profitere heraf. Den tilgang understøttes af en tidligere rapport om Evaluering af læseklasserækkerne i Københavns Kommune, som blev udarbejdet af konsulentfirmaet HR7. Heri indgik en række anbefalinger, som fortsat er aktuelle:

  • at læseklasserne bør være et specialiseret tilbud med en kompetencemæssig volumen, som gør organisationen mere robust overfor udskiftning af personale

  • at læseklasserne bør have en størrelse, der sikrer en optimal udnyttelse af socialt samspil og netværk

  • at der bør være mere fokus på tidlig opsporing af elever med læsevanskeligheder

  • at der skal være større samspil mellem læseklasserne og beliggenhedsskolens almenklasser med henblik på bedre inklusion

Løsning

På denne baggrund foreslår forvaltningen en omstrukturering af læseklasserækkerne. Konkret foreslår forvaltningen, at læseklasserækken på Lergravsparkens Skole flyttes til Blågård Skole med udgangspunkt i ønsket om etablering af et større fagligt og trivselsmæssigt miljø for målgruppen samt som følge af beslutningen om udbygning af Lergravsparkens Skole, jf. budget 2013. 

 

Som en del af Tidlig indsats og inklusionspakken er der fra skoleåret 2012/13 etableret et kompetencecenter for læse- og skrivevanskeligheder på Blågård Skole. Kompetencecentret yder praksisnær vejledning til lærere på andre skoler og bidrager til et øget fokus på tidlig opsporing af elever med læsevanskeligheder.


Kapacitet 

Det er forvaltningens vurderering, at der kapacitetsmæssigt er plads på Nørrebro, herunder på Blågård Skole, til placering af læseklasserækken fra Lergravsparkens Skole her.

Opfølgning

Målet med omstruktureringen er at højne fagligheden i læseklassetilbuddet og sikre god social trivsel blandt eleverne. Det vil derfor være relevant at følge op på udvikling i de faglige resultater for læserækkerne og elevernes trivsel. Opfølgningen kan også bruges som grundlag for at vurdere organiseringen af det samlede læseklassetilbud.

 

Anlæg

I anlægsbudgettet for 2013 er det besluttet, at Lergravsparkens Skole skal udvides med ét spor. En forudsætning for dette er, at Lergravsparkens Skoles læseklasserække flyttes. Forvaltningen foreslår derfor en flytning til Blågård Skole, der også er kompetencecenter for læsevanskeligheder, som har kapacitet til at modtage læseklasserækken.

 

Personalemæssige konsekvenser

De læseklasselærere, der har de eksplicitte kompetencer og faglige færdigheder på Lergravsparkens Skole vil så vidt muligt blive tilbudt at flytte over til Blågård Skole sammen med eleverne, så kontinuitet, nærvær og personlige relationer bibeholdes bedst muligt.

Økonomi

Forslaget om omstrukturering af læseklasserne vil ikke medføre ændringer i kapacitet eller målgruppe. Med den nye budgetmodel for specialskoler og klasserækker er de berørte skoler i den samme priskategori, og skolerne vil blive afregnet jævnfør den gældende budgetmodel.

 

Der er afsat 2 mio. kr. i budget 2013 til flytning af læseklasserækken på Lergravsparkens Skole, jf. budget 2013. Forvaltningen fremlægger snarest muligt forslag til anlægsbevilling herom med tidsplan for udvalget.

Videre proces

Indstillingen foreslås sendt i høring i seks uger hos Skolebestyrelserne på de berørte skoler, Skole og Forældre, Brug Folkeskolen, Københavns Forældreorganisation, Fællespædagogisk Råd,  Ordblindeforeningen København, Københavns Lærerforening, Københavns Skolelederforening,        Landsforeningen for Socialpædagoger,  BUPL, Københavns Fælles Elevråd og Handicaprådet.

 

Herefter sammenfattes høringssvarene og indstillingen forventes behandlet endeligt i BUU den 27.02.2013. Københavns Kommune har anvendt udfordringsretten til at få dispensation til fravigelse af delegationsforbuddet i folkeskoleloven vedr. ændringer af skolestrukturen for så vidt angår specialundervisningen. Dette forslag, som omfatter en mindre andel af børn, kan derfor besluttes endeligt i udvalget og skal således ikke til behandling i Borgerrepræsentationen.

  

Hvis indstillingen vedtages efter høringen vil forvaltningen tilrettelægge den konkrete implementering af sammenlægningen i samarbejde med de involverede skoleledere, områdechefer, forældre og børn. Herudover vil forvaltningen vende tilbage til BUU med en status på, hvordan sammenlægningen i sin helhed er forløbet.

 

Styrelsesvedtægten for folkeskolen vil desuden i givet fald blive opdateret i overensstemmelse med beslutningen.


                      Else Sommer                      /Nina Hemmersam

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø.

Imod stemte 3 medlemmer: C, O og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rasmus Jarlov (C), Karin Storgaard (O) og Cecilia Lonning-Skovgaard (V) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi mener, at Blågard Skole burde koncentrere sig om at lære deres almene elever at læse - og stiller os tvivlende over for at give skolen en ekstra opgave i form af flere læsseklasserækker".

Anne Vang (A), Sofie K. Led (A), Trine Schaltz (F), Pernille Gaarde Bendix (F) og Bjarne Fey (F) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Vi har stor tiltro til skolernes faglige kvalitet, herunder at læseklasserækken kan varetages på glimrende og betryggende vis af Blågård Skole".
Til top