Mødedato: 21.06.2006, kl. 15:00

Forslag vedrørende minimering af støj i Børne- og Ungdomsforvaltningens skoler og institutioner

Se alle bilag

Forslag vedrørende minimering af støj i Børne- og Ungdomsforvaltningens skoler og institutioner

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 21. juni 2006

 

 

2.      Forslag vedrørende minimering af støj i Børne- og Ungdomsforvaltningens skoler og institutioner

  J.nr. 310671

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at     der afsættes en pulje på 30.000 kr. pr. distrikt, som skoler og institutioner kan søge fra til forsøg med støjbekæmpelse, og at udgiften afholdes inden for rammen af Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling på konto 5.14.1 integrerede institutioner

at    der afholdes inspirationsdage for institutionerne til brug for det videre arbejde med børnenes udviklingsmiljø, og at udgiften hertil på 70.000 kr. afholdes inden for rammen af Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling på konto 5.14.1 integrerede institutioner

at     der indkøbes 2 lydmålere til hvert distrikt til cirkulation i distriktets institutioner, og at udgiften hertil på 41.600 kr. afholdes inden for rammen af Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling på konto 5.14.1 integrerede institutioner

 

RESUME

På baggrund af rapporten "Set fra børnenes synsvinkel" (en tilfredshedsundersøgelse blandt børn i Københavns Kommunes fritidsinstitutioner) fra marts 2005, der bl.a. peger på støjgener i fritidsinstitutioner og skoler, har Børne- og Ungdomsudvalget bedt forvaltningen fremkomme med forslag til minimering af støj i kommunens institutioner.

Børnenes oplevelse af generende støj hænger sammen med forhold i institutionens hverdag, så som konflikter, fysisk aktivitet, rum og muligheden for selv at kunne vælge opholdsted i institutio nen.

Forvaltningen foreslår derfor en række initiativer med henblik på at reducere støjen i skoler og institutioner. Initiativer, der foreslås evalueret ultimo 2007.

Forvaltningen lægger vægt på, at indsatsen vedrørende støjdæmpning bliver en koordineret indsats, der er forankret i de enkelte distrikter, så fælles erfaringer i de enkelte distrikter udnyttes fuldt ud til glæde for alle børn.

 


SAGSBESKRIVELSE

På det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalgs møde den 14. december 2005 (sagsnr. 272388) besluttede udvalget, at forvaltningen skulle komme med forslag vedrørende minimering af støj på fritidsinstitutionerne i København. Baggrund herfor var en fremlagt rapport "Set fra børnenes synsvinkel" (en tilfredshedsundersøgelse blandt børn i Københavns Kommunes fritidsinstitutioner) fra marts 2005, der bl.a. peger på, at børnene er generet af støj i fritidsinstitutionen og i skolen.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at allerede indhøstede erfaringer indtænkes i kommende initiativer for at reducere støjen, og at indsatsen derfor koordineres af distrikterne med henblik på maksimal effekt for alle typer af institutioner og skoler.

 

Støj

I undersøgelsen giver 55 % af de adspurgte børn udtryk for, at der nogle gange eller meget ofte er for meget støj på fritidsinstitutionen og 47 % siger, at de nogle gange eller ofte har brug for et roligt sted på fritidsinstitutionen, mens 51 % ikke eller kun nogle gange kan finde et roligt sted at være i institutionen. Dertil kommer, at lidt flere tosprogede børn end etnisk danske børn tit eller næsten dagligt har brug for fred og ro.

 

Børnene beskriver, at de er mest generede af støj, når de er i rum, som de ikke kan forlade, og at de selv vælger at forlade rummet, hvis støjen bliver for voldsom, ligesom de, på de voksnes opfordring, går på legepladsen, når de vil lege støjende lege.

 

Børnene udtrykker endvidere, at uoverensstemmelser mellem børnene kan være med til at hæve støjniveauet, ligesom trængsel og skubben føles generende og medvirker til opfattelsen af støj og uro. Endelig peger børnene på, at de generelt er mere generet af støj i klasseværelset, hvor de, af hensyn til undervisningen, er nødt til at opholde sig.

 

Børnenes egne bud på støjbegrænsning

Børnene har selv forskellige bud på, hvorledes støjen kan begrænses. Det kan aftales i institutionen, hvor man må larme og, hvor man skal være stille, eller børnene kan bede de voksne om at skabe ro, når støjen er generende. Endelig mener børnene, at legepladsen er en mulig aflastning for støjgener. Derfor bliver børnene ofte henvist til legepladsen eller vælger selv at gå derud, hvis de vil lege højrøstet.

 

Forslag til tiltag, der kan forbedre børnenes miljø i skole og fritidsinstitution

Der er flere faktorer, der spiller ind, når det miljø, børnene dagligt færdes i på institutionen og i skolen skal vurderes. Det er nødvendigt at tage alle faktorer i betragtning for at forbedre børnenes miljø.

 

I forhold til støj er der flere støjdæmpende tiltag som institutionerne næsten omkostningsfrit kan foretage. Der er tale om bl.a.:

 

·        anvendelse af blødt fodtøj indendørs i institutionen og i skolen

·        etablering af filtunderlag under stole- og bordben

·        begrænset brug af støjende maskiner, f.eks. opvaskemaskiner, vaskemaskiner og andre støjende arbejdsredskaber på tidspunkter af dagen, hvor mange børn er samlet i institutionen

 

·        etablering af bløde materialer på væggene

 

·        iværksættelse af pædagogiske tiltag, der bevidst retter sig mod forebyggelse af støj og konflikter

 

Det bemærkes i øvrigt, at det i forhold til støj i klasseværelset er et lovkrav, at skolerne skal arbejde med og inddrage eleverne i arbejdet med undervisningsmiljøet, herunder det fysiske, psykiske og æstetiske undervisningsmiljø. Der skal udarbejdes handleplaner for løsning af problemerne og efterfølgende retningslinier og opfølgning. Det kan være en mulighed, at de enkelte institutioner drager inspiration herfra med henblik på at forbedre børnenes udviklingsmiljø og reducere støjen.

 

Forvaltningen forslår, at distrikterne i dialog med institutioner og skoler medvirker til at fremme støjbekæmpende tiltag. Forvaltningen anbefaler derfor, at:

 

·        der afsættes en pulje på 30.000 kr. pr. distrikt, som skoler og institutioner kan søge fra til forsøg med støjbekæmpelse

       

·        der udarbejdes 'inspirationskatalog' til distrikterne, hvor tidligere erfaringer inddrages

 

·        der afholdes inspirationsdage for institutionerne til brug for det videre arbejde med børnenes udviklingsmiljø

 

·        der indgås et samarbejde med 'Arbejdsmiljø København' omkring konsulentfunktion til hvert af distrikterne

 

·        der indkøbes 16 SoundEar–lydmålere (2 til hvert distrikt) med henblik på identifikation af støjmæssige indsatsområder i distriktets skoler og institutioner

 

·        arbejdet med støjbekæmpelse evalueres ultimo 2007 i de enkelte distrikter med henblik på opsamling og formidling af "bedste praksis"

 

Det bemærkes, at indsatsen vedrørende støjdæmpning bør være koordineret og forankret i de enkelte distrikter, så fælles erfaringer i de enkelte distrikter udnyttes fuldt ud til glæde for alle børn.

 

I inspirationsmaterialet og på temadagene præsenteres bl.a. forslag til tiltag vedrørende:

 

·        tilpasning af lys og inventar,

·        pædagogiske handlemuligheder,

·        inddragelse af forældre og børn

·        samarbejde mellem institutionerne og samarbejde mellem institutionerne og skolen

 

Forvaltningen kan i øvrigt oplyse, at (F) og (Ø) samt to løsgængere på Borgerrepræsentationens møde den 1. juni 2006 stillede medlemsforslag om, at de daginstitutioner (0-6 års institutioner) der ligger ud til veje med meget støj udpeges på baggrund af støjkortet over København og inddeles i tre grupper. Hensigten er, at Teknik- og Miljøforvaltningen på den baggrund kan kontakte institutionerne og i samarbejde med disse udarbejde en plan for nedbringelse af støjen. I tilknytning hertil blev der stillet forslag om at Teknik- og Miljøforvaltningen inden den 1. september 2006 fremlægger planen med tilhørende finansieringsforslag til politisk behandling.

 

Medlemsforslaget blev henvist til videre behandling i Teknik- og Miljøudvalget.

 

Økonomi

Samarbejdet med Arbejdsmiljø København er gratis, idet forvaltningen har en samarbejdsaftale med Arbejdsmiljø København.

 

Puljer til de enkelte distrikter til arbejde med støjdæmpning udgør i alt 240.000 kr. Udgifter til inspirationsdage udgør i alt 70.000 kr. Indkøb af 16 stk. SoundEar-lydmålere udgør i alt 41.600 kr.

 

Den samlede udgift på i alt 351.600 kr. afholdes inden for rammen af Børne- og Ungdomsudvalgets bevilling p å konto 5.14.1 integrerede institutioner.

 

Hvis forslaget godkendes vil det medføre, at en række øvrige aktiviteter reduceres, herunder temadage for ledere og pædagoger. 

 

 

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Rapporten "Set fra børnenes synsvinkel – En tilfredshedsundersøgelse blandt børn i Københavns Kommunes fritidsinstitutioner", marts 2005 (Findes alene på nettet via www.kk.dk).

 

 

 

                                            Peter Rasmussen

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 


 

Til top