Mødedato: 20.06.2007, kl. 15:00

Nedsættelse af åbningstiden i specialfritidstilbud

Nedsættelse af åbningstiden i specialfritidstilbud

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 20. juni 2007

 

 

11.      Nedsættelse af åbningstiden i specialfritidstilbud

  J.nr. 2007-41319

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til forslag om nedsættelse af den daglige åbningstid med en time fra 1. august 2007 i en række specialfritidsinstitutioner og klubber for elever med vidtgående handicap.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

 

1. at                            den daglige åbningstid fra 1. august 2007 nedsættes med en time i specialfritidsinstitutioner, tilbud på specialskoler og specialklubber for elever med vidtgående handicap.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 20. juni 2007

Forvaltningen trak indstillingen og fremlægger fornyet indstilling om finansiering af de nye pladser (4,4 mio. kr. i 2007 og 10,4 mio. kr. i 2008 og frem) til Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 15. august 2007.

 

 

PROBLEMSTILLING

På baggrund af at flere elever med vidtgående handicap er visiteret til nyetablerede specialskolepladser samt at der er behov for, at flere ældre elever med vidtgående handicap på grund af alder flyttes fra specialfritidshjem til allerede etablerede specialklubber, er det nødvendigt at finansiere omkring 42 ekstra pladser i specialfritidstilbud tilknyttet forskellige specialskoler. Da der i det afsatte budget ikke er budgetdækning til driften af pladserne, indstilles der til en generel reduktion af åbningstiden på specialfritidstilbud for elever med vidtgående handicap for at kunne finansiere oprettelse af disse nye pladser.

 

LØSNING

Skolen i Peter Vedelsgade udbygges med 12 nye pladser til elever med gennemgribende udviklingsforstyrrelser og Fensmarkskolen udvides med 22 nye pladser til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder fra 1. august 2007. Samtidig fyldes specialklubben på Ungdomsskolen i Utterslev op med nye elever, der har handicap af en sådan karakter, at de ikke kan være i andre af kommunens specialklubtilbud og der etableres en ekstra indskrivning i specialklubben "Rughave" for de ældste elever fra Frejaskolen, således at Frejaskolens nye elever kan tilbydes en plads i skolens KKFO tilbud.

 

Det er samlet nødvendigt at etablere omkring 42 ekstra pladser i specialfritidstilbud til elever med vidtgående handicap. De elever, det drejer sig om, har et handicap af en sådan karakter, at de ikke kan profitere af ophold i kommunens almindelige fritidstilbud. De har derfor behov for et fritidstilbud, der er særligt tilpasset de vanskeligheder de har.

 

De bygningsmæssige forudsætninger for de nye pladser er etableret i de berørte fritidstilbud. På Fritids- og Ungdomsklubben Rughave etableres en mindre overbelægning i forhold til de oprindelige planer. Forvaltningen har i samarbejde med institutionens ledelse vurderet, at de fysiske rammer godt kan bære indskrivning af flere unge i dette tilbud. 

 

I det afsatte budget til specialfritids- og specialklubtilbud er der ikke budgetdækning til driften af nye pladser. Forvaltningen ser sig derfor nødsaget til at indstille til en generel reduktion af udgifterne til specialfritids- og specialklubtilbud for elever med vidtgående handicap for at kunne finansiere disse ekstra pladser.

 

Lavuk og Fritidshjemmet på Skolen på Kastelsvej er undtaget besparelsesforslaget, da disse specialfritidstilbud er omfattet af særlige aftaler, som bl.a. indebærer at de sælger en stor del af deres pladser til andre kommuner. En nedsættelse af åbningstiden i disse tilbud skønnes ikke hensigtsmæssig. Basisgrupper tilknyttet almindelige fritidstilbud er endvidere undtaget besparelsesforslaget, for at ensarte åbningstiden for alle børn tilknyttet samme fritidstilbud.

 

Forvaltningen lægger op til, at reduktionen i åbningstiden kan placeres fleksibelt, således at der enten åbnes 1 time senere eller lukkes en time tidligere hver dag afhængigt af, hvorledes det lokale behov er. Herunder om der hovedsageligt modtages ældre elever med en lang skoledag eller der er tale om elever der har en kort skoledag. Det er forvaltningens indstilling, at der ikke kan lukkes tidligere end kl.16.00 i det enkelte fritidstilbud.

 

Reduktionen i åbningstiden betyder, at den pædagogiske aktivitet i de berørte fritidstilbud koncentreres på et kortere tidsrum. Dette kræver, at der er særligt fokus på, at specialfritidstilbuddenes aktivitet stadig tilrettelægges som et professionelt og sammenhængende tilbud, der udgør et varierende supplement til specialskolernes tilbud. Det kan endvidere betyde, at en række fuldtidsstillinger skal ændres til deltidsstillinger, da det ikke vil være muligt kun at have 37 timers stillinger inden for den foreslåede åbningstid.

 

Forvaltningen vil være behjælpelig med at omplacere overskydende personale fra de fritidstilbud, der skal reducere i medarbejderstaben ved at undersøge muligheden for, at de kan tilbydes arbejde i nogle af de fritidstilbud, der grundet merindskrivning skal ansætte nye medarbejdere.

 

De fleste børn og unge bliver transporteret til skole- og fritidstilbud, hvilket vil reducere forskellen mellem hjemkomst for elever i specialfritidstilbud og hjemkomst for elever der går i almindelige fritidstilbud. Den kortere åbningstid forventes derfor ikke at komme til at belaste forældrenes arbejdssituation væsentligt.

 

 

ØKONOMI

Den årlige ekstraudgift til drift af de ca. 42 pladser, beløber sig til 10.449.234 kr. Besparelsen ved at nedsætte åbningstiden med en time dagligt i de 10 berørte specialfritidstilbud beløber sig til 11.164.662 kr. årligt.

 

Der vil være ansættelsesmæssige bindinger, som forhindrer besparelsen i at have fuld virkning fra 1. august 2007.

 

 

VIDERE PROCES

Når BUU har truffet beslutning i sagen, vil BUF i samarbejde med de berørte specialfritidstilbud arbejde videre med at få etableret en fornuftig opstart for de børn og unge der skal begynde i tilbuddene. Forvaltningen vil endvidere sørge for, at de medarbejdere, der berøres, så vidt muligt tilbydes en stilling i et fritidstilbud, der skal udvide medarbejderstaben.

 

BILAG

1.      Oversigt over meromkostninger og forslag om besparelse på åbningstider

 

 

 

                                Else Sommer             /                  Lise Poulsen

                                                                 

 


 

Til top