Mødedato: 20.01.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

Opstart af ledelsesuddannelse dagtilbud

Se alle bilag

Der skal tages stilling til opstart af ledelsesuddannelsen for dagtilbud i Københavns Kommune.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at godkende at dagtilbudsledelsesuddannelsen igangsættes jf. forvaltningens forslag

2. at godkende at forvaltningen udarbejder budgetnotat for videreførelse af ledelsesuddannelsen til budget 2022 

Problemstilling

BUU fik den 25. november 2020 en orientering om status på arbejdet med at udvikle og finansiere en ledelsesuddannelse for dagtilbudsledere i Københavns Kommune. Det fremgik bl.a. af orienteringen at:

 ”I budget 2021 blev der afsat 6,8 mio. kr. til gennemførelse af ledelses-uddannelsen (svarende til en kommunal medfinansiering på 50% af uddannelsens pris samt kommunale udgifter til implementering inkl. fondsmoms på 17,5 %).

Forvaltningen har primo oktober 2020 sendt ansøgning til en fond om medfinansiering af den resterende del af uddannelsen, og det forventes, at der foreligger et svar fra fonden inden årets udgang”.

Forvaltningen har nu modtaget et afslag fra den pågældende fond, hvilket påvirker mulighederne for gennemførsel af uddannelsen i det nuværende omfang og form.

I budgetforslaget for ledelsesuddannelsen til Budget 21 er det beskrevet at "Hvis det ikke lykkes at opnå fondsfinansiering, vender Børne- og Ungdomsforvaltningen tilbage til Børne- og ungdomsudvalget". Derfor får udvalget nu indstilling om igangsættelse af uddannelsen inden for de ændrede økonomiske rammer. 

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har i et samarbejde med Aalborg Universitet udviklet en grundmodel for en praksisnær ledelsesuddannelse for dagtilbudsledere.

Uddannelsens primære fokus er at skabe konkrete kvalitetsforbedringer i de dagtilbud, som deltager i uddannelsen.

Uddannelsen er struktureret på en måde, hvor ledelserne får et fælles afsæt for kvalitet i dagtilbud og undersøger kvaliteten i deres eget dagtilbud. På den baggrund udvælger ledelserne konkrete områder, som de arbejder med at forbedre i institutionernes praksis under uddannelsen.

Lederne deltager i uddannelsen som ledelsesteam for at understøtte teamet som arbejdsfællesskab og styrke mulighederne for at samarbejde på tværs af matrikler.

Ledelserne vil gennem uddannelsen styrke deres forudsætninger for at udvikle det pædagogiske personales arbejde med kerneopgaven på en måde, som giver alle børn i dagtilbuddet de bedste muligheder for trivsel, læring og udvikling. Det er således udviklingen af medarbejdergruppens pædagogiske praksis mod en højere kvalitet, som er det primære genstandsfelt for ledernes læring gennem uddannelsen.

Det var hensigten, at ca. 120 ledere (ca. 15 ledelsesteams) i første omgang skulle gennemføre uddannelsen.

På bagkant af afslaget fra fonden om medfinansiering, anbefaler forvaltningen at gennemføre uddannelsen i en tilpasset form, hvor nogle af de oprindeligt planlagte aktiviteter – herunder kursusdage og vidensproduktion - i uddannelsen skæres ned. Så vil uddannelsen kunne gennemføres for 1 hold á 80 ledere (ca. 10 ledelsesteams) indenfor de eksisterende midler. Forvaltningen vurderer, at det er den bedste løsning, da der kommer flest mulige deltagere igennem, samtidig med at det praksisrettede fokus i indholdet på uddannelsen bevares.

Forvaltningen foreslår endvidere, at der udarbejdes et budgetforslag til budget 2022 på finansiering af videreførsel af uddannelsen, så flere ledere kan uddannes. Såfremt det godkendes, vil forvaltningen præsentere budgetforslaget for BUU forud for budgetforhandlingerne om budget 2022. 

Den oprindelige tidsplan indebar, at uddannelsen kunne igangsættes i foråret 2021. Ved projekter, der har over 50% fondsfinansiering, behøver indgåelse af leverandøraftaler ikke at konkurrenceudsættes. Når der ikke længere er fondsfinansiering til uddannelsen, skal indgåelse af leverandøraftaler nu konkurrenceudsættes. Forvaltningen vurderer, at det i givet fald vil forskyde tidsplanen med nogle måneder, så uddannelsen forventes at kunne påbegyndes i august 2021.

 Midler bevilliget til ledelsesuddannelsen i budget 2021

Samlet budget til uddannelsen(1.000 kr., 2021 p/l)

2021

2022

2023

I alt

Kommunal medfinansiering til gennemførelse af uddannelsen og implementeringsstøtte.

1.800

2.400

1.800

6.000

Fondsmoms 17,5 % af anslået 5 mio. kr. i fondsfinansiering

262

350

263

875

I alt

2.062

2.750

2.063

6.875

Børne- og Ungdomsforvaltningen havde ansøgt fonden om 4,9 mio. kr. til finansiering af ledelsesuddannelsen.

Som det fremgår, blev der i budget 2021 afsat 6,875 mio. kr. til gennemførelse af ledelsesuddannelsen inklusive midler til fondsmoms på 17,5 %. Midlerne til fondsmoms er imidlertid en finanspost, og BUU kan ikke omdisponere finansposter til driftsudgifter, da omflytning mellem styringsområder er en BR-beslutning, og der heller ikke er afsat servicemåltal til de midler.

Derfor vil forvaltningen fremlægge budgetnotat til budget 2022 med henblik på at få omdisponeret midlerne til fondsmoms i 2022 og 2023 til driftsmidler til at gennemføre uddannelsen. Midlerne til fondsmoms i 2021 kan forvaltningen ikke gøre brug af.

Under forudsætning af, at midlerne til fondsmoms i 2022 og 2023 i budgetaftalen for 2022 bliver ændret til at driftsmidler med tilhørende servicemåltal, vil den samlede økonomi til dagtilbudsledelsesuddannelsen være som beskrevet i nedenstående tabel.

Justeret budget til uddannelsen(1.000 kr., 2021 p/l)

2021

2022

2023

I alt

Kommunal finansiering til gennemførelse af uddannelsen og implementeringsstøtte.

1.800

2.400

1.800

6.000

Midler omdisponeret fra fondsmoms til drift

350

263

613

I alt

1.800

2.750

2.063

6.613

Hvis det ikke i budget 2022 bliver besluttet at omdisponere fondsmomsmidlerne til driftsmidler, så må aktiviteterne i uddannelsen nedskaleres i 2022 og 2023.

Økonomi

Indstillingen har ingen yderligere økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Godkendes indstillingen, så orienterer forvaltningen BUU om den endelige model for uddannelsen, når der er indgået aftaler med leverandør(er), forventeligt i maj 2021. I den forbindelse vil BUU også få et overblik over hvad det vil koste at gennemføre uddannelse for flere ledelsesteam. 

Forvaltningen vil etablere en intern organisering med repræsentation af relevante parter samt en følgegruppe bestående af faglige organisationer, KL, professionsuddannelser, forskningsinstitutioner mm. som løbende vil drøfte erfaringer fra uddannelsen og give input til den videre udvikling af uddannelsen. Samtidig er det planen, at etablere et netværk med andre kommuner hvor erfaringer om udvikling af dagtilbudsledelse formidles og drøftes.

 

Tobias Børner Stax                                                           / Nina Hemmersam

 

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Til top