Mødedato: 20.01.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

Certificering af dagtilbud i normkritisk pædagogik

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte et udvalgshenvist medlemsforslag fra Alternativet om certificering af alle dagtilbud i normkritisk pædagogik.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter muligheden for certificering af alle dagtilbud i normkritisk pædagogik, jf. bilag 1.

Problemstilling

Den 29. oktober 2020 besluttede Borgerrepræsentationen at udvalgshenvise et medlemsforslag fra Alternativet om certificering af alle dagtilbud i normkritisk pædagogik, jf. bilag 1.

Løsning

Det er den pædagogiske læreplan, der angiver rammen for at tilrettelægge udviklings- og læringsmiljøer i dagtilbud, og her er det beskrevet, at læringsmiljøet skal ”understøtte, at alle børn udfolder, udforsker og erfarer sig selv og hinanden på både kendte og nye måder på tværs af blandt andet aldersmæssige, kønsmæssige, sociale og kulturelle kategorier”.

Siden 2014 har alle studerende på pædagoguddannelsen skulle gennemføre modulet ’Køn, seksualitet og mangfoldighed’. Her er der fokus på, hvordan kønsstereotyper, kønsdiskriminerende aktiviteter og holdninger kan modvirkes.

Alle institutioner skal således forholde sig til at skabe et mangfoldigt pædagogisk miljø og praktisere en pædagogik, som fremmer dette.

Der er stor forskel på, hvordan de københavnske institutioner arbejder med køn, identitet og mangfoldighed. For langt de fleste vil dette arbejde allerede være en integreret del af den pædagogiske linje, som er lagt i institutionen.

Certificering af dagtilbud i normkritisk pædagogik

Dagtilbud kan blive certificeret i normkritisk pædagogik gennem certificeringsværktøjet Prisme. Værktøjet er afviklet og afprøvet i Københavns Kommunes institution Vandværket.

Prismecertifikatet er målrettet dagtilbud, der ønsker at professionalisere deres tilgang til - og arbejdet med - køn, diversitet og lige muligheder.

Certifikatkurset består af en halvdags workshop, tre moduler med online aktionslæringsforløb, samt udarbejdelse af dagtilbuddets fremtidige normkritiske ligestillingspolitik. De tre moduler kan gennemføres på 6 uger.

Der findes ikke andre muligheder i Danmark for certificering i normkritisk pædagogik end Prisme-certificeringen. Der eksisterer dog andre muligheder for at sætte fokus på normkritisk pædagogik, fx via kurser eller andre efteruddannelsestilbud.

Et certificeringsforløb koster 20.000 kr. (eks. moms). Hvis alle ca. 370 dagtilbud 0-6 år i Københavns Kommune skal certificeres vil det således koste 7,4 mio. kr. Forud for valg af leverandør til opgaven, skal der gennemføres en markedsafdækning, som kan munde ud i, at der skal gennemføres et udbud.

Økonomi

Intet yderligere.

Videre proces

Hvis udvalget ønsker at tilbyde certificeringen til nogle eller alle dagtilbud, kan det fremsættes som et ønske i regi af de kommende forhandlinger om enten overførselssagen 2020-21 eller budgettet for 2022.

 

Tobias Børner Stax                                  /                          Mette Seneca Kløve

Beslutning

Drøftet, idet forvaltningen udarbejder et notat om hvilke muligheder, der i dag eksisterer – herunder for efter- og videreuddannelse - hvis man lokalt og frivilligt ønsker at arbejde videre med normkritisk pædagogik eller beslægtede emner.

Henrik Svendsen (O) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "De enkelte daginstitutioner skal naturligvis arbejde på at skabe et rum, hvor der er plads til alle, men det skal ud fra gældende lovgivning være op til den enkelte institution at arbejde med de udfordringer, der vedrører køn og identitet”.

C, V og Ø ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket A, B, F og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti tilsluttede sig: "Forslaget peger på et meget centralt og vigtigt element i pædagogik. Det ses også af det faktum, at siden 2014 har alle studerende på pædagoguddannelsen skulle gennemføre modulet "Køn, seksualitet og mangfoldighed". Det er med andre ord i dag et fast pensum i uddannelsessystemet. De enkelte institutioner bør have frihed til at tegne institutionens pædagogiske linje, og der bør fra centralt hold ikke påtvinges en specifik form for pædagogik; omvendt stiller vi os ikke imod, såfremt forældrebestyrelser og medarbejdere på den enkelte institution proaktivt vælger at vægte den normkritiske pædagogik.”

Til top