Mødedato: 19.12.2007, kl. 15:00

10. klasses struktur og indhold

10. klasses struktur og indhold

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 19. december 2007

 

 

2.      10. klasses struktur og indhold   J.nr. 2007-38856

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage still ing til 10. klasses struktur efter høringsrunde med de kommentarer og forslag høringsrunden har givet anledning til.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at                            10. klasse tilbuddene på Frederikssundsvejens Skole, Grøndalsvængets Skole, Hyltebjerg Skole og Korsager Skole lukker som selvstændige 10. klasses tilbud

2. at                            10. klasse tilbuddet på HGO/Rådmandsgade udvikles, således at søgningen til skolen stiger betydeligt

og

3. at Peder Lykke Skolens 10. klasses tilbud lukkes

eller

4. at Peder Lykke Skolens og Amager Fælled Skoles 10. klasses tilbud omlægges til tilbud i ungdomsskoleregi, idet KKU derved driver et samlet 10. klasses tilbud på Amager, med afdelinger på Jemtelandsgade, Amager Fælled Skole og Peder Lykke Skole

eller

5. at Peder Lykkes Skolens 10. klasses tilbud bevares som overgangsordning i skoleåret 2008/09, hvorefter der som et led i evalueringen af 10. klasses strukturen og organiseringen skal tages stilling til tilbuddet.

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 19. december 2007

Indstillingens 1. og 2. at blev godkendt uden afstemning.

 

Bo Asmus Kjeldgaard (F) stillede vedr. 3.-5. at ændringsforslag om,

- at 4. at sendes til høring hos de berørte skolebestyrelser,

- at forvaltningen forbereder optagelsen af elever efter 4. at, og

- at udvalget tager en principiel drøftelse af 10. kl. i foråret 2008.

 

Ændringsforslagets to første at´er blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A (Jesper Christensen og Jan Andreasen), D, F, V og Ø.

Imod stemte 1 medlem: A (Jette Bergenholz Bautrup).

1 medlem undlod at stemme: B.

 

Ændringsforslagets tredje at blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte: alle.

Dermed bortfaldt indstillingens 3.-5. at.

 

Kasper Johansen (B) og Jette Bergenholz Bautrup (A) ønskede følgende tilført til be-slutningsprotokollen: "B undlader at stemme og Jette Bergenholz Bautrup (A) stemmer imod indstillingens 4. at, da vi ikke er sikre på, at beslutningen nødvendigvis er en del af udviklingen frem mod en fremtidig 10. kasses struktur. Beslutningen er muligvis den rigtige, men virker forhastet, når udvalget ikke har truffet endelig beslutning om en fremtidig 10. klasses struktur."

 

 

PROBLEMSTILLING

Forvaltningen fremlægger hermed en opfølgning på udvalgsindstillingen i BUU den 24. oktober 2007, hvor udvalget besluttede at sende forslag til 10. klasses struktur og indhold til høring.

LØSNING

Folketinget har vedtaget ny lovgivning om 10. klasse. Lovens formål er at give unge som har behov for yderligere faglig kvalificering og uddannelsesafklaring mulighed for at kunne gennemføre en ungdomsuddannelse. 10. klasse skal ses som en del af kommunens samlede uddannelsespolitik, hvor 10. klasse indgår som overgang til alle ungdomsuddannelser.

På den baggrund fremlagde forvaltningen forslag til ny 10. klasse struktur, herunder lukning af 10. klasserne på Frederikssundsvejens Skole, Grøndalsvængets Skole, Hyltebjerg Skole, Korsager Skole og Peder Lykke Skolen. Desuden foreslås, at det eksisterende tilbud på HGO/Rådmandsgades Skole lukkes og erstattes af et 10. klasses tilbud oprettet i ungdomsskoleregi eller, at skolens 10. klasse tilbud udvikles, således, at søgningen til skolen stiger betydeligt. 

Forvaltningen har modtaget ét høringssvar fra samarbejdspartnerne i modelkommuneforsøget for Ungdomsuddannelse til alle. Høringssvaret er positivt. Forvaltningen er orienteret om, at samarbejdspartnerne generelt er interesserede i samarbejdet om 10. klasserne. Forvaltningen har i høringsprocessen afholdt to dialogmøder med de berørte skoler. De indkomne høringssvar fremgår af bilag 3. 

Hovedtræk i høringssvar samt forvaltningens kommentarer.

Der er generelt stor tilfredshed med intentionerne i loven, der præciserer, at 10. klasse ikke skal ses som en afslutning på folkeskolen, men som en begyndelse på en Ungdomsuddannelse. De fleste høringsparter er enige i forvaltningens forslag om, at oprettelse af 10. klasserne skal bero på en faglig og økonomisk bæredygtighed, hvorfor det er den generelle opfattelse, at de små tilbud bør lukkes. Flere høringssvar peger på behovet for en afdelingsleder og ekstra sekretærbistand.

Lukning af 10. klasse tilbud på Grøndalsvængets Skole, Hyltebjerg Skole, Frederikssundsvejens Skole og Korsager Skoler

På baggrund af høringssvarene indstiller forvaltningen at fastholde forslag om lukning af tilbuddene på disse skoler, og at elevkapaciteten overføres til de større 10. klassemiljøer.   

Grøndalsvængets Skole og Hyltebjerg Skole har ingen kommentarer til forslagene.

Korsager Skole er bekymret for, hvorvidt 10. klassecentret på Vanløse Skole kan rumme områdets potentielle elever og opfordrer til, at der åbnes mulighed for, at skoler kan tilbyde en enkelt eller to 10. klasser. Forvaltningen vurderer, at der er plads på de omkringliggende 10. klasser, og at et enkelt tilbud ikke er fagligt eller økonomisk bæredygtigt. 

Frederikssundsvejens Skole lukker som resultat af strukturplanen og deres 10. klasse koncept for piger vil blive søgt overflyttet til Guldberg Skole.  

HGO/Rådmandsgade Skole

Forvaltningen foreslår, at tilbuddet på HGO/Rådmandsgades Skole, udvikles således, at søgningen til skolen stiger betydeligt. Dette bør alt andet lige også ske som en konsekvens af lukningen af de små 10. klasses tilbud, og skolen har gode fysiske rammer for et 10. klasses tilbud. Opnår skolen ikke en større søgning efter den igangværende indkøringsperiode, må det overvejes, at eleverne overflyttes til et af de andre 10. klassemiljøer.

I forhold til fremtidens tilbud på Nørrebro og Bispebjerg anbefaler Rådmandsgades Skole, Guldberg Skole og KKU-Byhøjskolen, at der fra skoleåret 2009/2010 indgås et tæt forpligtende samarbejde om et 10. klasse tilbud, som dækker de to distrikter. Forvaltningen støtter dette, og vil bidrage til, at der indgås et formaliseret samarbejde herunder ved udarbejdelse af en samlet udviklingsplan.

Peder Lykke Skolen/Amager

På Amager, herunder i relation til Peder Lykke Skole kan flere alternativer overvejes. Der er på denne baggrund indstillet tre forskellige løsninger for Amager.

Ad 3. at: Peder Lykke Skolen og Københavns Lærerforening bemærker, at ideen om store 10. klassecentre adskilt fra folkeskolen er en god ide, men konstaterer med undren og beklagelse, at 10. klasse tilbuddet ved Peder Lykke Skolen foreslås lukket. Forvaltningen indstiller imidlertid, at forslaget om lukning af tilbuddet fastholdes. Det skyldes primært, at

1)     Skolens 10. klasses tilbud med max. 67 elever iht. den nye lov hverken vil være fagligt eller økonomisk bæredygtigt.

2)   ;   Det vurderes, at der er overkapacitet af pladser i 10. klasses tilbuddene, og en fastholdelse af Peder Lykkes Skolens 10. klasse vil reducere muligheden for at etablere bæredygtige tilbud andre steder i byen, fx på Amager Fælled Skole eller på HGO/Rådmandsgades Skole

3)     De bygningsmæssige rammer er i højere grad indrettet til formålet på de øvrige tilbud, herunder HGO/Rådmandsgades Skole og Amager Fælled Skole.

 

Ad 4. at: En mulighed for at bevare et fagligt og økonomisk bæredygtigt 10. klasses tilbud på Amager – og samtidig bevare 10. klasses undervisning på Peder Lykke Skolen -  kan opnås ved at omlægge 10. klasses tilbuddene på Amager så de organisatorisk forankres under Ungdomsskolen, men fysisk fortsætter på 3 adresser (Peder Lykke Skolen, Amager Fælled Skole og KKU-Jemtelandsgade). Dette forslag er nyt ift. høringsrunden. KKU påpeger følgende i sit høringssvar:

"Ungdomsskolen har med det frie lærervalg mulighed for at ansætte lærere med erhvervsfaglig baggrund og herigennem udbygge et samarbejde med EUD systemet. Hertil kommer, at ungdomsskolen har gode erfaringer med etablering af ungdomsmiljøer, fx 10. klasses miljøet i Jemtelandsgade, Byhøjskolen på Kapelvej, Ungdomsskolen i Hindegade og Dagkursus på Kildevældsskolen".

Forslaget tilsigter, at der bevares et tilbud på de fysiske adresser, der i dag anvendes, samtidig med at den økonomiske og faglige bæredygtighed højnes. KKU vil være i stand til at kapacitetstilpasse på den overskydende kapacitet på Amager/i byen, hvorved løsningen ikke hæmmer andre 10. klasses tilbud som fx HGO/Rådmandsgades Skole.

Det gælder herudover, at det 10. klasse tilbud, der for 5-6 år siden blev etableret på Amager Fælled Skole, er et moderne 10. klasses undervisningsmiljø ud fra de nyeste pædagogiske og indretningsmæssige principper. Miljøet har en kapacitet på 5 linjer, svarende til minimum 125 elever. Såfremt hele eller dele af denne kapacitet skal genetableres andetsteds, vil det medføre en række anlægsudgifter. Der er ikke i oplæg til Børneplan II afsat midler til genetablering af Amager Fælled Skoles 10. klassekapacitet på anden adresse. Der kan således laves et fint samlet 10. klasses tilbud på Amager,  med fleksibel anvendelse af faciliteterne på de 3 skoler, hvis organiseringen heraf er fælles, og derfor under KKU, med de muligheder som ungdomsskolen giver herfor.

Ad 5. at: Der er med indstillingen lagt op til, at skoleåret 2008/09 er et overgangsår for 10. klasse områdets struktur og organisering. Forvaltningen indstiller derfor – i forlængelse af høringssvar fra Peder Lykke Skolen og KLF - at Peder Lykke Skolens 10. klasses tilbud bevares i overgangsåret, hvorefter struktur og organisering evalueres. Det bemærkes, at denne løsning vil betyde, at andre 10. klasses tilbud får sværere ved at fastholde bæredygtighed.

ØKONOMI

Den nye lov er i udgangspunktet økonomisk neutral. Kommunerne bliver ikke som oprindeligt forventet trukket i tilskud i den periode, eleverne er i brobygning. På den anden side er der udgiftsdrivende elementer forbundet med at

-         der skal afholdes prøver to gange årligt

-         der skal ske løbende ind- og udslusning

Den samlede ressource til 10.klasse er således ikke berørt (jf. bilag 2). Dog sker der en omlægning til en særskilt budgetmodel for 10. klasse, som blandt andet sikrer, at en evt. fælles eksamensaflæggelse efter efterårssemesteret og afvikling af valgfagsundervisning på EUD kan finansieres. Der kan således ske forskydninger ift. de eksisterende budgetter til 10. klasserne.

 

VIDERE PROCES

Forvaltningen vil i samarbejde med 10. klasseskolerne udarbejde en udviklingsplan, der skal fremme de uddannelsespolitiske ambitioner om at flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Selve 10. klassestrukturen og organiseringen af 10. klasse evalueres ved udgangen af skoleåret 2008/09. Forvaltningen har indledt forhandlinger med erhvervsuddannelserne om samarbejde i de nye tilbudsfag, og er i gang med den årlige planlægning af 10. klasses tilbud/fag for at sikre, at tilmeldingsfristerne herfor kan overholdes.

BILAG

1. Høringskommentarer og forvaltningens kommentarer hertil

2. Økonomi

3. Indkomne høringssvar

 

                              Else Sommer                          Jan Dehn

 


 

Til top