Mødedato: 19.06.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Mere Musik til Byens Børn

Se alle bilag
Pilotprojektet Mere Musik til Byens Børn er nu afsluttet, og der skal tages stilling til en fremadrettet model for indsatsen.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender den fremadrettede model for Mere Musik til Byens Børn som indebærer,       

  1. at der årligt tildeles 200.000 kr. til hvert område i byen til gratis musikforløb

  2. at Mere Musik til Byens Børn koordineres fra Musikskolen der bliver ansvarlig for den musikfaglige sparring og tværgående koordinering samt videns- og praksisdelingen, herunder afholdelse af to årlige møder i læringsfællesskabet

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget besluttede i udmøntningen af budget 2015 at gennemføre et tre-årigt pilotprojekt for at fremme den frivillige musikundervisning i København.

Formålet med projektet var at finde en model der sikre, at mange flere børn i København fremadrettet får mulighed for at deltage i frivillig og gratis musikundervisning uden for skoletiden i forskellige former. Særligt fokuseres der på at fremme, at alle børn i hele byen, herunder at børn fra mindre ressourcestærke hjem, deltager i tilbud om frivillig og gratis musikundervisning. Børne- og Ungdomsudvalget bevilgede 200.000 kr. årligt til hvert område i BUF med henblik på, at der i lokalt samarbejde med kulturhuse og –foreninger oprettes frivillige og gratis musikaktiviteter for børn i skolealderen. Derudover blev der afsat 50.000 kr. årligt til Musikskolen til faglig rådgivning i forbindelse med kvalitetsvurdering af musikforløbene. Disse midler blev i år to og tre anvendt til et læringsfællesskab for musikunderviserne - hvilket der har været gode erfaringer med, jf. følgeforskningen - og 200.000 kr. årligt centralt til styring, evaluering og dokumentation af indsatsen med henblik på at etablere en fremadrettet model på området.

BUU og KFU har i løbet af pilotprojektet fået to aflæggerbordsnotater med en projektstatus samt følgeforskningens to delrapporter.

På den baggrund valgte BUU med budget 2018 at gøre projektets bevilling på 1,1 mio. kr. årligt varig. Pilotprojektet er nu afsluttet og den afsluttende projektrapport fra følgeforskningen er vedlagt i bilag 1. Der er udarbejdet to små film om projektet - links er vedlagt i bilag 2. 

Forskningsresultater samt erfaringerne fra forløbet danner baggrund for forvaltningernes anbefaling af den fremadrettede model for driften af indsatsen.  

Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget i København afholdte den 24. april en intern høring om modeller for musiktilbud til børn. Her var der bl.a. oplæg om Mere Musik til Byens Børn, hvor resultaterne blev fremlagt.

Løsning

Projektgruppen og styregruppen på tværs af BUF, Musikskolen og KFF anbefaler, at indsatsen smed Mere Musik til Byens Børn fortsættes med en stærk lokal forankring i hvert område, tæt på børnenes hverdag.

Indsatsen fortsættes derfor i samme organisering som i projektperioden bortset fra at det centrale omdrejningspunkt fremadrettet forankres i Musikskolen, i stedet for i centralt forvaltningen. Musikskolen vil således være ansvarlig for den overordnede koordinering af indsatsen samt videns- og praksisdelingen.

Musikskolens opgave bliver løbende at yde musikfaglig sparring og årligt kvalificere og godkende områdernes planlagte musikforløb samt at sikre, at videns- og praksisdelingen fastholdes og for at følge med i, hvor mange børn, der deltager i musikforløbene.

Det er jf. følgeforskningen vigtigt, at der holdes fast i den lokale forankring, så musikforløbene er der, hvor børnene bor og går i skole. Derfor tildeles der fortsat 200.000 kr. årligt direkte til hvert område i byen til gratis musikforløb. Den lokale organisering af musikforløbene fastholdes via en ”tovholder” lokalt i hvert område i BUF og en lokal-koordinator i hvert område. Tovholderen og den lokal-koordinator har vist sig at være afgørende ift. at sikre at musikforløbene er der hvor børnene er. Tovholderens rolle er bl.a. at ”åbne døre” til skoler og fritidscentre og den lokale-koordinators rolle er bl.a. at udvikle og planlægge de ønskede musikforløb, herunder varetage kontakten og ansættelsen af musikundervisere mv. Den lokale koordinator er eksempelvis i nogle områder en KFF-medarbejder i et kulturhus, og i andre områder en musikunderviser.

Hele bevillingen udmeldes til Musikskolen som er ansvarlige for at udmelde 200.000 kr til hvert område, ligesom i projektperioden. De resterende 100.000 kr. tilgår Musikskolen til koordinering af indsatsen, afholdelse af to årlige møder i læringsfællesskabet og et årligt vidensdelingsmøde.

Overgang til drift

Musikskolens leder har deltaget i pilotprojektet og ydet faglig sparring igennem hele forløbet og kender derfor projektets erfaringer og resultater. For at understøtte musikskolen i opgaven og sikre vidensoverdragelse i overgangen, anbefaler arbejdsgruppen og styregruppen at der fortsat afholdes to årlige styregruppemøder samt et årligt Advisoryboardmøde.

Pilotprojektets resultater

Den 24. april afholdte Kultur- og Fritidsudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget en intern høring om modeller for musiktilbud til børn, hvor bl.a. følgeforskningens resultater blev præsenteret. Følgeforskningen er forestået ved ekstern lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse (DPU).

Pilotprojektets formål var bl.a. at udbrede den frivillige musikundervisning særligt til børn fra mindre velstillede eller ressourcestærke hjem og børn fra geografiske områder af byen, hvor der ikke er let adgang til musikundervisning.  Herom fremgår det af projektrapporten i bilag 1: ”Det er lykkedes at udvikle succesfulde strategier for at tilbyde mange flere børn mulighed for deltagelse i frivillig musik. Med projektet har man i andet projektår nået en stor børnegruppe med et omfang på ca.900 børn og unge og i tredje projektår med ca. 1400 børn og unge i kortere og længere forløb. MMtBB har udviklet strategier og praksisser til at nå og tilbyde mange flere børn og unge frivillig musikundervisning. Dette er en succes af banebrydende karakter.” (bilag 1, side 3) Forskningsresultaterne danner grundlag for den videre model, herunder:

  • at der er en stor mangfoldighed i de lokalt forankrede musikforløb med alt fra orkesterklasser/orkesterklub, kor, SDS, songwriting, elektro-pop, stomp, rap & hiphop mm.

  • at det er lykkedes at skabe stor betydning og værdi for de deltagende børn og unge i form af glæde, fællesskab, aktiv deltagelse og læring, og dermed et motivationsgrundlag for fremtidig deltagelse i musik og musikundervisning

  • at lokal forankring og videns- og praksisdeling er af central betydning for at opfylde intentionerne med indsatsen

  • at musikalske fællesskaber, musiceren som tilgang, en dialogisk/anerkendende tilgang, børnene som aktive medspillere og relationsbygning med børn og voksne er centrale værdier (for en uddybende forklaring heraf, se afsnit 3 i bilag 1, eller aflæggerbordsnotatet fra 2017, hvor midtvejsrapporten opsummeres)

Kort om pilotprojektet

Mere Musik til Byens Børn blev udviklet i et samarbejde på tværs af Børne- og Ungdomsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med stor inddragelse af forskellige musikundervisere som fx Den Cyklende Musikskole, Euphrosyne, MusicLife, Musikalliancen, Goldschmidts Musikakademi, NewSound og Kulturhusene. Projektet har været organiseret med følgeforskning, en ”tovholder” i hvert af byens områder i BUF og et Advisory Board.

Projektet er udviklet over tre år. Første år var præget af åben udvikling med fokus på at afprøve forskelligartede former for musikforløb i de fem områder i byen. Her blev der afprøvet nye metoder, og kredsen af musikudbydere blev udvidet. Andet år blev der gradvist etableret et sammenhængende koncept, hvor videndeling mellem musikudbydere og – instruktører blev systematisk understøttet i et læringsfællesskab, og der var fokus på længerevarende, bæredygtige forløb. Tredje år var stabilisering af konceptet og lokalforankringen af indsatserne altafgørende.

I hele forløbet har der været stor fokus på vidensdeling hvor dokumentation og erfaring fra følgeforskning og læringsfællesskabet er blevet delt i plenum mellem alle deltagere i projektet på alle niveauer. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Overgangen til drift sker løbende frem til 2020, hvor Musikskolen overtager opgaven med at koordinere indsatsen. BUU får en status på indsatsen i 2020.

Godkender BUU indstillingen sendes den til KFU til orientering.

Såfremt der ønskes yderligere på musikområdet kan eventuelle ønsker indgå i budgetforhandlingerne for 2020.

 

Tobias Børner Stax                                                               Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 19. juni 2019:

Indstillingen blev godkendt.

Til top