Mødedato: 18.12.2019, kl. 08:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

BUU studietur

Der skal tages stilling til studietur for udvalget i 2020.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungedomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter forslag til studierejse den 20.-22. maj 2020 (over Kr. Himmelfart) til Reggio Emilia, Italien

Problemstilling

For at imødekomme udvalgets behov for udsyn, inspiration og viden om praksis og ny forskning har udvalget i valgperioden mulighed for at tage på studieture. Udvalget var i foråret 2019 på studietur til London/Glasgow med fokus på bl.a. en bedre fordeling af to-sprogede i dagtilbud og skoler, herunder et fagligt løft af de svageste. Forvaltningen fremlægger nedenfor forslag til destination samt formål for en ny studietur. 

Løsning

Med udgangspunkt i BUU's strategi - og særligt indsatsområderne om tidlig indsats og udsatte børn, høj kvalitetsdagtilbud til alle og plads til alle samt de fire greb: videndeling, inddragelse, kompetenceløft og forenkling - foreslår forvaltningen følgende destination og tema for en studietur:

Italien. Reggio Emilia-pædagogikken.

Reggio Emilia er en pædagogisk filosofi, der grundlæggende handler om at møde børn med nysgerrighed og tillid og at følge i børnenes spor. Tanken er, at den voksne sætter en ramme, men at børnene fylder den ud ved at følge deres interesser og tanker. De voksnes rolle er at stille spørgsmål og fremme børnenes fortællinger og deres evne til at analysere og finde løsninger. Der er stor fokus på det givtige i, at børnene selv erkender og erfarer samt på pædagogens bevidsthed om egen rolle og indflydelse.

De fysiske rum bliver indrettet med stor gennemsigtighed (fx med legetøj og vinduer i børnehøjde) for at give børnene mulighed for at få et større overblik over, hvad der foregår rundt omkring dem. Samtidig indrettes de enkelte rum meget funktionelt og med tydelige signaler til børnene om, hvilke lege og aktiviteter, der er påtænkt. 

Dokumentationen er central i Reggio Emilia-tækningen, da den fungerer som et konkret pædagogisk redskab til understøtte barnet i dets udvikling og læring. Ved at se på de produkter barnet fremstiller, og de spor barnet sætter, kan man se, hvad der optager det enkelte barn, og hvor dets kompetencer ligger. Dokumentationen kan også være den voksnes observation af barnet.

Den pædagogiske filosofi er i dag bredt ud til flere lande, herunder bl.a. Danmark og Sverige.

Et besøg vil give mulighed for at blive introduceret til den pædagogiske filosofi samt studere erfaringerne hermed på dagtilbudsområdet bl.a. ved besøg i nogle af de relevante kommunale institutioner. Samtidig vil et besøg give indblik i, hvordan der arbejdes med dokumentation af det pædagogiske arbejde.

Studieturen vil herudover indeholde møder med relevante politiske beslutningstagere, fx bystyret i Bologna, med henblik på at drøfte kvalitetsudvikling og ledelse på særligt dagtilbudsområdet.

Det planlagte udvalgsmøde den 20. maj fra kl. 17-20 vil blive afholdt undervejs på studieturen

Økonomi

Forvaltningen foreslår, at der afsættes op til 200.000 kr. (skønsmæssigt overslag) til studierejsen. Studierejsen finansieres på udvalgets bevilling, Administration, funktion 6.42.41.  

Videre proces

Såfremt BUU beslutter, at udvalget ønsker at tage på den foreslåede studietur, går forvaltningen i gang med planlægning af turen. Udvalget vil forud for studieturen modtage supplerende informationsmateriale samt en samlet plan for turen.

Der vil senere blive forelagt en særskilt sag i Borgerrepræsentationen om grundlaget for udgiftsgodtgørelse.

 

 

Tobias Børner Stax                                                   /Tine Weber               

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 18. december 2019:

Udvalget godkendte uden afstemning formål og destination vedr. studieturen, idet muligheden for at placere turen på et andet tidspunkt inden sommerferien 2020 undersøges (hvis ikke muligt, så fastholdes tidspunktet). 


Til top