Mødedato: 18.04.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Tidlig engelskundervisning på københavnske skoler

Se alle bilag

Udvalget skal tage stilling til om der skal gives specifik dispensation til Vibenshus skole og generel dispensation til at københavnske skoler kan tilbyde engelskundervisning allerede fra 1. klasse.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller,


1. at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler at give Vibenshus Skole mulighed for at fremrykke folkeskolelovens normale starttidspunkt for engelskundervisningen til 1. klasse

2. at udvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler at give københavnske skoler mulighed for at fremrykke folkeskolelovens normale starttidspunkt for engelskundervisningen til 1. klasse på en række forudsætninger

Problemstilling

Udvalget besluttede på sit møde den 8. februar 2012 at anbefale over for Borgerrepræsentationen, at Dyvekeskolen og Randersgades Skole får dispensation til at påbegynde engelskundervisningen allerede fra 1. klasse. Borgerrepræsentationen godkendte indstillingen på mødet den  8.3.12. 

Siden har Vibenshus Skoles skolebestyrelse og ledelse fremsendt ansøgning om tilladelse til det samme. Vibenshus Skoles ansøgning er vedlagt som bilag 1.

Det er forvaltningens vurdering, at flere skoler fremover kan tænkes at fremsætte lignende ansøgninger.

Tiltaget understøtter den faglige strategi om, at København skal åbne sig mod den globaliserede fremtid og understøtter en styrket faglighed inden for de sproglige kompetencer.

Løsning

Folkeskoleloven giver kommunalbestyrelsen mulighed for at beslutte, at fagene kan påbegyndes på tidligere klassetrin end 3. kl., hvor engelsk normalt starter.

Dette forudsætter 

·at undervisningen i engelsk fra 3.-9. klasse fortsat gives i henhold til folkeskolelovens timetal 

·at fx nytilflyttede elever i 3. klasse tilbydes undervisning i engelsk på en måde, så de kan følge klassens forløb, selvom de ikke har deltaget i engelskundervisningen i 1. og 2. klasse

 

Vibenshus Skole er indforstået med at starte tidlig engelskundervisning på de nedenfor anførte betingelser. Skolens timefordelingsplan vil leve op til de kommunale minimumskrav for dansk, idet børnene fra 1.-3. klassetrin vil får 960 undervisningstimer. Det kommunale minimumskrav er 930 undervisningstimer.

Forvaltningen anbefaler, at Vibenshus Skole får lov til at indføre tidlig engelskundervisning.

For at undgå en fortsat strøm af individuelle ansøgninger fra skoler til politisk behandling anbefaler forvaltningen desuden, at der gives en generel dispensation på flg. betingelser:

·at der foreligger en begrundet ansøgning fra skolebestyrelsen

·at skolen inden undervisningen påbegyndes, udarbejder en lokal læseplan for engelsk i 1.-2. klasse med udgangspunkt i den nationale læseplan for engelsk i 3.-4. klasse, men tilpasset aldersgruppen. Forvaltningen godkender lokale læseplaner

·at skolen i samarbejde med forvaltningen opstiller få konkrete målsætninger med tilhørende målbare indikatorer for projektet

·at skolen indgår i det evalueringskoncept, der er beskrevet i bilag 2

·at områdeforvaltningen vurderer, at skolen har fagligt og økonomisk grundlag for at gennemføre initiativet.

Økonomi

Udgifterne til den tidlige engelsk-undervisning anslås til at udgøre årligt 25.000 kr. pr. skole pr. spor pr. klassetrin til lærerløn og undervisningsmidler for 1 ugentlig engelsklektion. Skolerne skal selv afholde udgifterne til undervisningen ved omprioriteringer inden for eget budget.

Videre proces

-


                  Else Sommer                   /Mikala Jørgensen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, F og V.

Imod stemte 3 medlemmer: C, O og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Dispensationen til at to københavnske skoler kan tilbyde engelskundervisning fra 1. klasse var oprindeligt tænkt som et forsøg, hvor følgeforskningen kunne gøre os klogere på, hvad tidlig engelsk har eller ikke har af konsekvenser - positive såvel som negative. Det mener Enhedslisten fortsat og kan derfor ikke bakke op om en generel dispensation til de københavnske skoler".
Til top