Mødedato: 18.04.2007, kl. 08:15

Medlemsforslag om lukkedage i daginstitutionerne

Medlemsforslag om lukkedage i daginstitutionerne

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 18. april 2007

 

 

15.      Medlemsforslag om lukkedage i daginstitutionerne

  J.nr. 2006-5895

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Udvalget skal tage stilling til, om medlemsforslag fra Venstre omkring at gøre lukkedage obligatorisk skal vedtages.

 

BESLUTNING

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller, at Børne- og Ungdomsudvalget beslutter (BUU),

 

1. at den 24.12., 31.12. og fredag efter Kristi Himmelfartsdag ikke skal være faste lukkedage i samtlige daginstitutioner

 

2. at det gøres obligatorisk at indarbejde antal lukkedage og datoer ind i årsplanen samt at lukkedage koordineres i distrikterne

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 18. april 2007

B, F, O og V stillede ændringsforslag til indstillingens 1. "at" om, at de tre nævnte dage skal være faste lukkedage i samtlige daginstitutioner og at der skal koordineres alternativ pasning distriktsvis efter behov.

Forslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 6 medlemmer: A (Jan Andreasen), B, F, O og V.

Imod stemte 3 medlemmer: A (Jesper Christensen og Lars Rasmussen) og Ø.

Dermed bortfaldt indstillingens 1. "at".

 

Indstillingens 2. "at" blev vedtaget uden afstemning.

 

 

 

 

PROBLEMSTILLING

BUU behandlede følgende ændringsforslag fra Venstre på sit møde den 24. januar 2007:

1.      at udvalget gennemgår de retningslinier der er for de selvejende institutioner - vuggestuer og børnehavers - valg af lukkedage

2.      at udvalget beslutter, at den 24.12., 31.12. og fredag efter Kristi Himmelfartsdag skal være lukkedage i institutionerne

 

Udvalget vedtog, at sende forslaget i høring hos Det centrale Forældreforum, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, BUPL, LFS, FOA, Københavns Forældrenetværk samt paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner.

 

 

LØSNING

Kort resume af de indgåede høringssvar

Der er indgået høringssvar fra BUPL, LFS, Det centrale Forældreforum, SBBU samt Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber. Københavns Forældrenetværk havde allerede taget stilling til forslaget i et brev til udvalget af 8. januar 2007.

 

·        LFS

LFS ser forslaget som et oplæg til en højere grad af styring af den enkelte daginstitutions hverdag, i stedet for fortsætte med at vise den respekt og tillid som blev udtrykt med beslutningen om, at daginstitutionerne selv kunne fastlægge op til 10 lukkedage. LFS er overbevist om, at daginstitutionerne generelt er i stand til, at træffe beslutninger vedr. lukkedage, således at der tages hensyn til såvel forældres og børns behov, samt til tilrettelæggelsen af et godt og sundt arbejdsmiljø. LFS henviser til, at lukkedagene blev indført i sammenhæng med, at daginstitutionernes lønbudget blev reduceret med 4 % i budget 2000. Derfor synes LFS, at der ikke skal træffes en beslutning om mere detailstyring, men en beslutning, som giver daginstitutionerne økonomisk mulighed for at holde mere åben.

 

·        BUPL

I BUPLs høringssvar bliver der brugt mange af de samme argumenter som af LFS. Der henvises til budget 2000, samtidig med at man ikke ønsker mere styring og kontrol. BUPL er overbevist om, at beslutningen om lukkedage bedst træffes ud fra den enkelte institutions behov. BUPL pointerer, at det ikke er selvforvaltningen der er årsagen til problematikken omkring lukkedage, men den budgetmæssige ramme for daginstitutionerne.

 

·        Fællesråd for Fritidsinstitutioner og Klubber

En forældrerepræsentant i rådet ser ikke behov for en justering af reglerne.

 

·        Det centrale Forældreforum

Det centrale Forældreforum synes, at beslutningen vedr. lukkedage fortsat skal træffes i dialog mellem personale og forældrebestyrelse i den enkelte institution.

 

·        Københavns Forældrenetværk

KFO anerkender den økonomiske nødvendighed for lukkedagene, men synes at det er dybt problematisk, at forældre skal bruge så meget ferie på at være sammen med deres børn på lukkedage, især når forældre har deres børn i forskellige institutioner. Derfor mener KFO, at det skal drøftes, om afholdelse af lukkedage ikke kan koordineres bedre f.eks. bydelsvis. Som udgangspunkt skal lukkedage lægges der, hvor der erfaringsmæssigt er færrest børn i institutionerne og ud fra behovet i den enkelte institution. Der kan v ære institutioner, hvor andre kulturelle eller religiøse fridage kan være mere relevant end den 24. december eller den 31. december.

 

·        SBBU

SBBU henviser til, at lukkedagene er opstået som del af et besparelsesforslag. SBBU vil gerne bevare den nuværende ordning, som anses for dynamisk og fleksibel og som giver mulighed for at planlægge udviklingsforløb. SBBU henviser til, at der for forskellige brugergrupper er forskellige oplagte lukkedage, samt at fælles lukkedage vil gør det umuligt, at få børn passet i en anden institution ved behov.

 

På baggrund af disse høringssvar, herunder ønsket om at bevare selvforvaltningen, indstiller forvaltningen, at Børne- og Ungdomsudvalget bevarer den nuværende model, hvor institutionerne sammen med deres forældrebestyrelse selv kan placere de op til ti lukkedage over året.

 

For at sikre, at forældre bliver informeret i god tid og for at reducere problemerne for forældre med børn i flere institutioner mest muligt foreslår forvaltningen, at lukkedagene skal skrives ind i institutionernes årsplaner samt at der bliver foretaget en højere grad af koordinering af lukkedage i distrikterne, således at flere institutioner holder lukket på de samme dage.

 

ØKONOMI

-

 

VIDERE PROCES

 

 

BILAG

1. Notat fra forvaltningen om retningslinjer for lukkedage

2. Høringssvar fra LFS, BUPL, Fællesråd for Fritidsinstitutioner og Klubber, Det centrale Forældreforum, KFO, SBBU

 

 

 

         Else Sommer                                 

                                                                  Jan Dehn

 

 

 

 

 

 


 

Til top