Mødedato: 17.01.2024, kl. 13:15
Mødested: Nordøstamager Skole, Holmbladsgade 117, 2300 København

B-sag: Opfølgning på medlemsforslag i BUU om fælles bogindkøb til skolebiblioteker

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til opfølgningen på et medlemsforslag om central understøttelse af skolernes bogindkøb til skolebibliotekerne. En ændring af praksis fra den nuværende model vil kræve finansiering og nærmere undersøgelser.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at afdækningen af muligheder og forudsætninger for at etablere central understøttelse af skolernes bogindkøb til skolebibliotekerne tages til efterretning og
  2. at ”Medlemsforslag om fælles bogindkøb til skolebiblioteker” godkendt i Børne- og Ungdomsudvalget den 21. juni 2023 hermed er håndteret.

Problemstilling

BUU godkendte på udvalgsmødet den 21. juni 2023 et medlemsforslag fra Enhedslisten om fælles bogindkøb til skolebiblioteker, jf. bilag 1.

Med medlemsforslaget skal forvaltningen undersøge muligheder og forudsætninger for at etablere central understøttelse af skolernes bogindkøb til skolebibliotekerne. Forslaget skal sigte mod at billiggøre og forsimple skolebibliotekarernes bestilling af nye bøger samt øge antallet af bøger, som eleverne kommer i berøring med.

Medlemsforslaget handler primært om skolernes indkøb af analoge frilæsningsmaterialer i skolebiblioteket.

Løsning

Forvaltningen undersøgte i 2021 mulighederne for en centralisering af indkøb af klassesæt med henblik på at opnå en mængderabat og derved effektivisere på indkøb, ligesom der blev gjort på digitale læremidler. Konklusionen var bl.a. efter en dialog med SKI-leverandøren, at der ikke var nogen nævneværdig økonomisk gevinst i projektet og at den nuværende model fungerer. Der blev ikke undersøgt parametre som tid og kvalitet ifm. indkøb, men udelukkende priser.

Der vurderes således ikke at være en økonomisk gevinst ved en ændret model. En ny model, som øger antallet og kvaliteten af bøger, som eleverne kommer i berøring med og derved stimulerer elevernes læselyst, vil forudsætte yderligere finansiering (se budgetnotat i bilag).

Nuværende model

Indkøb af bøger til skolernes frilæsningssamlinger og indkøb af klassesæt mv. sker i dag på skolerne. Der er en forpligtende SKI-aftale på bøger og fysiske undervisningsmaterialer, hvor det også er muligt at få bøgerne indbundet og klargjort med stregkoder mv. SKI- aftalen udbydes hvert 4 år. Skolerne beslutter selv hvor ofte og hvor meget de indkøber inden for den ramme, som skolebestyrelsen afsætter til læremidler mv. Der kan således være stor variation i, hvor mange bøger skolerne indkøber, og om skolerne har en fast kadence for indkøb af bøger, eller om opgaven løses ad hoc hen over året.

Samlet set blev der i kalenderårene 2021-2022 foretaget 3.400-4.400 bogindkøb om året til samlet ca. 6,5 mio. kr. Det dækker over ca. 7.500 forskellige indkøbte bogtitler for de Københavnske skoler. Nogle titler er købt som klassesæt og nogle i enkelt styk. 85 pct. af indkøbene skete hos SKI-leverandøren, imens de resterende 15 pct. er spredt på 58 forskellige forlag, lokale boghandler, netbutikker mv. Disse 15 pct. dækker titler og produkter, som skolerne efterspørger, der ikke kan købes på aftale.

Med den nuværende model for indkøb har skolerne mulighed for at reagere hurtigt, hvis en eller flere elever eller en lærer efterspørger bøger inden for et specifikt emne. Samtidigt betyder det også, at skolebibliotekaren selv skal skabe sig overblik over hvor mange titler til forskellige aldersgrupper og læseniveauer, det er hensigtsmæssigt at anskaffe.

Central indkøbsmodel

En central indkøbsmodel med eksempelvis fælles indkøbsrunder 2-3 gange årligt vil kræve løbende kommunikation med skolerne om titler, priser og deadlines, indtastning af bestillinger, sikre leveringer til skolerne (BUF har ikke nogen kørselsordning i dag), fakturering af skolerne mm. En central indkøbsmodel vil ikke nødvendigvis gøre opgaven lettere for skolerne, da der fortsat vil være en administrativ opgave på skolerne i forbindelse med tilmeldinger, betaling af regninger mv. Den øgede administration skal således finansieres, hvis der indføres en central model. Det er ikke konkret beregnet, men forventes at svare til ca. et årsværk.

Det vil være mest oplagt, at en central indkøbsordning gøres frivillig for skolerne, da skolernes budget til at indkøbe bøger varierer, og der kan være lokale ønsker, behov og eksisterende bogsamlinger.

Forsøg med understøttelse / udvikling af skolernes fysiske samlinger fra Københavns Biblioteker

Børne- og Ungdomsforvaltningen har været i dialog med Kultur- og Fritidsforvaltningen / Københavns Biblioteker om mulige samarbejdsmodeller mellem skoler og folkebibliotekerne ift. indkøb. KFF vurderer umiddelbart, at der ikke vil være en nævneværdig besparelse at hente på priserne på materiale, men at Københavns Biblioteker vil kunne supplere skolerne med kvalitet i indkøb samt fremme en mere effektiv indkøbspraksis. Københavns Biblioteker er professionelle indkøbere og har stor viden om titler, udlån, formidling, læselyst og kvalitet. Dog er det en forudsætning for indkøb at folkebibliotekerne kender skolernes samling ift. størrelse, kvalitet og målgruppe mv.

Ved forhandlingerne af budget 2024 var der et fælles budgetnotatet mellem BUF og KFF, som netop handlede om samarbejde om frilæsningsbøger KF088 Ideelle fysiske rammer for læselyst i skolernes pædagogiske læringscentre (PLC) vedlagt i bilag 1.

Københavns Biblioteker er i dialog med Amager Fælled skole om et muligt samarbejde om at forbedre skolens samling af frilæsningsmaterialer for derigennem bl.a. at fremme elevernes læselyst. Projektet vil forudsætte en investering i inventar til skolebiblioteket i forbindelse med overførselssagen.

Politisk handlerum

Det kan besluttes, at skolernes indkøb skal centraliseres, og at skolerne skal dække finansieringen via egne midler til bogindkøb.

BUU kan lade budgetnotatet om læselyst vedlagt - jf. bilag 1 - indgå i kommende budgetforhandlinger.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                                   Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 17. januar 2024:

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket Socialistisk Folkeparti tilsluttede sig: ”Vi ønsker, at forvaltningen i fremtiden understøtter netværk mellem skolebibliotekarerne i København ved at facilitere afholdelse af et årligt møde, for således at sikre, at der skabes en ramme om kvalitet i indkøb af bøger og bestiller derfor et budgetnotat herom”.

Til top