Mødedato: 16.12.2020, kl. 17:00
Mødested: Teams-møde

Ny pasningsmodel, som kan erstatte København Kommunes version af privat dagpleje

Se alle bilag

Til erstatning af Københavns Kommunes version af privat dagpleje orienteres Børne- og Ungdomsudvalget om mulighederne for at bruge ’privat pasning’ og skal tage stilling til indførsel af ’pasning af eget barn’ (’ebarn’).

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager til efterretning, at den eksisterende ordning 'privat pasning' (frivalgsordningen) kan benyttes af de forældre, som ønsker at passe deres eget barn sammen med et andet barn.
  2. at udvalget godkender, at der pr. 1. marts 2021 indføres en økonomisk udgiftsneutral model for 'pasning af eget barn' (’ebarn’), hvor forældre kan få tilskud til pasning af et, to eller tre egne børn i alderen 12 mdr. til 3 år.

Problemstilling

Den 7. oktober 2020 tog Børne- og Ungdomsudvalget forvaltningens indstilling vedr. ’Udfasning af Københavns Kommunes version af privat dagpleje’ til efterretning. Dermed startede udfasningen af ordningen den 1. november 2020.

Samtidigt vedtog udvalget et ændringsforslag, hvor forvaltningen skal finde en løsning med lignende mulighed for pasning af egne og flere børn indenfor rammerne af dagtilbudsloven og den nuværende økonomiske ramme - og at løsningen så vidt muligt skal træde i kraft, så der ikke opstår et hul mellem udfasningen af den nugældende model og indfasningen af den nye løsning.

Løsning

KK-privat dagpleje har givet forældrene mulighed for at få tilskud til tre forskellige pasningssituationer: (1) pasning af eget barn sammen med et andet barn i eget hjem, (2) pasning af eget barn sammen med et andet barn i bytteordning og (3) pasning af to egne børn i eget hjem. En optælling af ordningen i januar 2020 viste en jævn fordeling af de tre pasningsformer, hvor ca. 2/3-dele af forældrene passer eget og et andet barn, mens 1/3-del kun passer egne børn.

Ifølge dagtilbudsloven skal kommuner tilbyde tilskud til ’privat pasning’ (fritvalgsordningen) og denne ordning giver mulighed for at passe et andet barn samtidigt med at man passer eget barn. Ordningen beskrives nedenfor. Derudover kan udvalget vælge at indføre ’ebarn’, som giver mulighed for tilskud til pasning af eget barn, egne to eller egne tre børn. De to ordninger i kombination giver lignende muligheder som den københavnske version af privat dagpleje indenfor den nuværende økonomiske ramme og indenfor lovgivningens rammer.

Privat pasning af et barn + eget barn

Privat pasning (fritvalgsordningen) kan bruges af børn i alderen fra 24 uger til 6 år (pr. 31. juli, det år barnet starter i skole). Hovedsproget i en privat pasningsordning skal være dansk. I Københavns Kommune anbefaler man maksimalt pasning af 4 børn som privat passer.

Privat pasning giver mulighed for at passe et andet barn samtidigt med, at man passer sit eget. Forskellen fra KK-privat dagpleje og ebarn er, at man som privat passer ikke modtager et vederlag / tilskud for at passe eget barn. Som privat passer modtager man i stedet forældrebetalingen fra den anden forældre, og man fastsætter selv niveauet for forældrebetalingen. I 2020 lå niveauet typisk på 9.500-11.000 kr. pr. barn. Samtidigt kan de forældre, som får deres barn passet ved en privat passer, modtage et tilskud fra kommunen, som maksimalt udgør 6.706 kr. pr. måned. (2021 pl).

Pasning af eget barn (ebarn)

Man havde ebarn i Københavns Kommune fra 2009-2014, hvor forældre kunne få tilskud til pasning af et, to eller tre egne børn i alderen 6 mdr. til 3 år. Ordningen blev udfaset som effektivisering i budget 2015. Udvalget drøftede d. 6. juni 2018 forskellige modeller for ebarn og valgte herefter ikke at genoprette ordningen.

Hvorvidt modellen for ebarn er udgiftsneutral afhænger af, hvad forældrene ellers ville have valgt. Hvis børnene, som bliver meldt ind i den nye ordning, ville have optaget et andet pladstilbud, gør det de samlede udgifter lavere. Omvendt gør det udgifterne højere, hvis børnene ellers var blevet passet hjemme uden kommunalt tilskud. Samtidigt afhænger udgifterne af antallet af børn i ordningen og tilskuddet pr. barn.

I den tidligere ordning i København var der ca. 450 børn, og hvis man genindfører samme model for ebarn, kan det antages, at der også i dag vil være ca. 450 børn i ordningen.

I forbindelse med effektiviseringen af ebarn i budget 2015 antog man, at halvdelen af børnene fremadrettet ville blive passet hjemme. Antallet af børn i ordningen skal således også i dag begrænses til ca. det halve for, at løsningen kan være udgiftsneutral. Det kan bl.a. ske ved at indføre en model, som forældrene først kan benytte fra barnet er 12 mdr. En evaluering fra 2010, som dækkede de første 18 måneder af den daværende ebarns-ordning, viste, at ca. halvdelen af de tilmeldte børn var under 12 måneder, da de blev meldt ind. Hvis det alt andet lige antages, at ca. halvt så mange forældre vil benytte den nye ordning, så vil den nye aldersgrænse i kombination med tilskuddets størrelse holde modellen udgiftsneutral (i modsat fald vil forvaltningen vende tilbage til BUU). Aldersspændet fra 12 mdr. til 3 år adskiller sig fra både KK-privat dagpleje og som nævnt fra København Kommunes tidligere ebarn-ordning.

Forvaltningen foreslår, at tilskuddets størrelse fastsættes til 6.706 kr. pr. måned pr. barn. Det er samme størrelse, der gives forældrene, som benytter ’privat pasning’ (fritvalgsordningen) – jf. ovenfor. Et barn kan kun være tilmeldt ebarn én gang i et tidsrum fra minimum 8 uger til maksimalt et år, og man kan tilmelde et, to eller tre egne børn pr. husstand til ordningen samtidigt. Hvis man passer to egne børn, modtager man 2 x tilskud. Det samlede tilskud pr. husstand kan dog ikke overstige beløbet for maksimale dagpenge (i 2020 19.083 kr. pr. måned).

I Dagtilbudslovens opstilles en række ufravigelige betingelser ved pasning af eget barn: Man skal som forældre have tilstrækkelige danskkundskaber til udvikling af barnets dansksproglige kompetencer og vise dokumentation herfor. Disse betingelser har været gældende siden den 1. juli 2017 og var dermed ikke et krav sidst Københavns Kommune havde ordningen. Derudover skal man have opholdt sig i Danmark (eller Grønland eller Færøerne) i 7 ud af de seneste 8 år. Man må desuden ikke modtage offentlig overførelsesindkomst, have en arbejdsindtægt eller være omfattet af særlige regler i lov om aktiv socialpolitik.

De beskrevne betingelser medfører behov for administrativt tilsyn med forældre i forbindelse med opstart og undervejs. Det gør de administrative omkostninger ved ebarn højere end KK-privat dagpleje. Til gengæld indebar KK-privat dagpleje praktiske udgifter til bl.a. leje af barnevogne, weekendsenge og indkøb af bleer, som bortfalder i takt med udfasning. Sådanne udgifter står forældrene selv for i ebarn. De beskrevne udgifter er på samme niveau, jf. tabel 1 nedenfor.

Endelig gælder det, at forældre til børn, der er optaget i et obligatorisk læringstilbud, og forældre som forestår indsatsen selv, hverken har ret til tilskud til privat pasning eller tilskud til pasning af egne børn.

Samlet økonomi

I tabel 1 ses en sammenligning af de samlede udgifter forbundet med de tre ordninger. I KK-privat dagpleje er der tilmeldt ca. 270 børn og udgifterne i tabellen er derfor beregnet ud fra en tilmelding på 270 børn i hver ordning. Det er forventningen, at flere forældre vil være interesseret i ebarn end i privat pasning, fordi man som privat passer oprettes via fælles kontrakt med forældre, imens ebarn er en privat ordning, som fremstår nemmere for borgerne at tilgå. Såfremt alle potentielle brugere af KK-privat dagpleje vælger ebarn fremover forventes løsningen imidlertid ikke at resultere i yderligere udgifter – jf. tabel 1. Med andre ord er der med denne model for ebarn mulighed for at ca. 285 børn kan blive tilmeldt ebarn indenfor den nuværende økonomiske ramme på 23,8 mio. kr.

Tabel 1: Årlig udgift ved 270 børn i hver ordning (mio. kr. 2021 pl)

 

KK-privat dagpleje

 

Ny model for ebarn

Privat pasning af et barn + eget barn

Vederlag/tilskud

-23,2

-21,7

-10,9

Praktiske udgifter

-0,7

-

-

Indtægt ved forældrebetaling

0,6

-

?

Øget adm. og økonomisk tilsyn

0,0

-0,7

-

Nettoudgifter i alt

-23,8

-22,4

?


Det er svært at sammenligne økonomien for forældrene i de forskellige ordninger pga. variation i borgernes individuelle ret til fradrag. Samtidigt fik man som KK-privat dagplejer 60% af vederlaget skattefrit og det var muligt at søge om friplads. Ved ebarn og privat pasning er der ikke disse muligheder. Som nævnt, kan man som privat passer selv fastsætte forældrebetalingen. I 2020 lå denne imellem 9.500 og 11.000 kr.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

Videre proces

Hvis det besluttes at indføre den beskrevne model for ebarn, vil ordningen starte 1. marts 2021.

Hvis det mod forventning viser sig, at modellen ikke er udgiftsneutral, så vil forvaltningen vende tilbage til BUU.

Hvis ikke det besluttes at indføre ebarn, fastholdes de nuværende tilbud og ordninger, som er beskrevet i bilag 1 – herunder privat pasning, hvor der er mulighed for at passe to børn, hvor eget barn indgår.

 

Tobias Børner Stax                                     /                                      Sti Andreas Garde

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. december 2020:

Indstillingens første at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgene resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, C, O, V og Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti

Imod stemte 3 medlemmer: F og Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Udvalget stillede en række spørgsmål som forvaltningen vender tilbage med uddybet svar på.

Udvalget ønskede at forvaltningen vender tilbage med en redegørelse for erfaringerne med den nye ordning senest frem mod budgettet for 2023.

Til top