Mødedato: 16.11.2022, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om åbenhed vedr. undervisningsmaterialer, undervisningskoncepter og lærervejledninger

Se alle bilag
Det indstilles,

1. at forvaltningen senest i maj 2023 fremlægger en model for, hvordan der i aftaler med eksterne aktører - der er faste udbydere af tilbagevendende undervisningsforløb til folkeskolen som a) er finansieret af Københavns Kommune og b) indgås eller forlænges fra januar 2024 og frem - kan sikres samme åbenhed om undervisningens formål, metoder, undervisningsmaterialer og lærervejledninger, der gælder for den almindelige undervisning i folkeskolen (eksempelvis ved at det kan indføjes som et krav i kontrakterne med udbyderne).

2. at forvaltningen senest i maj 2023 fremlægger en model for, hvordan det kan sikres, at nye undervisningskoncepter og pædagogiske værktøjer, der bliver udviklet af eksterne aktører - med finansiering til dette fra Københavns Kommune - kan stilles vederlagsfrit til rådighed for lærere i den almindelige undervisning i folkeskolen (eksempelvis ved at det kan indføjes som et krav i kontrakterne med udbyderne).

(Stillet af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti)

Motivering

Som følge af den politiske debat om åbenhed og om adgangen til undervisningsmaterialer mv. stiller vi dette medlemsforslag, der har til formål at sikre større åbenhed om undervisningsmaterialer, undervisningskoncepter, lærervejledninger, pædagogiske og didaktiske metoder mv. og sidestille kravene til eksterne aktørers undervisningsaktiviteter i folkeskolen med de krav om åbenhed, der stilles til den almindelige undervisning i folkeskolen.

Forvaltningen har den 24. august 2022 udarbejdet et notat om aktindsigt vedr. undervisningen og undervisningsmaterialer via offentlighedsloven og anden relevant lovgivning – også i forhold til eksterne udbydere og deres materialer. Vi mener dog, at dette er utilstrækkeligt og ønsker derfor at få afdækket, hvad der er lovligt og muligt ved at kræve indsigt i - og adgang til - mere end det, der i dag er omfattet af lovgivningen, og få fremlagt modeller for dette. Det kan eksempelvis ske ved at kravene om åbenhed indføjes i de aftaler, der indgås med eksterne aktører, der tilbyder undervisning i folkeskolen. Modellerne skal i givet fald kunne træde i kraft med virkning fra januar 2024 og frem.

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. november 2022:

Medlemsforslagets 1. og 2. at-punkt blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, C, F , V og Ø.

Ingen medlemmer stemte imod.

1 medlem undlod at stemme: B.

Til top