Mødedato: 16.08.2023, kl. 09:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Høringssvar om Københavns Kommunes Kønsligestillingspolitik 2023-2026

Se alle bilag

Økonomiudvalget har sendt udkast til en Kønsligestillingspolitik for Københavns Kommune for perioden 2023-2026 i høring i kommunens fagudvalg samt i offentlig høring. Børne-og Ungdomsudvalget skal tage stilling til høringssvaret.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at indstillingen godkendes som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalgets udkast til Københavns Kommunes Kønsligestillingspolitik for perioden 2023-2026

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede i 2021 at styrke kommunens ligestillingsindsats ved bl.a. at udvikle en politik for kønsligestilling. Økonomiudvalget (ØU) har den 23. maj 2023 sendt udkastet til en kønsligestillingspolitik for 2023-2026 i høring, jf. bilag 1 og 2. ØU besluttede også, at det er de enkelte forvaltninger, der er ansvarlige for at følge op på politikken indenfor hver deres område i en handleplan eller på anden vis.

Kønsligestillingspolitikken vil blive fulgt af en årlig kønsligestillingsredegørelse for Københavns Kommune. Den første kønsligestillingsredegørelse blev behandlet af ØU den 23. maj 2022 og er vedlagt i bilag 3. Fremover vil den årlige kønsligestillingsredegørelse bestå af en afrapportering på kønsligestillingspolitikken og en status fra de fagudvalg der arbejder med handleplaner for kønsligestilling. Københavns Kommunes LGBTI+ politik udløber i 2023, og der vil fremover indgå et separat indsatsområde for LGBTI+ i kønsligestillingspolitikken.

Løsning

Udkastet til Københavns Kommunes Kønsligestillingspolitik er vedlagt i bilag 2 og er udarbejdet af ligestillingsenheden i Økonomiforvaltningen med bidrag fra de øvrige forvaltninger. Med dette forslag til høringssvar tilslutter Børne- og Ungdomsudvalget sig kønsligestillingspolitikken.

Politikkens indhold

Den overordnede vision i kønsligestillingspolitikken er, at København skal være en by med lige muligheder for alle uanset køn og seksuel orientering. Politikken dækker både over borgerrettede og mere forvaltningsspecifikke indsatsområder samt personalerettede indsatsområder, der er gældende for alle syv forvaltninger. De borgerrettede indsatsområder er børn, unge og deres forældre, sundhed, omsorg og særlige behov, beskæftigelse og integration, byudvikling, miljø og mobilitet, kultur- og fritidsliv og slutteligt LGBTI+. De personalerettede indsatsområder er henholdsvis kommunikation og sprogbrug, karriereveje og arbejdskultur samt barsel og fleksibilitet.

Forslag til høringssvar fra Børne- og Ungdomsudvalget

"Kønsligestillingspolitikken spiller godt sammen med BUU’s strategi Vores børn, Københavns fremtid 2022-25, som bl.a. lægger vægt på, at alle børn skal opleve at være en del af et stærkt fællesskab, og at alle børn skal have et fagligt løft.

Det er generelt muligt at følge data fordelt på køn på en række af BUF's områder. Det gør det muligt at få indblik i, hvor der er relevante kønsforskelle at arbejde videre med, f.eks. ift. drenge og pigers trivsel, afgangskarakterer og segregering til specialtilbud mv. Hertil viser Børnesundhedsprofilen 2021/22 at 16 % af eleverne i 6. klasse og 26 % af eleverne i 9. klasse har oplevet at blive forskelsbehandlet, dvs. blive behandlet dårligere end andre pga. deres køn, udseende, fødeland, religion, hudfarve, handikap og/eller seksualitet.

Ovenstående kalder på et fokus på både synlige og usynlige normer, traditioner og kulturer. Derfor har BUU i strategien Vores børn, Københavns fremtid 2022-25 lagt vægt på, at alle børn skal mødes med samme høje forventninger. Kønsligestilling bliver på den måde adresseret som led i det løbende arbejde med kvaliteten i forvaltningens tilbud.

Der eksisterer således et fælles ansvar for at bidrage til - og skabe - kønsligestilling på alle niveauer i BUF. Det er vigtigt, at det er et integreret og fælles fokus frem for enkeltstående indsatser. Løsningerne skal findes i BUF’s kernedrift og i den måde organisationen udvikles på. Derfor vil udvalget som led i opfølgningen på strategien "Vores Børn – Københavns Fremtid", se nærmere på, hvordan der i BUF arbejdes for at skabe større kønsligestilling i organisationen og tilbuddene til børn og unge."

Politisk handlerum

Forvaltningens forslag til høringssvar kan tilpasses. I givet fald skal det fremlægges som ændringsforslag til indstillingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter høringen forelægges kønsligestillingspolitikken til endelig godkendelse i ØU den 26. september og i BR den 12. oktober 2023. Der udarbejdes ikke handleplan for BUU's område.

 

Tobias Børner Stax                                              Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 16. august 2023:

I tilknytning til indstillingen stillede Alternativet ændringsforslag om tilføjelse af følgende til BUU’s høringssvar:

"Der er alvorligt behov for et øget opmærksomheds-niveau omkring den graverende mistrivsel blandt mange børn og unge med LGBT+baggrund. Af en rapport fra 2021 fra LGBT+Ungdom og LGBT+Danmark fra 2021 fremgår det, at 64 % af de adspurgte LGBT+elever havde selvmordstanker, 53 % har udført selvskade, og 40 % havde en spiseforstyrrelse. Mere end 9 ud af 10 af de adspurgte oplevede samtidig homofobiske og transfobiske skældsord i skolen, som f.eks. "bøsse", "lebbe", "homo", "tranny" eller "gay". Der er således også kraftigt behov for et styrket fokus på initiativer, der kan skabe øget trivsel blandt børn og unge med LGBT+ baggrund”.

Ændringsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, F, Ø og Å.

Imod stemte 3 medlemmer: C og V.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Med ovenstående tilføjelse blev indstillingen godkendt uden afstemning.

Til top