Mødedato: 15.11.2023, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Opfølgning på BR-beslutning om omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen har besluttet at omlægge læse-, skrive- og ordblindeindsatsen, så de eksisterende læseklasser udfases, og de frigjorte midler anvendes til øget støtte i almenområdet. BUU skal træffe beslutning om en model for, hvordan midlerne anvendes til at støtte skolernes arbejde med elever med læse- og skrivevanskeligheder og ordblindhed.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at der etableres en bydækkende enhed, der yder praksisnær support og kompetenceudvikling til skolerne og sikrer et fagligt miljø med vidensopbygning og formidling ift. undervisning af elever med læse- og skrivevanskeligheder og ordblindhed.
  2. at "Omlægning af læse-, skrive- og ordblindeindsatsen efter høring" godkendt i Borgerrepræsentationen den 1. juni 2023 hermed er håndteret. 

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) besluttede den 1. juni 2023, at læseklasserne udfases ved at visitationen stoppes fra skoleåret 2024/25, men således, at de nuværende elever i læseklasserne kan fortsætte i deres tilbud, og de frigjorte midler bruges til øget støtte og kompetence i skolerne.

BR bad på samme møde Børne- og Ungdomsforvaltningen om at udarbejde en model til BUU for, hvordan de frigjorte midler anvendes til at finansiere ”en bydækkende enhed, der kan sikre support og kompetenceudvikling til almenskolen for elever med læse- og skrive-vanskeligheder og ordblindhed, og som kan udvikle og tilbyde undervisning til elever i eget regi”.

Løsning

Der etableres en bydækkende enhed, som opbygges i takt med, at der frigøres midler fra udfasningen af læseklasserne. Der er afsat ressourcer svarende til en teamleder og ca. 5 læsekonsulenter i 2024 stigende til ca. 7 konsulenter fra 2026. Hertil kommer midler til udvikling af kompetenceudviklingspakker til skolerne m.v. Fra 2028 opnås det varige bevillingsniveau for den centrale enhed på 5,7 mio. kr. årligt.

Tabel 1. Frigjorte midler ved udfasning af læseklasserne

(Mio. kr. 2023-pl)

2024

2025

2026

2027

2028

Frigjorte midler

3,6

4,6

5,3

5,5

5,7

Enhedens opgave vil være at yde praksisnær support til skolerne, særligt i forhold til undervisningen af elever med svære læse- og skrivevanskeligheder og ordblindhed samt at samle og formidle nyeste viden på området og bidrage til kompetenceopbygning på skolerne. I opstartsfasen vil der desuden være opgaver forbundet med at udvikle og systematisere supporten til skolerne, herunder at opbygge kompetenceudviklingspakker og netværks- og samarbejdsmodeller m.v.

Den bydækkende enheds support til skolerne skal understøtte det arbejde med målgruppen, der allerede foregår på alle skoler i dag, og vil i høj grad blive indrettet på at styrke skolernes egne forudsætninger for at løfte opgaven. Den bydækkende enhed afløser dermed også kompetencecentret på Blågård Skole.

Det vil stadig være muligt at indstille elever med svære læse- og skrivevanskeligheder eller ordblindhed, som ikke kan rummes i almenmiljøet uden omfattende støtte, til fx et BUF-Flex tilbud, kategori 2, og forældre vil på den baggrund kunne søge om en plads på fx Ordblindeinstituttet i Ballerup, som led i det frie skolevalg.

Praksisnær support til skolerne

Læsekonsulenterne vil primært arbejde udgående og yde praksisnær support til skolerne bl.a. i form af:

  • konkret og målrettet vejledning både til lærerteams og til enkeltlærere samt andre fagpersoner på skolerne, herunder læsevejledere og DSA-vejledere m.v.
  • facilitering af netværksaktiviteter på tværs af områderne for læsevejledere og relevante fagpersoner i områdesupporten m.v., der skal sikre udveksling af resultater og erfaringer samt understøtte sammenhængen i den kommunale støtte til elevgruppen.
  • bistand til bydækkende kompetenceudvikling for fagprofessionelle med fokus på opbygning af ordblindevenlige læringsmiljøer.

Enhedens opgaver løses i tæt dialog med områdeforvaltninger og skoler for at tilpasse supporten til skolernes behov og sikre sammenhæng til de øvrige supportfunktioner i områderne og på skolerne.

Kompetenceudvikling af fagprofessionelle på skolerne

Den bydækkende enhed vil, i takt med at økonomien udvides, understøtte en bred kapacitetsopbygning på skolerne gennem bl.a. udvikling af e-lærings-kompetenceudviklingsmaterialer, som kan suppleres af den praksisnære support fra læsekonsulenterne. Materialerne tilbydes alle skoler med et ønske om, at flest mulige fagprofessionelle tilegner sig viden og værktøjer til at inkludere elever med ordblindhed i undervisningen, så elevernes behov integreres i de enkelte fag.

Intensive elevforløb

Enhedens ressourcer prioriteres til skolesupport og kompetenceopbygning for at styrke skolerne egen kapacitet på området. Det betyder, at enheden som udgangspunkt ikke vil gennemføre elevforløb i eget regi, da ressourcerne ikke rækker til det.

Udviklingen i de eksisterende læseklasser

De eksisterende læseklasser fortsætter som udgangspunkt, og alle nuværende elever kan dermed blive i deres tilbud på Harrestrup Å Skole eller Blågård Skole. Hvis elevtallet falder markant, kan det dog blive nødvendigt at finde alternative løsninger, så eleverne fortsat får et godt tilbud i et klassefællesskab. Der bliver taget individuel stilling til den enkelte elevs behov, og forældrene vil blive informeret og inddraget i denne proces. I udfasningsperioden vil den bydækkende enhed og visitationen være i tæt dialog med ledelserne og forældrene på Harrestrup Å Skole og Blågård Skole.

Elevtal i læseklasserne

2019

2020

2021

2022

2023*

Blågård Skole

61

55

47

32

11

Harrestrup Å Skole

73

54

29

16

11

i alt

134

109

76

48

22

* elevtallene er foreløbige

Opfølgning på læse-, skrive- og ordblindeindsatsen

BUU godkendte på sit møde den 11. oktober 2023 "Medlemsforslag om ordblindeindsatsen mv.", der bl.a. indebærer en løbende orientering til udvalget om udviklingen i antallet af børn, som vurderes at have behov for støtte, samt hvilken støtte de tilbydes og om udviklingen i læseklasser. Det bemærkes, at der ikke foreligger opgørelser for antal elever med ordblindhed i Københavns Kommune, og at der ikke foretages en systematisk opsamling af skolernes indsatser til elever i målgruppen. Som opfølgning på medlemsforslaget vil forvaltningen i den årlige faglighedsdrøftelse vende tilbage med en opfølgning på læse-, skrive- og ordblindeindsatsen på baggrund af tilgængelige data - første gang i 2025. BUU har ligeledes bedt om en oversigt over eksisterende læse-, skrive- og ordblindeindsatser i København. Oversigten er vedlagt i bilag 1.

Politisk handlerum

Som alternativ kan der vælges en model, hvor læsekonsulenterne ansættes i områderne, evt. med en central koordinator, der kan stå for tværgående videndeling og netværksaktiviteter. En sådan model kan gøre det lettere at samordne læsekonsulenternes arbejde med områdernes øvrige ressourcepersoner og faglige støttefunktioner, herunder PPR.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Intet yderligere.

 

Tobias Børner Stax                           Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. november 2023:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: ”Vi mener, at Københavns Kommunes ambitioner på området for læse- og skrivevanskeligheder samt ordblindhed er alarmerende lave i forhold til andre kommuner, fx. Aarhus Kommune, hvor der investeres langt mere i support til almenskolen samt i særlige intensive forløb for elever med massive vanskeligheder. Vi frygter, at de manglende investeringer på området sammenholdt med de nationale screeninger af alle børn fra skoleåret 2025/26 vil få den konsekvens, at mange børn ikke vil få tilbudt den støtte, de har brug for. Vi stemmer for modellen som den foreligger nu, men vil arbejde for, at der ved fremtidige budgetaftaler investeres i en mere ambitiøs indsats, som styrker kompetenceudvikling af lærerne, og giver det bydækkende ressourcecenter økonomi til at udvikle og afholde intensive kurser for elever med særligt store udfordringer med ordblindhed. Vi kommer til at følge udviklingen på området tæt.”

Til top