Mødedato: 15.11.2006, kl. 15:00

Godkendelse af helhedsplan og anlægsbevilling til udbygning af Den Classenske Legatskole

Se alle bilag

Godkendelse af helhedsplan og anlægsbevilling til udbygning af Den Classenske Legatskole

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2006

 

 

9.      Godkendelse af helhedsplan og anlægsbevilling til udbygning af Den Classenske Legatskole

  J.nr. 308665

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      helhedsplanen med den beskrevne klasserumsmodel for udbygningen af Den Classenske Legatskole til en fuldt 2-spors skole godkendes

 

at      der, under forudsætning af en godkendelse af helhedsplanen, gives en anlægsbevilling til udarbejdelse af projektforslag på i alt 1,468 mio. kr. (forventet 2007 indeks 113,7) til den beskrevne klasserumsmodel. Af den samlede bevilling på 1,468 mio. kr. overføres 1,076 mio. kr. til Kultur- og Fritidsudvalget, Københavns Ejendomme. Udgiften afholdes i 2007. Der anvises dækning for udgiften på konto 3.01.3 på Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2007. Den samlede økonomiske ramme for udbygningen er 34,000 mio. kr.(forventet 2007 indeks 113,7)

at      forslaget efter proceduren for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger pr. 1. januar 2006 sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen

 

 

RESUME

Den Classenske Legatskole er den ene af Indre Bys tre folkeskoler, som i disse år alle oplever en stigende søgning. I den udarbejdede kapacitetsundersøgelse fra 2005 fremgår det, at Den Classenske Legatskole med yderligere 4 basislokaler, kan udbygges til en fuldt 2-spors skole. Skolen fungerer nu som en 2-spors skole, men lejer midlertidigt lokaler i nærheden, svarende til 4 basislokaler.

 

I helhedsplanen er beskrevet to udbygningsmuligheder Portrumsmodellen og Klasserumsmodellen.

 

På baggrund af forarbejdet med de to muligheder anbefaler Børne- og Ungdomsforvaltningen i sin indstilling klasserumsmodellen, som i langt højere grad end portrumsmodellen, understøtter de krav, der stilles til undervisning i dag.. Det gælder både de fleksible basislokaler, som fremmer de nye læringsmetoder og teamstrukturer, samt den nye gymnastiksal med tilhørende faciliteter, som lever op til tidens krav om motion og bevægelse i hverdagen. Også skolebestyrelsen anbefaler denne model

 

Der søges på den baggrund om en bevilling til udarbejdelse af projektforslag på i alt 1,468 mio. kr. heraf overfø res de 1,076 mio.kr. til Københavns Ejendomme.

 

Nybyggeriet forventes påbegyndt i sommeren 2008 og afsluttet foråret 2009.

 


SAGSBESKRIVELSE

Baggrund

Der er tidligere udarbejdet planer for Den Classenske Legatskole. I 1995 blev der lavet en analyse af udvidelsesmulighederne udarbejdet af Jørgen Kreiner-Møller, og i 1999 blev der udarbejdet en helhedsplan af Barfod & Wemmelund, som resulterede i en større ombygning af den eksisterende hovedbygning. Ombygningens formål var at øge skolens kapacitet til 1½ spor, en forbedring af skolens faglokaler og nyindretning af IT-center og lærerværelse.

 

Det har siden vist sig, at søgningen til skolerne i Indre By er steget, og det vurderes i Børne- og Ungdomsforvaltningens plangrundlag, at Den Classenske Legatskole skal udbygges til en fuld 2-spors skole for at optage den øgede søgning. Skolen lejer i dag midlertidigt lokaler i Rysensteensgade.

 

Skolens behov er således yderligere 4 basislokaler. Hertil kommer mulighed for indretning af en skolebod, samt forbedring af depotforholdene.

 

Dette behov har været udgangspunktet for den nye helhedsplan. Planen er udarbejdet af Børne- og Ungdomsforvaltningen med juul & hansen arkitekter tilknyttet som rådgivere og i samarbejde med skolens byggeudvalg.

 

Erfaringsmæssigt er det meget vanskeligt at bygge i Indre By og arbejdet med helhedsplanen indledtes derfor med en analyse af mulighederne for at bygge på grunden.

 

Den nye helhedsplan beskriver derfor to muligheder:

1. Portrumsmodellen 

2. Klasserumsmodellen.

 

 

Udvalget skal beslutte, hvilken model, der ønskes, inden udarbejdelsen af projektforslaget sendes i udbud.

 

Portrumsmodellen opfylder de arealmæssige behov skolen har og efter drøftelse med Plan & Arkitektur ville det være muligt at bygge i de to portrum uden krav om lokalplan, dog med forbehold for at højden af portrumsbygningerne tilpasses naboejendommenes højder.

 

Imidlertid viste de indledende undersøgelser, at løsningen indebærer forskellige problemer. Dels vil udgravning og fundering i de smalle portrum være forholdsvis kompliceret i forhold til de m2, der vil komme ud af det, og dels vil portrumsmodellen udløse krav om udvendige brandtrapper, hvilket rent arkitektonisk, lysmæssigt og pladsmæssigt vil give problemer. Endelig vil den i forvejen intensivt udnyttede skole blive belastet af de elever som i dag midlertidig undervises i lejede lokaler. Plan & Arkitekturs krav til bygningshøjden kan også gøre det problematisk at udnytte det fulde areal af øverste etage.

 

På den baggrund og med et ønske fra skolens ledelse og skolebestyrelse om en mere tidssvarende og visionær løsning, har byggeudvalget derfor også arbejdet med muligheden for alternativt at opføre en ny bygning i skolegården, klasserumsmodellen.

 

Den eksisterende gymnastiksal i skolegården med tilhørende depot-, omklædnings- og badeforhold er meget nedslidt og utidssvarende. Gymnastiksalen står overfor en omfattende renovering indenfor de nærmeste år, ligesom der foreligger påbud fra Arbejdstilsynet om, at salens depotforhold skal forbedres. En tidssvarende løsning er derfor en nedrivning af gymnastiksalen og opførelse af en ny delvis nedgravet gymnastiksalsbygning kombineret med de klasserum, der er behov for.

 

Skolen har i arbejdet med helhedsplanen givet udtryk for et meget stort ønske om valg af klasserumsmodellen, idet den understøtter den nye afdelingsopdeling og teamstruktur, som skolen arbejder med. Den aflaster den eksisterende hovedbygning for en stor gruppe elever, og samtidig løser den et meget presserende renoveringsbehov af den eksisterende gymnastiksal.

 

Arbejdet med den alternative klasserumsmodel har betydet nye møderunder med Plan & Arkitektur og Byggeri & Bolig. Skolens ledelse og skolebestyrelsen har været indforstået med, at disse møder har betydet forsinkelser i processen.

 

Den økonomiske ramme for portrumsmodellen er på 22 mio. kr. og klasserumsmodellen har en ramme på 32 mio. kr. I Børneplan I (skole og fritidsområdet) 2004-07, tiltrådt af Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 4. oktober 2006 (j.nr. 298757), var det overslagsmæssigt anslået, at Den Classenske Legatskoles udbygning ville beløbe sig til omkring 30 mio. kr., heraf var 11,3 mio. kr. optaget i Børneplan I i 2006 og 2007, mens restbeløbet fra 2008 og frem på 18,7 mio. kr., var forudsat finansieret inden for rammen af et eventuelt forslag til Børneplan II.

 

På baggrund af det forslag som skolebestyrelsen og forvaltningen indstiller, kan det konstateres, at forslaget beløber sig til i alt 32 mio. kr. Eftersom skolen ikke udbygges hurtigere er det fortsat vurderingen, at der ikke bruges mere end 11,3 mio. kr. inden for Børneplan I. Det resterende beløb på 20,7 mio. kr. forudsættes finansieret inden for rammen af et eventuelt forslag til Børneplan II.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen anbefaler ligesom skolen klasserumsmodellen. Løsningen er mere rummelig og fremtidssikrer skolens lokalebehov, ligesom den understøtter den nye pædagogiske linje på skolen med opdeling i teams og fleksible undervisningsformer. Samtidig løser modellen et meget påtrængende behov for en modernisering af gymnastiksalen og tilhørende faciliteter.

 

En ny gymnastiksal vil samtidig kunne indrettes til afvikling af prøver og tests, som på nuværende tidspunkt fore går i skolens IT-lokale. Skolen har også gjort opmærksom på en stor efterspørgsel i lokalområdet af faciliteter til brug for aften- og fritidsundervisning, hvilket den nye gymnastiksal vil kunne afhjælpe.

 

Rent arkitektonisk er klasserumsmodellen at foretrække frem for portrumsmodellen, idet hovedbygningens karakteristiske udtryk og helstøbte fremtoning vil blive bevaret. Der er mulighed for at skabe en ny fin helhed i skoleanlægget mellem den eksisterende hovedbygning og en ny bygning i skolegården.

 

Plan & Arkitektur er positivt indstillede overfor løsningen med en ny bygning i skolegården og fremhæver, at bygningen skal fremstå som en selvstændig bygning i gårdrummet, som tager hensyn til lysforhold og indkig til naboerne – ligesom facaderne kræver en bearbejdning, så de spiller sammen med den karakteristiske hovedbygning. Plan & Arkitektur vurderer, at der ikke skal udarbejdes lokalplan til projektet.

 

Projektet

Klasserumsmodellen.

Den anbefalede klasserumsmodel forudsætter, at den eksisterende gymnastiksal, samt småbygninger og gårdtoiletter i skolegården nedrives. Der bygges en ny, delvis nedgravet gymnastiksal, med tilhørende toiletter, bade- og omklædningsrum og depotrum. Over gymnastiksalen ligger en ovalformet bygning, som indeholder de fire nye basislokaler på 1. og 2. sal med tilhørende fællesarealer. Desuden er der indarbejdet en tagterrasse, hvortil basislokalerne har adgang. Ombygningerne i hovedbygningen omfatter nyindretning af hjemkundskabslokale og etablering af madbod og cafe.

 

I klasserumsmodellen er det tanken, at udskolingsklasserne skal fungere som en selvkørende enhed i den nye bygning. De nye basislokaler som ligger i den ovale bygning lægger op til fleksibel indretning, med skydepartier ud mod fællesarealer og de lever op til de nye læringsmetoder der anvendes på skolen. Tagterrassen er et positivt supplement, der giver mulighed for udendørs undervisning og aflastning af de eksisterende meget små udearealer.

 

Skolen har fået påbud fra Arbejdstilsynet om at forbedre depotforholdene. Ligeledes er de eksisterende gårdtoiletter meget forældede. I klasserumsmodellen vil nye depoter og nye toiletter være indarbejdet.

 

Klasserumsmodellen omfatter ombygning i eksisterende lokaler i hovedbygningen på 238 m2 og nybygning i gården på 980 m2, i alt 1.218 m2.

 

Portrumsmodellen.

I den alternative portrumsmodel sker udbygningen af skolen i de to portrum på begge sider af hovedbygningen. Der etableres depotrum i kælderetagen og i det bredeste portrum bygges tre basislokaler over hinanden. I det smalle portrum indrettes to projektrum og cafe. Modellen medfører en del ombygninger i den eksisterende hovedbygning, idet hjemkundskabslokalet flyttes for at muliggøre indretning af de nye basislokaler.

 

I portrumsmodellen bygges udelukkende om i den eksisterende hovedbygning og der ændres ikke ved de eksisterende forhold i skolegården – herunder gårdtoiletter, depotforhold mv.

 

Portrumsmodellen omfatter ombygning af eksisterende lokaler i hovedbygningen på 385 m2 og tilbygninger i portrummene langs hovedbygningens gavle på 464 m2, i alt 849 m2.

 

Tidsplan

Projektet skal i EU-udbud efter tjenesteydelsesdirektivet, og det endelige byggeri forventes færdigt til ibrugtagning foråret 2009.

 

Økonomi

Samtlige beløb er opgjort i 2007-prisniveau (forventet indeks 113,7).

 

Det samlede budget for projektet vedrørende udbygningen af den Classenske Legatskole er 34 mio. kr.

 

Det har ikke kunnet lade sig gøre at foretage geo- og miljøtekniske prøver på grund af den eksisterende gymnastiksalsbygnings beliggenhed i forhold til en kommende ny bygning. Det er således ikke på nuværende tidspunkt muligt at prissætte ekstra udgifter til højtliggende vandspejl, nabofundamenter eller ekstra jordforurening.

 

Der søges nu om en anlægsbevilling til udarbejdelse af projektforslaget. Anlægsbevillingen udgør 1,468 mio. kr. Der er dækning for udgiften i 2007 indenfor den afsatte investeringsramme i Børneplanen.

 

Der anvises dækning for udgiften på 1,468 mio. kr. på konto 3.01.3 rådighedsbeløb for folkeskoler på Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2007.

 

Af den samlede anlægsbevilling på 1,468 mio. kr. overføres 1,076 mio. kr. til Københavns Ejendomme. De 1,468 mio. kr. er inklusiv administrationsbidrag på 2,2 %, som er fordelt med 1,5 % til Københavns Ejendomme og 0,7 % til Børne- og Ungdomsforvaltningen.

 

Fordeling af anlægsbevilling i 1.000 kr.

 

Funktion

2007

 

 

KFU

Folkeskole 100 %

1.076

 

 

 

 

 

 

KFU i alt

 

 

 

BUU

Folkeskole 100 %

392

 

 

 

 

 

 

BUF i alt

 

 

 

Total

Folkeskole 100 %

1.468

 

 

 

 

 

 

I alt

1.468

 

 

 

 

Miljøvurdering

Projektet er omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes. Miljøvurderingen forholder sig til målsætningerne i Københavns Kommunes miljømæssige retningslinjer for bygge- og anlægsarbejder indeholdt i pjecen Miljø i byggeri og anlæg. Heri beskrives en række minimumskrav og anbefalinger samt eksempler på virkemidler.

 

Med hensyn til miljørigtig projektering, energi, materialer, vand og afløb, affald og indeklima vil minimumskravene  blive opfyldt. Ingen anbefalinger for områderne er medtaget.

 

Med hensyn til Byrum og udearealer vil minimumskravene blive opfyldt. Ny bygning i skolegård kan evt. udføres med begrønning på facader og hegn mod naboer.

Med hensyn til støj vil Minimumskravene blive opfyldt. Da den nye bygning ligger i skolegården, vil den ikke påvirkes af gadestøj. Der udføres hegn på tagterrasse mod naboerne for at mindske støj fra legende børn i skolegården. Hegnet kan være transparent eller begrønnet.

 

På byggepladsen vil minimumskravene blive opfyldt. Eksisterende træer søges sikret.

 

Samlet set vil byggeriet have en neutral påvirkning af miljømålsætningerne.

 

 

Høring

Helhedsplanen har været forelagt skolebestyrelsen på Den Classenske Legatskole og Københavns Ejendomme til udtalelse.

 

I høringssvaret fra skolen af 9. oktober 2006, vedlagt som bilag 2, gives der klart udtryk for, at man fra skolens side foretrækker klasserumsmodellen.

 

Københavns Ejendomme har den 24. oktober 2006 afgivet høringssvar vedrørende projektet. Høringssvaret er vedlagt som bilag 3.  Børne- og Ungdomsforvaltningen er opmærksom på den problemstilling som nævnes i forbindelse med risikovurdering af ekstraudgifter ved den indledende projektering.

 

Efter procedure for inddragelse af Kultur- og Fritidsudvalget i anlægsbevillinger pr. 1. januar 2006, skal indstillingen sendes til udtalelse i Kultur- og Fritidsudvalget inden behandlingen i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

 

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Helhedsplanen for Den Classenske Legatskole – udvidelse fra 1½ - 2 spor

·        Bilag 2: Høringssvar fra skolens bestyrelse

·        Bilag 3: Høringssvar fra Københavns Ejendomme

·        Bilag 4: Referenceark

 

 

 

 

Else Sommer

 

 

Knud Langberg

 

 

 

 

 

 


 

Til top