Mødedato: 15.08.2018, kl. 14:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om røgfri skoletid

Se alle bilag

Sagsfremstilling

Det foreslås,

1. at Børne- og Ungdomsudvalget tiltræder forslag om røgfri skoletid for alle elever på folkeskoler og specialskoler i København.

2. at Børne- og Ungdomsudvalget tiltræder forslag om, at de enkelte skolebestyrelser har ansvaret for selv at fastsætte sanktion mhp. håndhævelse af forslaget.

(Stillet af Socialdemokraterne, Det Konservative Folkeparti og Socialistisk Folkeparti)

Motivering

I 2008 indførtes forbud mod salg af tobak til børn og unge under 18 år. Og i 2007 indførtes lovkrav om at elever ikke må ryge på skolens matrikel, men det er frivilligt for den enkelte skole og skolebestyrelse, om der skal indføres røgfri skoletid for alle elever i hele skoletiden også hvis, man forlader skolen. Ifølge oplysninger fra ’Røgfrit København’ er der i København 11 skoler, heraf kun 3 kommunale skoler, der har indført røgfri skoletid.

Der er alt for store sundhedsmæssige konsekvenser ved rygning og ingen børn og unge bør begynde at ryge. Hele skoledagen skal derfor gøres røgfri for alle Københavns folkeskolelever.

Selvom der er taget en række initiativer mod rygning, så ser vi fortsat, at andelen af daglige rygere blandt 16 - 34 årige københavnere desværre er steget fra 13 til 15 % de seneste fire år(sundhedsprofilen, marts 2018). Dermed følger København den kedelige landsdækkende tendens, hvor andelen af rygere i aldersgruppen fra 16 til 25 år på bare ét år er steget fra 13 til 15 procent (Epinion for Kræftens Bekæmpelse, marts 2017)

Der er taget en række initiativer under Røgfrit København til undervisning, aktiviteter og monitorering. En evaluering af pilotprojektet om røgfri skoletid i 7.-10. klasser på fem grundskoler viser resultater med en positiv effekt på elevernes rygevaner. Antallet af storrygere er halveret, antallet af daglig rygere er reduceret med 1/3 og flere er helt stoppet med at ryge. Men det skal tages et endnu stærkere initiativ til at sørge for, at ingen unge københavnere starter med at ryge.

Med forslaget ønsker vi fortsat at sikre, at det er den enkelte skoles skolebestyrelse, der beslutter hvilken håndhævelse af forslaget, der skal være. Det er oplagt, at skolerne vælger at sanktionere på sammen måde som skolens andre regler (hærværk, alkohol m.m.), hvor der ved første overtrædelse gives en advarsel til eleven, anden gang orienteres elevens forældre.

 

 

Beslutning

Medlemsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, V og Ø.

Imod stemte 1 medlem: O.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Dansk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi stemmer imod forslaget da vi frygter, at et totalt rygeforbud får utilsigtede negative konsekvenser og vi ser derfor hellere, at man gennem reel uddannelse om rygning og konsekvenserne heraf, nedsætter antallet af unge rygere."

Det Konservative Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket A, B, F, V og Ø tilsluttede sig: "Rygning er sundhedsskadeligt, og mange fremtidige sygdomme kan undgås og ressourcer spares, hvis vi lærer vores børn, at de ikke skal ryge. Et forbud mod rygning i skoletiden er en god start, men forbuddet får først reel effekt, hvis det understøttes aktivt. Derfor opfordrer vi til, at Børne- og Ungdomsforvaltningen kontakter fx Københavns Ungeråd, Københavns Fælles Elevråd og Ungepanelet, så de unge fremadrettet involveres. De er aldersmæssigt tæt på både målgruppen og skolerne - og repræsentanterne vil derfor have en god fornemmelse af, hvordan et forbud mod rygning i skoletiden kan understøttes, så tiltaget bliver så effektfuldt som overhovedet muligt. Samtidigt kan deres input drøftes, herunder eventuelle overvejelser om indførsel af forbud mod rygning i andre institutioner. Vi lægger vægt på at forvaltningen understøtter en vidensbank om tiltag og effekter, inspirationsmateriale til skolerne mv. for at lette implementeringen. Forslaget forventes gennemført pr. 1. januar 2019".

Til top