Mødedato: 15.01.2020, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Medlemsforslag om drøftelse af bevægelse og motion i skolen

Se alle bilag
 
Det foreslås,
  1. at Børne- og Ungdomsudvalget pålægger Børne- og Ungdomsforvaltningen at udarbejde en indstilling til politisk drøftelse om status, initiativer og politiske visioner samt retning for motion og bevægelse i kommunens folkeskoler samt at indstillingen forelægges Børne- og Ungdomsudvalget snarest muligt eller senest i foråret 2020.

(Stillet af Alternativet)

Motivering

Eleverne i folkeskolen skal bevæge sig i gennemsnit 45 minutter i løbet af hver skoledag. Bevægelsen skal være med til at sikre børn og unges sundhed og trivsel, og det skal understøtte læring i skolens fag. Sådan lyder det fra Undervisningsministeriet og Folkeskoleloven, hvor der står: “undervisningstiden skal tilrettelægges, så eleverne får motion og bevægelse i gennemsnitligt 45 minutter om dagen”.

Ambitionen er udmærket, men lever vores skoler op til lovgivningen i praksis? Indtrykket er, at københavnske skoler arbejder med bevægelse, men indsatsen er ofte båret af ildsjæle, og der er indikationer på, at indsatsen mangler organisatorisk, strategisk, pædagogisk og politisk forankring. Derfor ønsker Alternativet, at Børne- og Ungdomsudvalget drøfter, hvordan området kan løftes især politisk, men naturligvis også organisatorisk og pædagogisk.

I indstillingen bedes forvaltningen derfor redegøre for status på motion og bevægelse i Københavns Kommune, herunder hvilke igangværende strukturer og aktiviteter kommunen har, hvem der gør hvad, og hvilken udvikling der har været siden kravet om 45 minutters motion og bevægelse blev indført med skolereformen i 2013.

Forvaltningen bedes desuden vedlægge eventuel anden information fra lærerne, lederne m.fl., den vurderer er relevant. Endelig opfordres forvaltningen til også at invitere eksterne aktører til dialog, fx Dansk Skoleidræt, som til dagligt arbejder med at fremme motion, bevægelse og læring til børn i forskellige aldersgrupper.

Alternativet ønsker på den baggrund at drøfte følgende spørgsmål:

1) Hvordan får vi motion og bevægelse på dagsordenen lokalt i vores kommuneskoler? Hvad er bevægelse og motion i denne sammenhæng? Hvad er udvalgets politiske ambitioner og retning?

2) Hvad kan vi konkret gøre for at understøtte motion og bevægelse i folkeskolen? 

3) Hvordan stiller udvalget sig over for at igangsætte en handleplan, der sikrer en øget sammenhæng og helhed i skolestrukturen, så motion og bevægelse i højere grad bliver prioriteret og integrereret på skoleområdet i samarbejde med lærerne?

3) Hvordan griber vi opgaven og lovgivningen bedst an, så flest muligt (især lærerne) får ordentlige arbejdsvilkår samt medejerskab over proces og indhold? 

4) Hvordan inddrager man bedst viden og praksiserfaringer på området? 

5) Hvilke gode eksempler har man i dag fra vores egne folkeskoler og lærere?

 

 

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 15. januar 2020:

Medlemsforslaget blev godkendt.

Børne- og Ungdomsborgmester Jesper Christensen (A) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Enhedslisten og Alternativet tilsluttede sig: ”Vi kan støtte medlemsforslaget, da vi lægger afgørende vægt på at de københavnske skoleelever får den nødvendige og tilstrækkelige bevægelse og motion som led i deres skolegang. Vi finder det i den forbindelse væsentligt at forvaltningens udredning og anbefalinger på området baserer sig på nationale undersøgelser – fx Sundhedsstyrelsens rapport ”Fysisk aktivitet og stillesiddende adfærd blandt de 11-15-årige – National monitorering med objektive målinger” - såvel som på kommunens egne erfaringer og data”.

Helle Bonnesen (C) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Enhedslisten og Alternativet tilsluttede sig: "Vi ønsker at der også bliver set på de tilstedeværende barrierer for at loven bliver opfyldt, herunder årsager og omfang".


Til top