Ny placering til læseklasser på Blågård Skole
Der skal tages stilling til, om læseklasserækken på Blågård Skole skal flyttes til Sortedamskolen fra skoleåret 2025/2026. Indstillingen er en opfølgning på BUU's beslutning den 12. marts 2025 om at finde en ny placering til læseklasserne de næste to år, indtil de nuværende 7. klasser går ud af folkeskolen. Der er øjeblikkeligt 11 elever i klassen.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at læseklasserækken på Blågård Skole overgår til Sortedamskolen fra skoleåret 2025/2026.
Problemstilling
I forbindelse med skolestrukturssagen om Blågård Skole besluttede BUU den 12. marts 2025, at der skal findes en ny placering til skolens læseklasserække, indtil den planlagte udfasning af tilbuddet om to år.
Der er øjeblikkeligt 2 læseklasser på skolen fordelt på 7. og 9. klassetrin, hvor der samlet er 18 elever. Da 9. klassen går ud af folkeskolen til sommer er det kun den nuværende 7. klasse med 11 elever, der skal findes en ny placering til.
BR besluttede den 1. juni 2023, at læseklasserne på kommunens skoler udfases, når de nuværende elever går ud af folkeskolen, og derfor er det kun en midlertidig placering af læseklassen, der skal findes. Eleverne integreres fremover i almenklasser, mens der omfordeles midler til den centrale læseenhed i forvaltningen, som fremadrettet understøtter skolernes arbejde med læse- og skrivevanskeligheder.
Løsning
Som følge af BUU's beslutning har forvaltningen undersøgt, hvor læseklassen bedst kan placeres i udfasningsperioden. Her er Sortedamskolen udvalgt som den bedste kandidat på baggrund af skolens afstand til det nuværende tilbud, interesse fra skolebestyrelsen og pladsmuligheder på skolen.
Sortedamskolen er tresporet skole, som ligger 2,5 km. fra Blågård Skole i nærheden af Trianglen og Fælledparken på Østerbro. Skolens distrikt grænser op til Nørrebro og er i relativ nærhed til det nuværende tilbud på Blågård Skole. Læseklassen er derudover et bydækkende tilbud, og derfor vurderes det ikke, at den nye løsning er en udfordring i forhold til skolevej baseret på elevernes nuværende bopæl.
Af de 11 elever, bor 3 elever på Amager, 4 elever bor på Østerbro, 3 elever bor på Nørrebro og 1 elev bor i Sydhavnen. Skolebestyrelsen på Sortedamskolen har hertil oplyst, at de er interesserede i muligheden for at overtage læseklassen efter BUU's beslutning den 12. marts 2025. Endeligt vurderes det, at skolen har gode pladsmuligheder til at overtage tilbuddet.
På den baggrund er løsningen blevet præsenteret for forældrene i læseklassen på et dialogmøde den 1. april 2025. Tilbagemeldingen fra mødet og den efterfølgende dialog har været, at forældrene ønsker at blive på Blågård Skole og alternativt søger til Ordblindeinstituttet og deres tidligere distriktsskole via det frie skolevalg, hvis læseklassen flyttes.
Øjeblikkeligt har 9 elever søgt om optagelse på Ordblindeinstituttet, mens 2 elever søger tilbage til deres oprindelige distriktsskoler. Det betyder, at der er sandsynlighed for, at der ikke vil være elever i læseklassen, når den flyttes til Sortedamskolen fra næste skoleår. Hvis det er tilfældet til skolestart, lukker forvaltningen på den baggrund læseklasserækken, da der ikke vil efterspørgsel på tilbuddet.
Udover ovenstående forældredialog har forvaltningen sendt løsningen i tre ugers høring hos skolebestyrelserne på Blågård Skole og Sortedamskolen. Høringssvar er opsummeret nedenstående og fremgår i fuld længde af bilag.
Opsummering af høringssvar
Skolebestyrelsen på Blågård Skole er imod den foreslåede løsning, og ønsker, at læseklassen bliver på skolen, så eleverne kan afslutte deres skolegang sammen med deres nuværende lærere og klassekammerater fra læseklassen og almenmiljøet.
Derudover påpeger skolebestyrelsen, at de ikke føler sig tilstrækkeligt inddraget i den foreslåede løsning, hvilket også gør sig gældende for forældrene i læseklassen. Samtidigt efterspørges en forklaring på, hvorfor læseklassen skal flyttes, når den kun omfatter 11 elever og ikke burde udgøre en økonomisk eller logistisk udfordring for skole og forvaltning.
På den baggrund opfordrer skolebestyrelsen til følgende:
- At de, der ønsker det, får mulighed for at blive på Blågård Skole.
- At der gives garanti for kvalificerede og erfarne undervisere til læseklassen.
- At forældre og elever reelt inddrages i processen – ikke bare informeres.
Skolebestyrelsen på Sortedamskolen har ikke indgivet et høringssvar, men skolen har overfor for forvaltningen tilkendegivet, at de gerne vil overtage læseklassen fra det kommende skoleår.
Betydning for skolernes økonomi
Budgettildelingen til læseklassen er elevtalsbaseret og derfor vil midlerne følge eleverne til Sortedamskolen, hvis klassen flyttes til skolen. Elevsatsen er 143.992 kr. pr. elev. Hvis alle 11 elever flytter med til Sortedamskolen, modtager skolen en bevilling på 1,6 mio. kr. og hvis 5 elever flytter med, modtager skolen en bevilling på 0,7 mio. kr.
Et lærerårsværk på specialområdet koster ca. 0,7 mio. kr., og derfor skal 5 elever følge klassen til Sortedamskolen, hvis den fulde udgift for skolen skal finansieres. Overstiger lærerudgiften bevillingen til skolen, finansieres det resterende beløb af den samlede undervisningsramme i udfasningsperioden, så Sortedamskolen ikke skal omprioritere midler fra den almindelige undervisning. Skolen er også på økonomisk handleplan.
Hvis forældrene vælger Ordblindeinstituttet er forvaltningens udgift 318.645 kr. pr. elev., hvilket er betydeligt dyrere end elevsatsen til læseklasserækker. Udgiften dækkes af undervisningsrammen.
Hvis forældrene vælger at flytte tilbage til deres oprindelige distriktsskole, forslår forvaltningen, at den nuværende elevsats følger eleven, så de ikke oplever en reduktion i støtten, selvom de fremadrettet integreres i almenklasser.
Håndtering af personale
Det påtænkes, at de to tilknyttede lærere følger læseklassen til Sortedamskolen, hvis eleverne følger med tilbuddet. Det vil dog afhænge af, hvor mange af elever, som flytter med læseklassen, og hvor mange elever, som vælger Ordblindeinstituttet og deres tidligere distriktsskole. Der forventes at være endelig afklaring omkring elever/forældrenes ønske inden sommerferien.
Hvis ikke der følger elever med tilbuddet til Sortedamskolen, som det forventes på nuværende tidspunkt, så lukkes læseklassen permanent. I så fald vil der heller ikke ske en overdragelse af personale til skolen.
Videres proces og opstart på Sortedamskolen
Når der er afklaring på den fremtidige placering af læseklassen, orienterer forvaltningen skolebestyrelser, forældre og personale om løsningen, hvorefter den planlagte opstartsplan igangsættes for de elever, som vælger tilbuddet. Her er det påtænkt, at der arrangeres et besøg på Sortedamskolen inden sommerferien for at se de nye rammer, hvorefter introforløbet begynder ifm. skolestarten i august.
Politisk handlerum
Det kan besluttes, at læseklasserækken ikke skal flyttes, eller at der skal findes en alternativ placering - lige som flytningen af læseklasserækken kan gøres betinget af at den nye skolestruktur for Blågård Skole følger de indtil nu planlagte processer. Ved en alternativ placering skal der indhentes en ny udtalelse fra de berørte skolebestyrelser, og det vil i så fald ikke være muligt at implementere løsningen til det kommende skoleår.
Økonomi
Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Indstillingen skal behandles i ØU og BR.
Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde