B-sag: Høringssvar vedr. Politik for Udsatte Byområder 2025-2035
Med denne sag skal Børne- og Ungdomsudvalget (BUU) tage stilling til forvaltningens udkast til et høringssvar fra BUU, der bakker op om den nye Politik for Udsatte Byområder 2025-2035. Udvalget orienteres desuden om indkomne høringssvar fra den offentlige høring og forvaltningens bemærkninger hertil.
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at høringssvar vedr. Politik for Udsatte Byområder 2025-2035 godkendes.
Problemstilling
Den nuværende Politik for Udsatte Byområder udløber i 2025. Teknik- og Miljøforvaltningen har i samarbejde med kommunens øvrige forvaltninger udarbejdet et forslag til en ny politik for perioden 2025 til 2035. Politikken bygger videre på erfaringer fra den nuværende politik og tager afsæt i to strategiske mål, der går på tværs af alle forvaltninger.
Det første strategiske mål om ”Gode livschancer og muligheder for københavnere i alle aldre” skal løfte københavnerne i de udsatte byområder tættere på beskæftigelse og uddannelse samt afhjælpe sundhedsudfordringer. For børn og unge handler det om at bryde negativ social arv og øge livschancer.
Det andet strategiske mål om ”Trygge og attraktive byområder” skal sikre rammer, der kan give københavnerne i de udsatte byområder mere livskvalitet i hverdagen i form at tryghed, attraktive fysiske rammer samt bedre opkobling til den resterende by - fx i form af fysiske forbindelser og bedre adgang til kollektiv transport.
Der lægges op til, at politikkens strategiske mål udmøntes gennem en samlet handleplan, der vil blive ajourført hvert andet år. Dermed kan handleplanen give københavnerne et opdateret og samlet overblik over kommunens indsatser i udsatte byområder. Arbejdet med den første handleplan forventes igangsat i efteråret 2025.
Udkastet til den nye politik har været i offentlig høring i perioden 5. februar 2025 til 5. marts 2025, og der er indkommet 15 høringssvar, hvoraf 4 specifikt vedrører Børne- og Ungdomsudvalgets ressort.
Løsning
På tværs af alle høringssvarene er der generelt opbakning til den nye Politik for Udsatte Byområder. Nogle høringssvar giver forslag til tekstnære rettelser, mens andre fremfører konkrete kritikpunkter. Disse går bl.a. på, at politikken er for overordnet, at konkrete problemstillinger ikke adresseres (fx ensomhed), eller at nævnte problemstillinger ikke hører til i politikken (fx negativ social kontrol).
Høringssvar, der specifikt vedrører BUU’s område, er indsendt af Brug Folkeskolen, Klyngeledelse og forældrebestyrelse i klynge A (Brønshøj-Vanløse), BL (Danmarks Almene Boliger) 1. Kreds og en privatperson. Forvaltningens svar på disse høringssvar kan læses af Bilag 2. UU København har også afgivet høringssvar, men svar herpå gives af TMF, idet høringssvaret omhandler tekstnære ændringsforslag.
Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår, at BUU afgiver følgende høringssvar:
”Børne- og Ungdomsudvalget bakker op om udkastet til den nye Politik for Udsatte Byområder, herunder de beskrevne strategiske mål vedr. hhv. livschancer og -muligheder og trygge og attraktive byområder. Det er vigtigt, at borgere i byen – uanset alder og bopæl – har gode muligheder for at trives, udvikle sig og leve deres liv. Derfor er det fortsat vigtigt med en politik, der stiller skarpt på de områder af byen, hvor der er brug for en ekstra indsats.
Lige så vigtigt er det at adressere konkrete udfordringer i de foreslåede toårige handleplaner. På børne- og ungeområdet vil der forventeligt blive fokuseret på stærke børnefællesskaber og læringsmiljøer, trivsel, sproglige kompetencer i dagtilbud, fagligt løft af de svageste elever og overgang til ungdomsuddannelse. Arbejdet med disse emner er allerede i gang.”
Politisk handlerum
BUU kan tilpasse udvalgets høringssvar i den retning, som udvalget finder relevant, så dette bedst muligt afspejler udvalgets drøftelser og prioriteter. Fx kan udvalget beslutte, at der skal være konkrete ændringsforslag til politikken, eller at høringssvaret skal indeholde en anbefaling om, at handleplanerne gøres tre- eller fireårige for bedre at kunne afspejle længerevarende, relevante indsatser (trivsel, mangfoldige børnefællesskaber mv.).
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve