Mødedato: 14.03.2007, kl. 08:15

Kvalitetsrapporter i folkeskolen

Se alle bilag

Kvalitetsrapporter i folkeskolen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. marts 2007

 

 

7.      Kvalitetsrapporter i folkeskolen

  J.nr. 2007-13561

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til koncept og tidsplan for Kvalitetsrapporten i folkeskolen.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at det indstilles til Borgerrepræsentationen,

 

1. at koncept og tidsplan for Købehavns Kommunes Kvalitetsrapport på skoleområdet godkendes

 

 

PROBLEMSTILLING

Folkeskoleloven pålægger kommunerne at udarbejde en årlig kvalitetsrapport for kommunens folkeskoler, som beskriver "kommunens skolevæsen, skolernes faglige niveau, de foranstaltninger, kommunalbestyrelsen har foretaget for at vurdere det faglige niveau, og kommunalbestyrelsens opfølgning på den seneste kvalitetsrapport."

Bekendtgørelsen om kvalitetsrapporten kan ses HER. Den angiver, at kommunalbestyrelsen skal træffe nærmere beslutning om indhold og udformning af kvalitetsrapporten samt om tilrettelæggelsen af arbejdet. Kommunalbestyrelsen kan i forbindelse hermed fastsætte rammer for de enkelte skolers bidrag. Samtidig angiver bekendtgørelsen en liste over data, som rapporten som minimum skal omfatte:

·        En vurdering af det faglige niv eau på hver af kommunens folkeskoler, inkl. styrker og områder, hvor der er behov for forbedringer

·        En sammenfattende vurdering af det faglige niveau for det samlede skolevæsen, inkl. styrker og områder, hvor der er behov for forbedringer

·        En særskilt vurdering af eventuelt særlige kommunalt besluttede indsatsområder,

·        En særskilt vurdering af den specialpædagogiske bistand

·        En særskilt vurdering af undervisningen i dansk som andetsprog.

 

LØSNING

Forvaltningen foreslår, at Kvalitetsrapporten systematiseres efter hovedindsatserne i Faglighed for alle (FFA) – styrket indsats i dagtilbud, integrationsindsats, trygge børn, styrket faglighed, forsøg med heldagsskoler, udsatte børn, skole-hjem samarbejde, sunde børn, demokratisk dannelse og skoleledelse.

 

Kvaliteten dokumenteres ud fra de data, der kræves i bekendtgørelsen. Der suppleres med registreringer, som alligevel indhentes i forbindelse med FFA, og som er relevante i kvalitetsvurderingen. Data fra den nulpunktsanalyse, som er besluttet i forbindelse med FFA, vil således blive inddraget i den samlede kvalitetsrapport. Af bilag 1 fremgår en oversigt over datakrav i forbindelse med  kvalitetsrapporten og Faglighed for Alle.

 

Der udarbejdes 15. august en samlet rapport og udkast til en rapport for hver skole. Forvaltningen sikrer, at de enkelte skolerapporter får et ensartet præg og at det er muligt at sammenholde resultaterne fra de enkelte skoler.

 

Rapporterne for de enkelte skoler sendes til udtalelse i skolebestyrelserne senest den 20. august. Herefter sker den endelige udarbejdelse af Kvalitetsrapporten, som behandles i Børne- og Ungdomsudvalget den 12. september og i Borgerrepræsentationen den 27. september 2007. Rapporten lægges på kommunens hjemmeside den 15. oktober, som det kræves i bekendtgørelsen. Der vil blive adgang til skolerapporter fra den enkelte skoles hjemmeside.

 

Skolerapporterne danner udgangspunkt for resultatsamtalerne med skolelederne i september måned. De enkelte skoler har herefter perioden frem til november til at udarbejde forslag til resultatmål og planer vedrørende forhold, som kalder på en særlig indsats. Herefter indgås en virksomhedskontrakt mellem forvaltningen og hver skole, og der indgås en resultatlønsaftale med skolelederen.

 

Skolerapporter indgår som en del af grundlaget for den kommende skoleevaluering, som er vedtaget i FFA. Skoleevalueringens hovedresultater indgår efterfølgende i det samlede kvalitetssikringsarbejde.

 

I de sammenhænge, hvor kvalitetsrapporten giver anledning til særlig bekymring, skal Borgerrepræsentationen efter bekendtgørelsens § 13 inden den 31. december vedtage handlingsplaner. Forinden skal der foreligge en udtalelse fra skolebestyrelsen om en eventuel kommunal handlingsplan for skolen.

 

ØKONOMI

Forvaltningen vurderer ud fra erfaringer fra Odense, at indsamling af de krævede data i 2007 og 2008 vil kræve i alt to årsværk á 0,5 mio. Dertil kommer udgifter til etablering af et databasesystem.  Samlet udgift over to år: 1,5 mio. kr. De følgende år vil dataindsamlingen til gengæld blive mindre omkostningstung, anslået 0,5 årsværk svarende til 0,25 mio. Hertil kommer den administrative opgave for skolerne samt tidsforbrug til forvaltningens konceptudvikling, evaluering heraf samt til udarbejdelse af rapporten.

 

Der er i øjeblikket DUT-forhandlinger mellem Kommunernes Landsforening og staten om kompensation til kommunerne for denne meropgave. Forhandlingerne forventes afsluttet i løbet af foråret. Børne- og Ungdomsudvalget har desuden særskilt afsat midler til udførelse af nulpunktsanalysen i forbindelse med FFA. 

 

VIDERE PROCES

-

 

BILAG  

1. Oversigt over datakrav i forbindelse med kvalitetsrapport for folkeskolen og Faglighed for Alle

 

 

 

                                            Else Sommer

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 



 

Til top