Mødedato: 13.12.2006, kl. 15:00

Midtvejsstatus om Ungdommens Uddannelsesvejledning København

Se alle bilag

Midtvejsstatus om Ungdommens Uddannelsesvejledning København

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. december 2006

 

 

4.      Midtvejsstatus om Ungdommens Uddannelsesvejledning København

  J.nr. 2006-4326

 

 

INDSTILLING

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      statusrapport vedrørende Ungdommens Uddannelsesvejledning København 2004-2006 tages til efterretning

 

 

RESUME

På baggrund af "Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv", vedtaget i Folketinget i 2003, vedtog Borgerrepræsentationen 25. marts 2004 etablering af Ungdommens Uddannelsesvejledning København med ansvar for vejledningen i folkeskolen, i overgangen fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne samt overgangen mellem ungdomsuddannelserne.

 

Børne- og Ungdomsudvalget skal have forelagt en midtvejsstatus i 2006 og en samlet evaluering i 2008 vedrørende organisering af vejledningen i folkeskolen, ungdomsuddannelserne, ungdomsskolens heltidsundervisning samt privatskolerne.

 

Statusrapporten sætter fokus på organiseringen af Ungdommens Uddannelsesvejledning København, vejledning i folkeskolen, opsøgende vejledning, vejledning af unge med særlige vejledningsbehov, overgangsvejledning samt vejledning i ungdomsskolens heltidsundervisning.

< span style='mso-fareast-font-family:"Arial Unicode MS"; color:black'> 

Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at vejledningsreformens udmøntning i den københavnske model fuldt ud lever op til såvel vejledningslovens intentioner som Borgerrepræsentationens beslutning i 2004 om etablering af Ungdommens Uddannelsesvejledning København.

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Ungdommens Uddannelsesvejledning København
Ungdommens Uddannelsesvejledning i Københavns Kommune blev forankret i Center for Vejledning, Ungdommens Uddannelsesvejledning København (efterfølgende benævnt som UU København).

UU København er etableret med en central enhed og 4 lokale vejlederteam, der varetager en enstrenget vejledning af elever i folkeskolens 6.-10. klasse og unge indtil det 19. år bosat i lokalområdet, et bydækkende specialteam med ansvar for unge fra specialklasser/-skoler, samt senere et opsøgende vejlederteam i forhold til udsatte unge.

Entydigt ledelsesansvar og centralt ansatte fuldtidsvejledere

I forbindelse med etableringen af UU København blev ansvaret for uddannelsesvejledningen entydigt forankret i en institutions- og sektoruafhængig enhed under ledelse af en centerchef.

Samtlige vejledere er ansat centralt i UU København i fuldtidsstillinger.


Ungdommens Uddannelsesvejlednings centrale enhed
Ledelsen af UU København er fysisk placeret i Korsgade 30. Ud over teamledelse og kvalitetsudvikling foretages i den centrale enhed administration af tilbud til unge, vejlederne og samarbejdspartnerne, herunder bl.a. erhvervspraktik, brobygningsordninger, elev- og ungekurser, ledelse af erhvervsgrunduddannelsen, kompetenceudvikling, faglig udvikling, informationsformidling og åbent vejlednings- og videncenter.

Lokalvejlederteam – samarbejde med folkeskolerne
I 6.-10. klasse i folkeskolen varetages den individuelle vejledning, samt koordineringen af vejledningsaktiviteterne af en vejleder fra lokalvejlederteamet. Samarbejdet med folkeskolerne er baseret på samarbejdsaftaler angående årets vejledningsarbejde på skolen, samarbejdet med klasselærere/klasseteam, uddannelsesplaner, udskolingsaktiviteter, udviklingsprojekter og forældrearrangementer. 

Lokalvejlederteam - opsøgende vejledning
De 4 lokalvejlederteam har base i lokalt beliggende vejlederkontorer, f.eks. kvarterløftscentre.

UU-vejledningen forestår opsøgende vejledning af alle unge op til 19 år, bosiddende i lokalområdet, indtil de er i en tilfredsstillende uddannelses - eller jobsituation. Den opsøgende vejledning foregår ved personlig henvendelse til de unge, deltagelse i ungeaktiviteter i lokalområdet og gennem samarbejdet i Fælles Ansvar med medarbejdere fra Socialforvaltningen/ungeråd-givningerne, ungdomsklubber m.fl.

Bydækkende specialteam
Et specialteam varetager vejledningen af unge med særlige behov. Det er elever og unge med generelle og specifikke indlæringsvanskeligheder, udviklingshæmmede, diagnoser som ASF(autisme/asperger), ADHD samt fysiske handicap.

Vejledning gives af specialuddannede vejledere, der har erfaring med at vejlede under hensyntagen til elevers specifikke vanskeligheder og med kendskab til elevernes hverdag. Kendskabet til den enkelte unge erhverves gennem undervisning, kursusvirksomhed og supervision

Opsøgende vejlederteam OPS

Det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg besluttede på mødet den 30. november 2005 (sagsnr. 276053) på baggrund af et medlemsforslag fra SF og Socialdemokraterne at oprette et specialteam i regi af Ungdommens Uddannelsesvejledning København ved omlægning af ressourcerne i forbindelse med vejledningsindsatsen over for unge. Specialteamet varetager vejledningsindsatsen i forhold til marginaliserede unge.

 
OPS-teamet samarbejder med UU-vejlederne om særligt udsatte unge, som det er vanskeligt at få kontakt med. Arbejdet er baseret på en tættere og mere langvarig helhedsorienteret kontakt med de unge, at skabe tætte netværk omkring dem og på basis af alternative individuelle handleplaner få de unge sporet mod uddannelse og et normalt ungeliv. Dette sker i tæt samarbejde med andre aktører på området Socialforvaltningens Københavnerteam, de lokale socialcentre og bl.a. ved etablering af EGU- og mentorforløb.

Det Opsøgende team er sparringspartner for UU-vejlederne i forhold til særligt udsatte unge og medvirker i projekt Unge i Dommervagten.

Unge med særlige vejledningsbehov
En væsentligt fokus i vejledningsreformen er målretningen af vejledningen mod unge med særlige vejledningsbehov.

Dette kommer bl.a. til udtryk i vejledernes prioritering i deres arbejde i forhold til de undervisningspligtige elever. Der sættes tidligt ind i samarbejde med skolernes lærerteam og ledelser at spotte børn og unge, der har særligt vejledningsbehov. Erfaringen viser, at fuldtidsansættelse af vejledere endvidere har øget muligheden for periodevis at kunne sætte ekstra ind over for målgruppen i ungevejledningen. Også her arbejdes der tæt sammen med de relevante samarbejdspartnere, ungdomsuddannelsesinstitutioner, ungerådgivere, studievejledere m.m., for at mindske frafaldet fra ungdomsuddannelserne og støtte de unge i fortsat uddannelse.

På denne baggrund bliver der i ressourcefordelingen i vejlederteamene taget udgangspunkt i lokalområdernes sociale og etniske befolkningssammensætning.

Der oprettedes et specielt vejlederteam, der forestår vejledningen af unge med særlige behov, unge i og udgået fra specialklasser. Vejlederteamet består dels af tidligere kuratorer fra specialskolerne og dels af nyansatte vejledere med specialviden om unge med indlæringsvanskeligheder og psykologiske diagnoser.

Overgangsvejledning
For at sikre et tæt samarbejde med ungdomsuddannelserne er der indgået samarbejdsaftaler, overgangsordninger, samt tilbagemeldingsaftaler angående frafald. For yderligere at styrke løsningen af disse opgaver er et antal vejledere fra ungdomsuddannelserne ansat på deltid i UU-København. Dette sikrer kommunikationen mellem ungdomsuddannelser og UU-København om konkrete unge med personlige, sociale og faglige problemer. Derved sikres en hurtig indsats over for frafaldstruede unge. UU-vejlederen samarbejder tæt med uddannelsesinstitutionen og den unge inden afgørelse om ophør træffes.

Gennemførelsesvejledningen udføres af den enkelte ungdomsuddannelsesinstitution.


Vejledningstilbud til 19-24 årige
Unge mellem 19 og 24 år tilbydes vejledning, såfremt de henvender sig herom. Vejledning af denne målgruppe varetages dog i væsentligst omfang af Jobcentrene, hvorfor kapaciteten i UU oprindeligt blev defineret til et vejlederårsværk.


Ungdomsskolen

Vejlederne i ungdomsskolens heltidsundervisning fortsatte som ansatte i Københavns Ungdomsskole, organiseret i et KKU-vejlederteam, men fagligt tilknyttet Ungdommens Uddannelsesvejledning via en samarbejdsaftale.  UU-København koordinerer samarbejdet med hensyn til vejledernes informationsniveau, deltagelse i faglige netværk og udviklingsprojekter.

 

På ledelsesplan er KKU og UU København tæt forbundne via samarbejdsaftalen og faste ledelsesmøder, hvor fælles strategier formuleres, herunder vejledningsindsatsen, undervisningstilbud, samt fælles kompetenceudvikling.


KKU-vejledernes forankringen i KKU og en løsere tilknytning til UU København vurderes af såvel ledelser som medarbejdere at fungere fint og hensigtsmæssigt.

 

Parterne har aftalt at KKU-vejlederteamet i praksis knyttes endnu tættere til UU Københavns faglige ledelsesansvar, herunder fælles målstyring og kompetenceudvikling.

 

Ungdommens Uddannelsesvejledning og vejledning i private grundskoler

Uddannelsesvejledningen i private grundskoler er ikke omfattet af vejledningsloven i statusperioden.

 

Fra 1. august 2007 skal UU København tilbyde private grundskoler vejledning hvis de anmoder herom, jf. vejledningsloven.

 

Samlet konklusion

Børne- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at vejledningsreformens udmøntning i den københavnske model fuldt ud lever op til såvel vejledningslovens intentioner som til beslutningen, der blev truffet af Borgerrepræsentationen i 2004 om etablering af UU København.

 

Evaluering
Børne- og Ungdomsudvalget forelægges en samlet evaluering af UU København medio 2008 vedrørende organisering af vejledningen i folkeskolen, ungdomsuddannelserne, Ungdomsskolens Heltidsundervisning samt vejledning på privatskolerne. Evalueringen gennemføres med henblik på eventuelle justeringer af struktur, opgavevaretagelse og opgavefordeling.

 

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

 

BILAG VEDLAGT

·         Midtsvejsstatus på udmøntning af vejledningsreformen i Københavns Kommune 2004 – 2006

 

 

 

Else Sommer                         

 

                                                                                       Michael Hougaard Olsen

 

 

 


 

Til top