Mødedato: 13.06.2012, kl. 12:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Europaskole i København

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til det videre arbejde med opstart af Europaskolen i 2013 i henhold til budgetaftale 2012.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

1. at Børne- og Ungdomsforvaltningen, i henhold til budget 2012 om etablering af Europaskole i København, bemyndiges til at afsende den formelle ansøgning [Dossier of Conformity] til Europaskolernes Øverste Råd primo august 2012 med følgende hovedindhold:

a. Planlægning af en Europaskole med tre sprogsektioner, der ved fuld indfasning rummer 900 internationale skolepladser i København

b. Opstart af Europaskole i 2013 med to sprog/spor pr. år indtil 2016, hvor tredje spor/sprog opstartes 

c. Optagelsesprincipper målrettet EU-ansattes børn og børn af internationale arbejdstagere i overensstemmelse med de i indstillingen beskrevne optagelseskriterier

d. Etablering af Europaskolen med organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium med en fælles bestyrelse og én rektor

2. at Europaskolen midlertidigt placeres på Skolen i Sydhavn fra skolestart 2013, og at der frem mod 2016 indfases ét klassetrin årligt i en dansk og engelsk sprogsektion, og at der  i 2016 åbnes for en tredje sprogsektion

3. at det principbesluttes, at Europaskolen permanent søges placeret på Carlsberg-området, og at Børne- og Ungdomsforvaltningen bemyndiges til at indgå videre forhandlinger med Carlsberg Ejendomme mhp. udarbejdelse af et beslutningsgrundlag for anlægsfinansieringen frem mod budget 2013

4. at de faste driftsudgifter til Europaskolen på op til 2,7 mio.kr. i 2013 stigende til 6,8 mio.kr. i 2014, 5,1 mio.kr. i 2015 og 4,8 mio.kr. i 2016 indgår i budgetforhandlingerne for 2013 

 

 

Problemstilling

I forbindelse med budget 2012 blev det besluttet at søge om oprettelse af en Europaskole (type II) i København i samarbejde med Ministeriet for Børn og Undervisning (MBU) med henblik på, at der i København sikres flere internationalt akkrediterede skolepladser til børn af internationale arbejdstagere.

Af budgetaftalen for 2012 fremgår således, at

Parterne er derfor enige om at rette henvendelse til Undervisningsministeriet med ønske om at starte en Europaskole (type II) op i København i tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium. Parterne er derudover enige om, at Københavns Kommune tilbyder at drive skolen med planlagt optag fra august 2013. Anlægsdelen forudsættes finansieret af fonde, private virksomheder mv.”

Ministeriet for Børn og Undervisning og Københavns Kommune er nået til enighed om rammerne for skolens opstart. I overensstemmelse med budgetaftalen for 2012 tilbyder Københavns Kommune at drive skolen, som både dækker en grundskole- og en gymnasiedel. Københavns Kommune finansierer driften af grundskole (til og med klassetrin S4, svarende til 9. klasse), mens staten finansierer gymnasiedelen via STX-takst. Den formelle ansøgning til EU-systemet om oprettelse af en Europaskole i København - hvor skolens opbygning og pædagogiske grundlag skal beskrives - skal nu afsendes. Forvaltningen søger derfor om fornyet mandat i forhold til projektets videre planlægning.

Løsning

København er Danmarks vækstmotor og har et medansvar for at sikre, at byens virksomheder har adgang til højt kvalificeret arbejdskraft. Det kræver, at København vedbliver at være en attraktiv, åben og serviceorienteret by, hvor det er nemt at bosætte sig, få arbejde og blive en del af byens fællesskab. Undersøgelser viser, at pasningsmuligheder og skolepladser for internationale medarbejderes børn spiller en vigtig rolle for lysten til at bosætte sig i København. Det estimeres således af Københavns Erhvervsservice, at København under højkonjunkturen manglede op mod 2.000 internationale skolepladser.

På den baggrund blev det i budget 2012 besluttet, at København i samarbejde med Ministeriet for Børn og Undervisning skulle arbejde på at ansøge EU om at få en Europaskole til København. Det Europæiske Miljøagentur er lokaliseret ved Kongens Nytorv og gør det muligt for København at ansøge EU om en Europaskole, der tilbyder internationalt akkrediterede skolepladser af høj kvalitet.  

København skal gennem to ansøgningsrunder i EU. Den første ansøgning, som er Interessetilkendegivelsen, blev afsendt efter budget 2012, og København fik positivt tilsagn fra Europaskolernes Øverste Råd den 20. april 2012.  Anden ansøgningsrunde, som er den formelle ansøgning [Dossier of Conformity], skal angive de rammebetingelser, som København tilbyder opføre og drive Europaskolen under. Derfor skal Børne- og Ungdomsudvalget tage stilling til de pædagogiske og indholdsmæssige hovedlinier i ansøgningen inden afsendelse primo august 2012.  Ligeledes ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen mandat til at gå videre med udarbejdelse af et beslutningsgrundlag for en midlertidig placering af Europaskolen ved Skolen i Sydhavn samt en permanent placering af Europaskolen i Carlsberg-området mellem Vesterbro og Valby.

Skolens sprogsektioner, principper og organisationsstruktur

En Europaskole opdeles i flere sprogsektioner, som omfatter en toårig børnehaveklasse, en femårig grundskole og en syvårig overbygning. Den toårige børnehaveklasse tilpasses efter værtslandets behov. Uddannelsesforløbet afsluttes med den europæiske studentereksamen, som er adgangsgivende til videregående uddannelser og universiteter i hele verden.

Det foreslås, at Europaskolen i København planlægges med tre sprog/spor, hvilket i en fuldt indfaset model vil give ca. 900 pladser fra indskoling til og med gymnasium samt behov for 200 KKFO/FH pladser. Det er i budget 2012 aftalt, at skolen opstartes i midlertidige bygninger ved skolestart 2013. Det foreslås, at skolen startes op med to sprogsektioner. Der søges derfor om tilladelse til at planlægge en engelsk sprogsektion, da engelsksprogede arbejdstagere og deres børn i hovedstadsregionen udgør den største gruppe numerisk. Samtidig ansøges der om at oprette der en dansk sprogsektion, da det anbefales af EU at oprette en sprogsektion på værtslandets sprog. Herved forankres skolen i værtslandet, og der skabes et grundlag for, at der kan opstå netværk mellem danske og internationale børn og deres familier. Senest fra 2016 foreslås det at oprette en tredje sprogsektion, som eksempelvis kan være tysk eller fransk. Beslutningsgrundlaget for valg af sprog for tredje sprogsektion udarbejdes inden udgangen af 2013.

I forbindelse med rekruttering af lærere til Europaskolen skal der tages hensyn til skolens særlige curriculum samt det forhold, at en stor del af undervisningen, herunder fagundervisningen, foregår på andre sprog end dansk. Det stiller krav til, at der sker en fokuseret rekruttering af lærerkræfter til specielt de ikke-danske sprogsektioner. Til den danske sprogsektion vurderer forvaltningen at kunne rekruttere kompetent arbejdskraft i sammenhæng med de almindelige ansættelsesprocedurer i Københavns Kommune.  

En akkrediteret Europaskole er et væsentligt led i, at København får en offentlig skole, som tiltrækker internationale arbejdstagere og bidrager til at skabe udvikling og uddannelsesmobilitet. Forvaltningen har derfor udarbejdet forslag til optagelseskriterier, der afspejler, at Europaskolen er et tilbud målrettet internationale arbejdstageres børn og EU-ansattes børn. Optagelseskriterierne skal i første gang bruges af Europaskolens ledelse til at optage børn til den engelske og danske sprogsektion med opstart i august 2013 - potentielt op til 56 skolepladser første år. Det foreslås, at en evaluering af optagelseskriterier og optagelsesprocedure forelægges Børne- og Ungdomsudvalget efter første års optag med henblik på en eventuel tilretning på baggrund af de første erfaringer.

 Europaskolen ønskes etableret i organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium, fordi skolen med sit unikke musikalske miljø, sin stærke faglige position og erfaring med at drive folkeskole og gymnasium under ét er et velegnet match for en international skole med en stærk profil inden for både sprog og naturvidenskab. Københavns Kommune har ikke erfaringer med etablering af en offentlig international skole, og derfor vil en tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium udgøre en god ramme for en ny Europaskole, hvis sektioner/spor langsomt udbygges. Forvaltningen foreslår en organisatorisk tilknytning med en fælles rektor og en fælles bestyrelse, der har den overordnede budget- og planlægningskompetence, men som samtidig giver den enkelte skole en betydelig autonomi, jf. bilag om organisatorisk tilknytning.  

Placering

Københavns Kommune rettede i februar 2012 henvendelse til Carlsberg Ejendomme for at indhente overslagspriser på nybyggeri af en 2- og 3-sporet Europaskole på Carlsberg-området. Den nye byplan for Carlsberg udvikler de kommende år området til en tæt, levende og kulturelt mangfoldig bydel, hvor flere vil søge hen for at bo og arbejde. Aftalekredsen bag Europaskolen har besluttet, at der skal arbejdes for at samlokalisere det nuværende Sankt Annæ Gymnasium og Europaskolen på Carlsberg- området. Den centrale beliggenhed i hovedstadsområdet, og mulighederne for på sigt at skabe et sammenhængende campusområde mellem Europaskolen og Sankt Annæ Gymnasium, vil bidrage til et dynamisk, internationalt miljø med gode rammer for udvikling og venskaber på tværs.

Forvaltningen har i forbindelse med opstart af skolen i 2013 afsøgt mulighederne for en midlertidig placering i eksisterende skolebygninger, som kommunen har til rådighed. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at den nye Europaskole opstartes midlertidigt på Skolen i Sydhavnen på Teglholmen. Skolen i Sydhavnen ligger i nærheden af Sankt Annæ Gymnasium og har frem til 2016 ledig kapacitet. Samtidig vurderes det, at Europaskolen vil kunne høste en række synergieffekter ved at starte sammen med Skolen i Sydhavnen eksempelvis ved, at der ved begge skolers opstart er ledelsesmæssigt fokus på at definere skolens identitet, rammer og miljø.   

 

Økonomi

Anlægsøkonomi

Det fremgår af budget 2012, at den permanente placering af Europaskolen skal finansieres via eksterne fondsmidler og donationer.

Carlsberg Ejendomme har afgivet overslagpris på en 2-sproget og en 3-sproget Europaskole. Forvaltningen vurderer, at dette er et fornuftigt udgangspunkt for den videre planlægning af mulighederne for at etablere en 3-sproget Europaskole på Carlsberg-området, jfr. bilag om anlægsmuligheder.

Københavns Kommune har indtil videre fået tilsagn om støtte fra Industriens Fond på 32 mio.kr. og forventer snarest over for Økonomiudvalget at kunne fremsende en indstilling om konditioner for at modtage et bevillingsbrev påløbende 32 mio.kr.

Samlet set betyder det, at der udestår en stor finansieringsudfordring i forhold til projektets udgangspunkt om at tilvejebringe anlægssummen via eksterne (fonds)midler. Frem mod budgetforhandlingerne for 2013 vil Børne- og Ungdomsforvaltningen og Økonomiforvaltningen fremlægge en status på finansieringssituationen og foreslå et antal scenarier for restfinansiering af projektet. Det vil være nødvendigt med budgetsikkerhed for projektets realisering, før der ansættes ledelse og lærere, og før der påbegyndes optag af børn ultimo 2012.

Driftsøkonomi

Europaskolen i København skal følge det internationale Europaskolesystem, der tilbyder flere undervisningstimer end en dansk folkeskole eller et dansk gymnasium. Det betyder, at udgifterne pr. elev er højere end driftsudgifterne til folkeskole og gymnasium i Danmark.  På indtægtssiden giver EU-kommissionen et særligt tilskud til EU-ansattes børn på Europaskolen. Dette tilskud er forskelligt fra klassetrin til klassetrin. Derudover vil der være et tilskud fra staten til driften af Europaskolens gymnasiedel. Størstedelen af udgifterne til Europaskoleeleverne dækkes af kommunens almindelige demografimodel, så nedenstående er marginale merudgifter til driften af Europaskolen.

De samlede driftsøkonomiske udgifter til driften af en Europaskole forventes at være op til 2,7 mio. kr. i 2013, stigende til 6,8 mio. kr. i 2014, 5,1 mio. kr. i 2015 for herefter at falde frem mod 2028, hvor den samlede driftsudgift udgør 4,2 mio. kr.  

Tabel 1: Driftsudgifter ud over alm. folkeskole til Europaskolen  

i 1000 kr.

2013

2014

2015

2016

2017

2028

Faste driftsudgifter

 

 

 

 

 

 

Flere timer

63

300

450

675

900

2925

Modersmålsundervisning

125

300

300

300

550

550

Grundtilskud

292

700

700

700

700

700

Faste driftsudgifter i alt

479

1.300

1.450

1.675

2.150

4.175

Usikkerhedspulje

Merudgift til udenbys børn

-

-

-

-

-

-

Udgifter til ledelse og administration

1.875

4.050

3.600

3.150

2.250

0

Udgifter frem til akkreditering

300

1.440

Budgetusikkerhed i alt

2.175

5.490

3.600

3.150

2.250

0

Driftsøkonomi i alt

2.654

6.790

5.050

4.825

4.400

4.175

*Der vil i 2013 kun være 5/12 dels effekt af nogle af driftsudgifterne, da der forventes skolestart 2013. 

Driftsudgifterne er sammensat af et fast driftstilskud svarende til en profilskole, udgifter til modersmålsundervisning samt udgifter til flere timer.

Udgifter til flere timer skyldes, at en Europaskole har flere undervisningstimer end en almen folkeskole, hvilket betyder, at der for hver elev vil være en årlig meromkostning i størrelsesordenen af 3.000 kr. Udgifter til modersmålsundervisning skyldes, at EU-ansattes børn har krav på modersmålsundervisning i deres eget sprog uanset deres sproggruppes størrelse. Der vil forventeligt være behov for nye hold, da der ikke tilbydes alle europæiske sprog i København. Forvaltningen vurderer, at et realistisk scenario indebærer oprettelse af seks nye sproghold med en anslået udgift på 50.000 pr. år pr. sprog svarende til udgifter på 300.000 kr. årligt. Udgifter til grundtilskud skyldes, at Europaskolen har udgifter til kompetenceudvikling af lærere svarende til en profilskole, fordi det kræver udvidede lærerkompetencer at undervise efter Europaskolens særlige curriculum. Der foreslås derfor afsat et særligt grundtilskud på 0,7 mio. kr. årligt.

I forbindelse med oprettelsen af en Europaskolen vil der i opstartsfasen være en række budgetusikkerheder. Der anbefales derfor afsat midler i en usikkerhedspulje, der sikrer den nødvendige budgetmæssige sikkerhed til at opstarte en Europaskole i 2013. Puljen skal dække driftsudgifter frem til akkreditering i EU-systemet (hvorefter EU-ansattes børn finansieres af EU) og til dækning af driftsudgifter til ledelse og administration i opstartsfasen samt evt. indkøb af undervisningsmateriale svarende til et samlet pulje på 5,5 mio. kr. i 2014 faldende til 2,3 mio. kr. i 2017.

Det forudsættes, at huslejeudgifter til Europaskolen afsættes i henhold til de normale rammer for huslejebevillinger i kommunen.

Anlægsudgifter til midlertidig placering

Ved den midlertidige placering af Europaskolen på Skolen i Sydhavnen vil der ifølge kapacitetsprognoserne for området sammenholdt med de fysiske muligheder på skolen være behov for opsætning af pavilloner i 2016 og 2017. Udgifterne til dette afhænger af søgningen til den ny Skole i Sydhavnen samt ibrugtagningstidspunktet for det nye byggeri. Forvaltningen vil frem mod budgetforhandlinger 2015/2016 fremsætte et eventuelt udgiftsønske i forhold til anlæg af pavillonbyggeri.

Videre proces

Efter sagens behandling i BR udformes Dossier of Conformity, der er den formelle ansøgning, der via Ministeriet for Børn og Undervisning sendes til EU-systemet. Efter forventet tilsagn fra EU ultimo 2012 startes optagelsesproceduren med henblik på skolestart på Skolen i Sydhavnen i august 2013.

 

                            Else Sommer                                 /Thomas Hjortenberg

 

 

Beslutning

Indstillingen blev tiltrådt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, F og V.

Imod stemte ét medlem: Ø.

Ingen medlemmer undlod at stemme.

Rikke Lauritzen (Ø) ønskede følgende tilført protokollen: "Enhedslisten støtter ikke oplægget om en Europaskole i København. Én ting er, at konceptet for Europaskoler som udgangspunkt er et "lukket system", hvor eleverne ikke får voldsom kontakt med københavnske skolebørn. En anden ting er, at forligspartierne bevidst er gået efter en model, hvor Europaskolens elever ikke bliver en del af en almindelig folkeskole og i stedet udelukkende har valgt en organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium frem for et mere formaliseret pædagogisk, praktisk og fagligt samarbejde".

Anne Vang (A), Jesper Christensen (A), Sofie K. Led (A), Trine Schaltz (F), Peter Thiele (F), Claus Bodin Staal (F) og Cecilia Lonning (V) ønskede følgende tilført protokollen: "Vi er enige om, at Europaskolen etableres med en organisatorisk tilknytning til Sankt Annæ Gymnasium, men at de to skoler i første omgang placeres på separate matrikler. Vi er enige om, at der skal arbejdes for på sigt at samlokalisere det nuværende Sankt Annæ Gymnasium og Europaskolen på Carlsberg-området, men at denne løsning på nuværende tidspunkt ikke er økonomisk realiserbar. På den baggrund skal det i forbindelse med etableringen af Europaskolen fortsat afsøges, hvordan der kan tilvejebringes finansiering til en flytning af Sankt Annæ Gymnasium, eksempelvis via fonde, OPP-løsninger og/eller salg eller alternativ anvendelse af Sankt Annæs Gymnasiums nuværende bygning på Sjælør Boulevard".
Til top