Mødedato: 13.03.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Høringssvar om Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-22

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forslag til høringssvar til Sundheds- om Omsorgsudvalget vedr. Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022.

Indstilling

 Børne- og Ungdomsforvaltningen indstillinger til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget godkender forslaget til høringssvar til Sundheds- om Omsorgsudvalget vedr. Københavns Kommunes ældrepolitik 2019-2022

Problemstilling

Udvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar vedr. udkast til ny ældrepolitik for Københavns Kommune 2019-22.

Løsning

Københavns Kommunes Ældrepolitik udløber med 2018 og skal fornys. På Sundheds- og Omsorgsudvalgets møde den 24. januar 2019 besluttede SOU at sende ældrepolitikken i høring.

Den nye ældrepolitik 2019-22 skal være rammesættende for Københavns Kommunes indsatser på ældreområdet de kommende år. Den bygger videre på den nuværende politik og har sit afsæt i en større inddragelsesproces. Den er bygget op om tre værdibaserede pejlemærker; frihed, tryghed og fællesskaber.

Det gennemgående tema i politikken er, at ældre i København er en mangfoldig målgruppe med mange forskellige behov, ønsker og muligheder. Derfor handler ældrepolitikken ikke kun om den hjælp, man skal kunne få i kommunen, men også om den by København skal være og de fællesskaber, der skal skabe rammerne for det gode ældreliv i København.

Det bemærkes bl.a. i udkastet, at København skal være en by, hvor generationer mødes, og at ved at bygge vuggestuer eller ungdomsboliger dør om dør med ældreboliger eller plejehjem i alle bydele skal København skabe boliger og byrum, der giver mulighed for fællesskaber på tværs af alder og mobilitet.

Det indstilles, at udvalget afgiver følgende høringssvar:

"Børne- og Ungdomsudvalget har behandlet udkast til Københavns Kommunes Ældrepolitik 2019-22 på sit møde den 13. marts og finder generelt, at politikken udgør en god ramme for indsatsen for Københavns ældre de kommende år.

Udvalget finder det positivt, at det fremgår, at København skal skabe rum for dialog på tværs af generationer. Udvalget vil dog pege på, at sådanne muligheder for fællesskab og dialog på tværs af generationer også skal skabes andre steder end i forhold til boformer og mødesteder tilknyttet boligerne, som det fremstår nu. Det kan derfor overvejes at fremhæve generationsdialogen i et mere generelt afsnit i politikken eller lade det fremgå af det nuværende afsnit, at det også kan være ved de ældres besøg i fx skoler, fritids- og dagtilbud."

Økonomi

Ældrepolitikken vil ikke have økonomiske konsekvenser for børne- og ungdomsområdet.

Videre proces

Der er frist for høringssvar den 15. marts 2019, hvorefter SOU forelægges sagen til 2. behandling, og den behandles derefter i Borgerrepræsentationen.

 

Tobias Børner Stax       / Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 13. marts 2019:

Indstillingen blev godkendt.

Til top