Mødedato: 12.10.2022, kl. 12:30
Mødested: Højdevangens Skole, Grønløkkevej 1, 2300 København S

Justering af det pædagogiske tilsyn i dagtilbud

Se alle bilag

Der er kommet nye lovkrav til det pædagogiske tilsyn i dagtilbud. Udvalget har desuden besluttet, at de københavnske pejlemærker for pædagogisk kvalitet udfases. Udvalget orienteres med denne sag om, hvordan det pædagogiske tilsyn med afsæt heri justeres i København.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag til justeringer af det pædagogiske tilsyn for dagtilbud tages til efterretning.

Problemstilling

Som følge af den nationale politiske aftale om minimumsnormeringer af 5. december 2020 skærpes kravene til kommunernes tilsyn i dagtilbud. De nye lovkrav trådte i kraft 1. januar 2022. Københavns Kommune opfylder allerede de fleste af disse, men særligt lovens nye krav relateret til skærpet tilsyn giver behov for en justering af kommunens praksis for opfølgning på tilsyn.

Udvalget har fået tilført 2,8 mio. kr. årligt i DUT-midler fra staten til finansiering af de ekstraopgaver, der ligger i de nye lovkrav. Midlerne anvendes især til at gennemføre flere skærpede tilsyn.

Derudover har BUU besluttet at udfase de tidligere københavnske pejlemærker for pædagogisk kvalitet og i stedet basere tilsynet direkte på det pædagogiske grundlag i den styrkede pædagogiske læreplan.

Løsning

Københavns Kommune har allerede i dag et velfungerende pædagogisk tilsyn med brug af observationer og systematik.  Derudover er der for at styrke uvildigheden i tilsynet oprettet en bydækkende tilsynsenhed, som deltager i cirka 10 pct. af de pædagogiske tilsyn i tilfældigt udvalgte institutioner.

Den nye lovgivning skærper kommunens rolle som myndighed med tættere opfølgning samt brug af egentlige anvisninger fremfor anbefalinger, når der er tale om bekymringer for kvaliteten i dagtilbuddet. Herudover vil forvaltningen fortsat understøtte kommunale og selvejende institutioner med en særlig indsats til udvikling af den pædagogiske kvalitet, når forvaltningen vurderer, at der er behov for det.

Øget brug af skærpet tilsyn fremover

De nye lovkrav giver et behov for i højere grad at bruge skærpet tilsyn til at følge op på bekymringer om den pædagogiske praksis eller andre forhold i et dagtilbud. I dag iværksættes der i København alene et skærpet tilsyn ved alvorlige bekymringer. Den nye lovgivning tilsiger, at der herudover også skal igangsættes skærpet tilsyn, når der er tale om bekymrende forhold, også selvom disse ikke er alvorligt bekymrende.

Forvaltningen forventer, at antallet af institutioner, hvor der er bekymrende forhold, og der dermed skal igangsættes et skærpet tilsyn, vil stige markant fra 2022 til 2023 som følge af de nye lovkrav, mens antallet af institutioner med alvorligt bekymrende  forhold (hvor der igangsættes et skærpet tilsyn med handleplan) forventes fortsat at være lavt.

Anvendelsen af tilsyn fremover er illustreret i bilag 1 og uddybet i bilag 2, der også opridser lovkravene til tilsynet og Københavns Kommunes udmøntning af disse.

Øget sammenhæng til den styrkede pædagogiske læreplan

BUU’s besluttede d. 24. november 2021 at udfase de tidligere københavnske pejlemærker for pædagogisk kvalitet pr. 1. januar 2022 og i stedet basere temaerne i tilsynet direkte på det pædagogiske grundlag i den styrkede læreplan. Det pædagogiske tilsyn har fortsat fokus på seks temaer, men disse justeres, så koblingen til det pædagogiske grundlag i den styrkede læreplan bliver tydelig. De justerede seks temaer kan ses i bilag 2.

Vurderingskategorierne udvides for at styrke opsporing af institutioner, hvor der er udfordringer med kvaliteten

Tilsynet vil fortsat give en vurdering af det pædagogiske arbejde i praksis inden for hvert af de seks temaer. Som noget nyt udvides antallet af vurderingskategorier fra tre til fire. Det vil opdele den i dag store midtergruppe i vurderingen ”Tilpas indsats” og gøre det nemmere at opspore og understøtte de dagtilbud i den brede midtergruppe, der særligt har brug for at løfte kvaliteten. Det vil formentlig samtidig betyde, at flere institutioner kommer på skærpet tilsyn og eventuelt færre på light tilsyn, som er det mindst omfattende tilsyn. Opdelingen af midterkategorien i to særskilte kategorier er vist i skemaet nedenfor:

Vurderingskategorier i dag

Justerede vurderingskategorier

Vedligehold indsats

Vedligehold indsats

Tilpas indsats

Juster indsats

Ændr indsats

Ny indsats

Ny indsats

 
Behov for ny eller ændret indsats i tre eller flere kategorier i tilsynet vil altid udløse skærpet tilsyn

Et dagtilbud vil altid skulle på skærpet tilsyn, såfremt tilsynet vurderer, at der er behov for ”Ny indsats” eller ”Ændr indsats” i tre eller flere af de seks temaer. Herudover vil forvaltningen med afsæt i en samlet viden om dagtilbuddet – herunder forældreklager, lav medarbejdertrivsel, stor udskiftning i børnegruppen mv. – kunne vurdere, at der er behov for at iværksætte et skærpet tilsyn.

Det justerede tilsyn tages i brug fra januar 2023.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BUU får på udvalgsmødet i juni 2023 en status vedr. anvendelsen af den justerede tilsynsramme i forbindelse med kvalitetsrapporten for dagtilbud.

 

Tobias Børner Stax                              Mette Seneca Kløve          

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. oktober 2022:

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Til top