Mødedato: 12.09.2012, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Placering af ansvaret for længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning til børn - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF

Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget skal tage stilling til forslag om, at ansvaret vedr. bevilling af al længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning af børn på 0-18 år fremadrettet placeres i Socialforvaltningen.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget og Socialudvalget godkender, at ansvaret for bevillingen af al længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning af børn på 0-18 år i henhold til servicelovens § 52, stk. 3, nr. 9 fremadrettet placeres i Socialforvaltningen

Problemstilling

Københavns Kommune skal tilbyde gratis længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning til børn og unge med adfærdsvanskeligheder eller nedsat fysisk funktionsevne, jf. servicelovens § 52, stk. 3, nr. 9.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har myndighedsansvaret for at bevilge korterevarende træningsforløb efter servicelovens § 11, stk. 4. Socialforvaltningen har myndighedsansvaret for de længerevarende træningsforløb (§ 52, stk. 3, nr. 9). Styrelsesvedtægten fastsætter, at kompetencen til bevilling af hjælp efter servicelovens § 52 ligger i Socialforvaltningen. Iværksættelse af disse træningsforløb forudsætter en vurdering af barnets behov, hvilket sker via en børnefaglig undersøgelse jf. servicelovens § 50.

Opgaven i forhold til længerevarende træningsforløb overgik til Københavns Kommune i forbindelse med kommunalreformen. Opgaven blev imidlertid ikke klart placeret i kommunen i forbindelse med overdragelsen  fra regionen til kommunen. Der er derfor behov for at få opgaveansvaret klart placeret, så der ydes længerevarende træning til de børn, der har behov for det, og så børnene får den korrekte socialfaglige indsats i forbindelse med bevillingen af træningen.

Løsning

I 2011 blev Socialforvaltningen af Børne- og Ungdomsforvaltningen gjort opmærksom på, at der i Den Ambulante Børneterapi i Børne- og Ungdomsforvaltningen gik børn, der havde et længerevarende træningsbehov, og som derfor var omfattet af servicelovens § 52, stk. 3, nr. 9. Træningen skulle derfor rettelig bevilges af Socialforvaltningen.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen har i fællesskab arbejdet med en løsning for overdragelse af opgaven fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Socialforvaltningen.

 

Det anbefales, jf. styrelsesvedtægten, at ansvaret for bevillingen af længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning af børn fra 0-18 år i henhold til servicelovens § 52, stk. 3, nr. 9, placeres i Socialforvaltningen (Handicapcenter København).

 

Målgruppen

Målgruppen for træning er børn og unge under 18 år, som har behov for et længerevarende træningsforløb med fysio- eller ergoterapi. Børnene kan have en livsvarig funktionsnedsættelse, der vil gøre det nødvendigt at modtage træning resten af livet, eller også have en midlertidig funktionsnedsættelse, der helt kan afhjælpes med det rette træningsforløb.

Baggrunden for træningen kan være en medfødt eller en erhvervet funktionsnedsættelse. Det drejer sig fx om børn, som har muskelsvind, cerebral parese, rygmarvsbrok og forskellige syndromer. Målgruppen kan også omfatte børn, der har behov for et længerevarende forløb af ergo- eller fysioterapi som følge af et kompliceret benbrud, og som har afsluttet et genoptræningsforløb betalt af Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Træningsbehovet varierer meget fra barn til barn. Børn med cerebral parese, har fx typisk behov for 1 times genoptræning hver uge resten af livet, hvorimod et barn, der har følger efter et kompliceret benbrud, typisk har behov for ergoterapi i ca. 6 måneder.  

Visitering til træning

Grundlaget for at visitere børn til længerevarende træning er en børnefaglig undersøgelse, som udarbejdes af Handicapcenter København. Hvis den peger på et træningsbehov, visiteres børnene til Den Ambulante Børneterapi. Der bliver således tale om en form for bestiller-udfører model.

Hvor vil den fremadrettede træning foregå

Den fremadrettede træning vil foregå i Den Ambulante Børneterapi på Børnecenter København i regi af Børne- og Ungdomsforvaltningen. Herved bliver Den Ambulante Børneterapi samlingspunkt for både kortere og længerevarende fysio- og ergoterapeutisk træning af børn i Københavns Kommune.

Denne løsning vil medføre, at børnene og forældrene får en tryghed i, at børnene trænes samme sted  i Københavns Kommune, uanset om det er træning bevilget af Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen eller Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.

Økonomi

Fremadrettet vil ansvaret for og budgettet til længerevarende træning således været entydigt placeret i Socialforvaltningen. I og med at opgaven med at yde længerevarende træningsforløb ikke fra start af er blevet placeret rigtigt i kommunen, er der heller ikke afsat  budget til opgaven i forvaltningerne. Forvaltningerne foreslår derfor en delt finansiering, hvor der overføres 2 årsværk fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Socialforvaltningen. som følge af, at opgaven vedrørende længerevarende fysio– og ergoterapeutisk træning til børn flyttes fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Socialforvaltningen. De 2 årsværk svarer til de ressourcer Børne- og Ungdomsforvaltningen hidtil har anvendt til målgruppen. Det resterende budget finansieres af Socialforvaltningen 

Udgifter for Børne – og Ungdomsforvaltning

2012

2013 og frem

Serviceudgifter:

 

 

- 2 årsværk + overhead

320.000

960.000

Serviceudgifter i alt

320.000

960.000


I 3. sag om bevillingsmæssige ændringer 2012 vil der således blive overført 320 t. kr. i 2012 og 960 t. kr. varigt fra 2013 fra Børne- og Ungdomsudvalget, bevillingsområde Specialundervisning, funktion 4.62.89.1 til Socialudvalget, bevillingsområde Borgere med handicap, demografireguleret, funktion 4.62.82.1. Beløbene er i 2012-pl.

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, vil Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen fortsætte samarbejdet om at sikre en smidig overgang af opgaven fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Socialforvaltningen, herunder sikre, at der udarbejdes klare arbejdsprocesser for den fremadrettede arbejdsdeling mellem forvaltningerne.

Forvaltningerne vil i forbindelse med det fremadrettede arbejde undersøge forvaltningernes øvrige træningsforpligtelser og samarbejdsmulighederne om disse.

                                  Anette Laigaard                 Else Sommer

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top