Mødedato: 12.08.2020, kl. 15:00
Mødested: Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Proces om skolestruktur for Bådehavnsgadekvarteret og på Godsbaneterrænet

Se alle bilag

i forbindelse med to kommende skoler i området Valby/Vesterbro/Kongens Enghave skal Børne- og Ungdomsudvalget tage stilling til, hvordan processen for afklaring af skolestruktur skal være.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at forslag til procesplan for afklaring af skolestruktur for nye skoler i Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet godkendes.

Problemfelt

Der er behov for mere skolekapacitet i Kongens Enghave og på Vesterbro, og det indgår derfor i arealplanen, at der skal bygges ny skolekapacitet i Bådehavnsgadekvarteret og på Godsbaneterrænet. I Kongens Enghave er der fx behov for to spor i 2029 og fire spor i 2036. På Vesterbro, herunder Carlsberg og Godsbaneterrænet, er der behov for to spor i 2029 og fire spor i 2033. Behovet fordeler sig nogenlunde ligeligt mellem Carlsberg/Vesterbro og Godsbaneterrænet.

Behovsprognosen fremgår af bilag 1.

De konkrete placeringer af skolerne i Bådehavnsgadekvarteret og Godsbaneterrænet er ikke helt på plads, men det forventes, at grundkøbene vil finde sted inden udgangen af 2020.

Skolen i Bådehavnsgadekvarteret vil have en kapacitet svarende til 4 spor (ved en skole med 0.-9. klasse) med forventet ibrugtagning i 2028. Skolen på Godsbaneterrænet vil også have en kapacitet svarende til 4 spor (ved en skole med 0.-9. klasse) samt en specialklasserække. Her er det forventningen, at skolen er klar til at blive taget i brug i 2029.

Der søges om planlægningsbevilling til skolerne i Overførselssagen 20/21, alternativt i Budget 2022. Der er brug for at afklare skolestrukturen, inden der søges planlægningsbevillinger.

Løsning

Godsbaneterrænet og Bådehavnsgadekvarteret ligger begge i den syd-vestlige del af byen og knytter potentielt an til nogle af de samme eksisterende skoler, hvad angår skolestruktur – fx Bavnehøj Skole. Derfor anbefaler forvaltningen, at afklaringen af skolestruktur for de to nye skoler foregår i samme inddragelsesforløb og proces.

Procesforslaget bygger på erfaringerne fra det netop afsluttede inddragelsesforløb om skolestruktur.

Planen er, at forvaltningen i september holder møder med skolelederne fra Vesterbro, Kongens Enghave og Sydhavnen. Det drejer sig om Oehlenschlægersgades Skole, Gasværksvejens Skole, Tove Ditlevsens Skole, Vesterbro Ny Skole, Ellebjerg Skole, Bavnehøj Skole, Skolen i Sydhavnen og Sluseholmen Skole. Derudover holder forvaltningen møder med skolebestyrelser (herunder lærere, elever og forældre). Samtidig vil lokaludvalg og følgegruppen – bestående af forældreorganisationer og faglige organisationer – blive inddraget.

På møderne drøftes om eksisterende skoler skal indgå i strukturløsningen for dels skolen i Bådehavnsgadekvarteret og dels skolen på Godsbaneterrænet og i givet fald hvilke eksisterende skoler, der med fordel kan indgå. Møderne skal desuden handle om de kommende skoledistriktsændringer på Vesterbro, som følger af udviklingen af de nye byområder, Carlsberg og Godsbaneterrænet. Desuden påvirker etableringen af den nye skole på Godsbaneterrænet Vesterbro-skolernes distrikter. Et tema på møderne er, hvordan den nye skole kan bidrage positivt til byområdets skoler.

BUU kan deltage i møderne med henblik på at få indsigt i de forskellige perspektiver.

På baggrund af den foreløbige inddragelse samt analyser af eksisterende anlæg, kapacitet mv. udarbejder forvaltningen forslag til hvilke skoler, der skal indgå i det videre arbejde om skolestrukturløsninger. Forslagene behandler BUU på møde den 7. oktober 2020.

Inddragelsen fortsætter herefter med de udvalgte skoler. I oktober-november inddrages skoleledere, skolebestyrelser, lokaludvalg og følgegruppen igen. Inddragelsen vil dreje sig om, hvordan de udvalgte skoler kan indgå i strukturløsninger. Dvs. at forskellige konkrete skolestrukturløsninger (fx basis- og udskolingsafdelinger) drøftes. Også her kan BUU deltage i møderne.

På baggrund af inddragelse og analyse udarbejder forvaltningen forslag til skolestrukturløsninger. Forslagene behandler BUU på møde den 25. november 2020. Her træffer BUU beslutning, og de valgte løsninger sendes derefter i offentlig høring. Høringsperioden kan fx vare otte uger.

I høringsperioden er det planen, at der holdes borgermøder i samarbejde med lokaludvalg. Desuden inddrages skolebestyrelser efter behov. BUU deltager på borgermøder og evt. i møder med skolebestyrelser.

En forudsætning for at forslagene sendes i høring er, at placeringen af skolerne er besluttet. Pt. kendes den præcise placering af skolerne ikke, men grundene der er i spil, ligger inden for mindre områder, og derfor kan drøftelser og inddragelse foregå uden, at de eksakte placeringer oplyses. Er placeringerne ikke besluttet i november, er en mulighed at skyde sagen til BUU-mødet den 16. december. I det tilfælde kan der være behov for at reducere høringsperioden lidt, for at det bliver muligt, at sagen kan behandles på BUU-møde i februar mhp. bevilling af planlægningsmidler i OFS 20/21. Bestemmes placeringen af skolerne ikke i tide, kan planlægningsbevillingerne søges i Budget 2022. Det er generelt en fordel, at planlægningsmidlerne bevilges tidligst muligt, da det betyder, at der er ekstra tid til byggeriet, hvor uventede udfordringer kan opstå.

Af bilag 2 fremgår oversigt over procesplanen.

Økonomi

Ingen.

Videre proces

Godkendes den anbefalede proces, igangsættes inddragelsesforløbet, og BUU behandler første gang sagen om skolestruktur for de to kommende skoler på sit møde den 7. oktober 2020.

 

Tobias Børner Stax                                      /                Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 12. august 2020:

Indstillingen blev godkendt.

Til top