Mødedato: 12.03.2008, kl. 08:15

Københavnermodellen for integration

Københavnermodellen for integration

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 12. marts 2008

 

 

3.      Københavnermodellen for integration  J.nr. 2007-74865

 

 

Udvalget skal på baggrund af gennemført høring tage stilling til implementeringsplanen for fase 3 af Københavnermodellen for Integration (Amager) samt den sammenlagte skole Jagtvejen/Havremarkens involvering i Københavnermodellen.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1.                  at Christianshavns Skole reserverer plads til 10 tosprogede skolestartere fra Amager Fælled Skole med virkning fra næste indskrivning november 2008/januar 2009

2.                  at Gerbrandskolen reserverer plads til 15 tosprogede skolestartere fra Peder Lykkeskolen med virkning fra næste indskrivning november 2008/januar 2009

3.                  at Højdevangens Skole reserverer plads til 15 tosprogede skolestartere fra Dyvekeskolen med virkning fra næste indskrivning november 2008/januar 2009

4.                  at Skolen ved Sundet reserverer plads til 10 tosprogede skolestartere fra Sønderbro Skole med virkning fra næste indskrivning november 2008/januar 2009

5.                  at den sammenlagte Jagtvejen/Havremarken skole fra næste indskrivning november 2008/januar 2009 reserverer 15 pladser til tosprogede skolestartere fra andre skoledistrikter på Nørrebro (Skoletype 1)

 

 

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 12. marts 2008

Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 7 medlemmer: A, B, F og Ø

Imod stemte: Ingen

1 medlem undlod at stemme: Louise Frevert (løsgænger).

 

Udvalget ønskede et oplæg til drøftelse om nytænkning af skoledistrikterne, lokale skoler og sammenhæng med daginstitutionerne.

 

Louise Frevert (løsgænger) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Det er blevet for uigennemskueligt. Jeg stemte oprindeligt for københavnermodellen, men efterhånden må der stilles spørgsmålstegn ved, om det egentlig nu er, som vi besluttede. Også fordi jeg mener, at forældrenes frie valg ikke længere står mål med resultaterne, hvad den netop opgjorte PISA-undersøgelse viser.

 

Jette Bergenholz Bautrup (A) og Gorm Gunnarsen (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Vi tilslutter os modellen, men ønsker en særlig fokus på at gøre de berørte børn til selvstændige trafikanter ved at man fra forvaltningen sørger for en følgeordning, der gør børnene trafiksikre de første skoleår fra 0.-2. kl. Denne følgeordning skal tage udgangspunkt i lokale trafikmæssige vilkår, så børnene kan blive gode fodgængere, cyklister eller lære at færdes med Metro og/eller bus. Der skal evalueres på transporten inden udgangen af skoleåret 2008/09."

F tilsluttede sig protokolbemærkningen.

 

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 27. februar 2008

Sagen blev udsat.

 

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget har på udvalgsmødet den 5. december 2007 behandlet forslag om Københavnermodellen for integration. Udvalget vedtog at sende forslaget i høring. Der er indkommet 15 høringssvar. Udvalget skal tage stilling til implementeringsplanen for fase 3 af Københavnermodellen for Integration (Amager) samt den sammenlagte skole Jagtvejen/Havremarkens involvering i Københavnermodellen.

 

Løsning

Forvaltningen har i forlængelse af iværksættelse af høringsforløbet, udsendt tilbud om møder med alle høringsparter og gennemført drøftelser med de skoleledere og skolebestyrelser, der har ønsket det.

Det er forvaltningens vurdering at de generelt positive tilkendegivelser under høringen, afspejler den positive indstilling som Københavnermodellen mødes med blandt såvel forældre, skoler og institutioner. Høringssvarene er vedlagt i bilag 2. Et resumé af svarene findes i bilag 1.

Bestyrelserne for Sundpark Skole, Højdevangens Skole, Sundbyøster Skole, Amager Fælled Skole samt Havremarken/Jagtvejens Skole tilslutter sig principperne i Københavnermodellen, men har indsigelser/bemærkninger overfor forvaltningens planer for egen skoles involvering.

 

Der er foretaget en enkelt justering i forhold til den oprindelige indstilling. Som følge af en revurdering af søgemønsteret til Sundbyøster Skole foreslås det nu, at skolen ikke indgår i Københavnermodellen.

Høringssvarene samt forvaltningens bemærkninger gennemgås i det følgende:

Sundpark Skole ønsker, at den sammenlagte skole (Sundpark /Østrigsgades skole) bliver defineres som en skoletype 2 ud fra en bekymring om det stigende antal tosprogede elever vil gøre det svært at fastholde danske elever i distriktet. Den sammenlagte skoles elevgrundlag er pr. 5/2 2008 på 645 elever med en tosprogsprocent på 33%. Det er forvaltningens opfattelse, at denne elevfordeling svarer til det københavnske gennemsnit og at den sammenlagte skole vil kunne fastholde sit elevgrundlag. Forvaltningen ser derfor ingen grund til at den sammenlagte skole skal indgå i Københavnermodellen, men vil løbende være i dialog med skolen, for at understøtte at skolen er i positiv fremdrift.

Højdevangens skole ønsker at nedsætte antallet af reserverede pladser for dermed at kunne imødekomme ønsker om optag på skolen fra forældre fra andre grunddistrikter. Forvaltningens vurderer, at den frie kapacitet på Højdevangen skole bør reserveres til tosprogede skolestartere fra Dyvekeskolen. Dette skal også understøtte Dyvekeskolens mu ligheder for at fastholde etnisk danske elever: pr 5/2 2008 er 70 elever fra Dyvekeskolens distrikt indmeldt på Højdevangen skole. 88% af disse elever er etnisk danske. Det er forvaltningens vurdering at antallet af reserverede pladser på Højdevangen skole, skal fastlægges i tæt sammenhæng med vurderingen af den frie kapacitet for skoleåret 2009/10.

Sundbyøster Skole påpeger, at den nu optager en så stor andel af distriktets børn, at den ikke har fri kapacitet til at modtage tosprogede skolestartere fra andre grunddistrikter. Forvaltningen har revurderet skolens søgemønster og tilslutter sig skolens vurdering. Det foreslås derfor, at skolen ikke indgår i Københavnermodellen. Hvis søgningsmønstret til skolen ændres, vil det igen blive taget op til fornyet overvejelse.

Amager Fælled Skole, ønsker at flere skoler får mulighed for at ansætte en integrationsmedarbejder. Skolen peger på flere fremadrettede forslag som forvaltningen bør overveje, herunder inddragelse af Skolen på Islands Brygge, central indskrivning for hele Amager og etablering af en "Amagerudgave" af Brug Folkeskolen på Nørrebro. Samtidig spørges der til ressourcer til lokale initiativer og modellen for beregning af skolernes frie kapacitet. I kommentarerne til høringssvaret har forvaltningen orienteret om at Skolen På Islands Brygge ikke har fri kapacitet til at indgå i Københavnermodellen, og orienteret om de dele af Københavnermodellen som direkte støtter de initiativer som skolen efterspørger – herunder midler til lokale initiativer og inddragelse af "Brug Folkeskolen på Nørrebro". Forslaget om ansættelse af integrationsmedarbejdere i større omfang end beskrevet, ligger udenfor Københavnermodellens budgetramme. Forslaget om at omlægge til central indskrivning for hele Amager, anser forvaltningen ikke for værende forenelig med tankerne om det frie skolevalg.

Havremarken/Jagtvejen udtrykker generel tilfredshed med bestræbelserne på en anderledes elevfordeling via Københavnermodellen. Høringssvaret indeholder 4 forbehold overfor forslaget i sin nuværende form: 1)Skolesammenlægningen medfører store forandringer de næste 3-5 år, hvorfor inddragelse i Københavnermodellen bør udskydes, 2) datagrundlaget for den sammenlagte skole efterlyses, 3) skolen undrer sig over at Guldbergskolen skal reservere færre pladser end Havremarken/Jagtvejen, i relation til tosprogsprocenter samt 4) der udtrykkes bekymring for om elevgrundlaget på Blågård / Hellig Kors er tilstrækkeligt stort.

Forvaltningens kommentarer:

Ad 1. Inddragelsen af Havremarken/Jagtvej vil ske i et tæt samarbejde med forvaltningen. Der vil være introduktionsforløb for det samlede personale og ressourcer til de medarbejdere som sammen med ledelsen skal inddrages i det opsøgende arbejde.

Ad 2. Datagrundlaget for den sammenlagte skole fremgår af høringsmaterialet, hvilket er meddelt skolen.  

Ad 3. Guldbergskolen har ca. 10% flere tosprogede elever end Havremarken/Jagtvejen. Der er på begge skoler vurderet en tilbageværende fri kapacitet på hhv. 29 og 22 pladser. Antallet af reserverede pladser er netop nedjusteret for at sikre et afbalanceret projektforløb.

Ad 4.  Hellig Kors / Blågårdsskolen har afgivet et positivt høringssvar.

Det konkrete antal reserverede pladser må i det enkelte år justeres på baggrund af en vurdering af de involverede skolers frie kapacitet.

 

Økonomi

Det anslås at opstarten omkring Københavnermodellen på Amager vil medføre samlede udgifter på 3,4 mio. kr. for 2008. Det resterende budgetbeløb i 2008 er afsat til indfasning af besparelsen på modersmålsundervisningen. Fra 2009 vil de årlige udgifter til samtlige 3 faser af Københavnermodellen for Integration udgøre de afsatte 16 mio. kr. Udgifterne til Københavnermodellen konteres på funktion 3.01.1 Folkeskoler.

 

VIDERE PROCES

-

BILAG

1. Resumé af høringssvar

2. Høringssvar

                     

                                              Else Sommer                     Søren Hegnby

 

 

 

 

 

 


 

Til top