Mødedato: 12.03.2008, kl. 08:15

Pisa København 2007 og nationale test i folkeskolen

Se alle bilag

Pisa København 2007 og nationale test i folkeskolen

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. marts 2008

 

 

15.      Pisa København 2007 og nationale test i folkeskolen  J.nr. 2007-79363

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til rapporten fra PISA København 2007 og til opfølgningen på rapporten.

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

1. at rapporten fra PISA-København 2007 samt overvejelserne vedrørende brug af de nationale test tages til efterretning

2. at forvaltningen senest i juni 2008 fremlægger en handleplan i forhold til skolernes matematikundervisning, der kan styrke fagets status hos eleverne og sikre, at skolerne følger op i forhold til elever, som har behov for særlige tiltag i matematik

3. at forvaltningen i juni 2008 fremlægger forslag med budget for en ny PISA-runde i 2010 og for en forskningsbaseret opfølgning på de to hidtidige PISA-runder

Problemstilling

Udviklingen fra PISA København 2004 til 2007 er overvejende positiv, især i forhold til de tosprogede elever. Alligevel er der behov for at følge op på resultaterne, ikke mindst for at kunne drage fuldt udbytte af de positive takter i udviklingen. Samtidig skal det understreges, at trods fremgangen for de tosprogede elever, ligger 49 % under grænsen for funktionel læsefærdighed. Der er altså stadig brug for en massiv indsats.

I matematik er der tale om en mindre men dog statistisk sikker tilbagegang, som kræver handling. Forskellige undersøgelser viser, at eleverne ikke giver matematik den samme status, som de giver læsning. Efter PISA København 2004 besluttede udvalget, at skolerne skulle dokumentere deres tiltag i forhold til elever, som ikke uden særlige opmærksomhed ville kunne følge med læsemæssigt på næste klassetrin. En tilsvarende beslutning blev ikke truffet i forhold til matematik.

PISA-beslutningen i 2003 omfattede PISA-København 2004 og 2007 samt en følgeforskning (LEKS) over alle fire år. Danmarks Pædagogiske Universitetsskole (DPU), som står for forskningen, har blandt andet indsamlet data fra den årgang, som i 2007 deltog i sidste PISA-runde. Deri indgår to læsetest i 7. og 8. klasse samt resultater fra de afsluttende prøver. Dataindsamlingen er kombineret med systematisk udvikling af læsning i fagene i otte pilotkl asser samt en række kvalitative undersøgelser. Som opfølgning herpå vil det være væsentligt at vide noget om elevgruppens videre uddannelsesforløb, herunder hvilke elev-, klasse- og skolefaktorer, der betinger henholdsvis succes og det modsatte i ungdomsuddannelsen.

Løsning

I forhold til læsning realiseres den københavnske læsepolitik gennem konkrete handleplaner, som udvalget orienteres om i juni 2008. Som led i den kommende delstrategi på skoleområdet skal der ske en udvikling af lokal vidensdeling og koordinering af læse- og evalueringsvejledningen, ligesom netværksarbejde og sikring af nyeste viden på læseområdet skal fremmes. Der skal stadig være fokus på faglig læsning, forstået som læseundervisning i et samarbejde mellem danskfaget og øvrige, skriftsprogsbaserede fag. En oversigt over tiltag i relation til læsning er vedlagt som bilag 1.

I fysik/kemi var PISA-resultaterne stort set uændrede i forhold til 2004, og forvaltningen vurderer, at naturfagssatsningen har potentiale til at sikre den nødvendig udvikling på området. En oversigt over tiltag i relation til den naturfaglige område er vedlagt som bilag 2.

Forvaltningen foreslår, at der iværksættes tiltag i forhold til skolernes matematikundervisning, der kan styrke fagets status hos eleverne og sikre, at skolerne følger op i forhold til elever, som har behov særlige tiltag i matematik. Forvaltningen foreslår, at skolerne skal dokumentere sin indsats på samme måde, som det sker i forbindelse med læsning. Endvidere foreslår forvaltningen, at der iværksættes tiltag, som kan synliggøre matematikken på skolerne og øge fagets status. Endelig overvejes efteruddannelse til matematiklærerne ift. den pædagogiske formidling af fagets faglige substans.

Forvaltningen foreslår, at der arbejdes hen imod en PISA 2010 som ved afslutningen af FFA kan belyse, hvilken effekt FFA har haft på PISA's måleområder. Endvidere at LEKS videreføres med særligt fokus på evidens: Hvad kan vi konstatere faktisk virker (og påvirker), hvor og under hvilke omstændigheder? Som en særlig opgave er LEKS i gang med at undersøge kammeratskabseffekten på basis af bl.a. PISA 2007. Hensigten er at undersøge en række faktorers indflydelse på præstationen, især dem der er knyttet til elevens klasse. Resultaterne herfra vil indgå i projekt skoleevaluering.

Som et andet fokusområde, understøttet af LEKS, foreslår forvaltningen, at der arbejdes med en systematisk udvikling af funktionel læsning i et samarbejde mellem dansk og andre fag, herunder kvalificering af eksisterende test med henblik på at skabe en mere sikker viden om sådanne kompetencer.

Endvidere foreslår forvaltningen, at forvaltningen indgår i et forskningsprojekt 'LEKS-longitudial'. Her følger man eleverne fra de i 2004/05 gik i 7. klasse frem til 2012. De mange data på den netop afsluttede årgang suppleres med data fra tilgængelige registre, herunder fra Ungdommens Uddannelsesvejledning, samt med interviews med elever fra årgangen, både dem der gennemfører og dem der dropper ud. Fokus vil være på, hvilke elev-, klasse- og skolefaktorer, der betinger henholdsvis succes og det modsatte i ungdomsuddannelsen.

Det har været overvejet, om de nationale test kunne indgå som en del af resultatvurderingen. Testene og deres gennemførelse har imidlertid været behæftet med en lang række fejl og mangler, som indtil videre gør brugen af dem problematisk. Det er derfor såvel forvaltningens som ministeriets vurdering, at disse test endnu ikke kan bruges i en resultatvurdering. Ministeriet har af samme grund valgt ikke at levere resultaterne med socio-økonomisk korrektion. Endelig har undervisningsministeren besluttet at udskyde gennemførelsen af alle de nationale test med et år, således at de ikke gennemføres i 2007/08. Der er nærmere redegjort for disse forhold i bilag 3.

 

Økonomi

Indsatsen i læsning og naturfag er dækket ind af midlerne i Faglighed for Alle. Budgettet for en styrket matematikindsats vil blive udarbejdet sammen med forslag til en handleplan for matematik. En ny runde PISA-København i 2007 vil sammen med en fortsættelse af følgeforskningen (LEKS) have et udgiftsniveau på 3,6 mio. kr. over tre år.

Videre proces

Juni 2008 har forvaltningen udarbejdet en handleplan baseret på læsepolitikken samt en handleplan for en styrket matematikundervisning.

Juni 2008 fremlægger forvaltningen et forslag med budget for en ny PISA-runde i 2010 og for en forskningsbaseret opfølgning på de to hidtidige PISA-runder.

Bilag

1. Forvaltningens tiltag i relation til læsning
2. Forvaltningens tiltag i relation til naturfagene
3. Nationale it-baserede test

 

 

                    Else Sommer                       Jan Dehn

 

 



 

Til top