Mødedato: 11.06.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Forenkling af planer, politikker og strategier - Ungebydelsplaner

Med budgetaftalen for 2014 blev der igangsat et arbejde med at forenkle kommunens mange planer, politikker og strategier (PPS). Hvert udvalg skal beslutte forenklinger på deres område ved at afmelde en række planer, politikker eller strategier. Formålet er at styrke det politiske overblik og øge de decentrale lederes handlerum.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at Ungebydelsplaner for Indre By, Østerbro, Indre By, Chrisitanshavn, Nørrebro, Bispebjerg, Vesterbro/Kgs. Enghave, Valby, Brønshøj/Husum, Vanløse, Amager Øst og Vest  afmeldes 

Problemstilling

Med budgetaftalen for 2014 besluttede politikerne, at der skal ske en forenkling af kommunens mange planer, politikker, strategier, måltal og administrative beslutningsfora. Formålet er at styrke det politiske overblik og øge de decentrale lederes handlerum. Forvaltningernes adm. direktører har i fællesskab arbejdet med forenklinger, og der er besluttet forenklinger af de administrative beslutningsfora, som giver mere målrettet og effektivt samarbejde på tværs af forvaltninger.

Forenklingen af planer, politikker, strategier og måltal er en politisk beslutning, og der fremlægges derfor i denne sag forslag til forenkling af disse. Forenklingen består konkret i forslag til afmelding af en række PPS’er som politiske styringsdokumenter, fordi de ikke i sin nuværende form tjener det tiltænkte formål på bedste vis. Der er tre kategorier for afmelding:

1) PPS’en fjernes/annulleres (fx fordi den ikke længere er aktuel/målet er opfyldt)

2) PPS’en indarbejdes i og sammentænkes med andre PPS’er (fx af hensyn til forenkling, koordinering og reduktion af antal opfølgninger, evalueringer mv.)

3)PPSen overgår til at være et adminstrativt styringsredskab i driften (i overensstemmelse med tillidsdagsorden og/eller fordi den reelt fungerer som et administrativt dokument).

Løsning

BUU vedtog den 29. april 2009, at der i samarbejde med andre relevante forvaltninger skulle udarbejdes en ungebydelsplan for Bispebjerg. Planen blev vedtaget i BUU den 16.12.2009. Hensigten var at koordinere arbejdet med de unge yderligere. Planen har ført til en generel organisering af ungearbejdet på Bispebjerg, der bl.a. har resulteret i to årlige ungeseminar for alle ungeinteressenter. Samarbejdet på tværs beskrives i Klubbydelsplanerne, se ndf., og er desuden en del af "Stærkt samarbejde". Organiseringen med ungeseminar er senere implementeret over hele byen.   

BUU vedtog på mødet d. 21.12 2012, at alle klubfællesskaber udarbejder klubbydelsplaner. Klubfællesskaberne har udarbejdet klubbydelsplaner for perioden 2014 - 15.

Borgerrepræsentationen vedtog i forbindelse med budget 2013 , at der i samtlige bydele skal udarbejdes Ungebydelsplaner, der går på tværs af forvaltninger, SSP, lokaludvalg, foreninger og boligselskaber. 

Ungebydelsplanerne er blevet udarbejdet i 2013 og har haft fokus på  etablering af lokale løsninger på tværs af forvaltningerne, særligt:
1. Etablering af samarbejde mellem BUF, SOF og BIF / "Triangelsamarbejde" om overgangen til det 18. år i alle bydele i løbet af 2014.
2. Koordinering af gadeplansarbejdet mellem BUF og SOF.
3. Beskrivelse af en række lokale problemstillinger, som skal løftes i samarbejde mellem kommune og lokalsamfund, fx. foreninger.

Triangelsamarbejdet effektmåles af SOF i samarbejde med BUF. Samarbejdet mellem SOF og BUF på gadeplan beskrives i klubbydelsplanerne, jf. nedenfor. De to første fokusområder er dermed implementeret. Mht. det tredje fokusområde indgår beskrivelsen blandt andet i det fremadrettede arbejde med klubbydelsplanerne. Forvaltningen foreslår på den baggrund, at Ungebydelsplanerne i alle bydele afmeldes. 

I forbindelse med omstrukturering af klubområdet i BUF er forvaltningen ansvarlig for, at der hvert andet år udarbejdes "Klubbydelsplaner". Første generation af klubbydelsplaner havde et stort fokus på, hvordan BUFs egne klubtilbud i højere grad skulle fungere som et sammenhængende tilbud til de unge i bydelen. Fremadrettet vil klubbydelsplanerne og ungeseminarerne imidlertid herudover kunne danne rammen om samarbejdet og koordineringen på tværs af kommunen, samt etablering af det nødvendige samarbejde med foreningslivet. 

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces


              Else Sommer                         /Thomas Berlin Hovmand

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top