Mødedato: 11.03.2024, kl. 09:00
Mødested: SKRIFTLIG VOTERING

Regnskab 2023

Se alle bilag

Med denne sag skal udvalget tage stilling til det endelige årsregnskab for 2023, som viser et samlet mindreforbrug på 29,1 mio. kr.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at regnskab 2023 godkendes.

Problemstilling

Regnskabsresultatet for 2023 viser et samlet mindreforbrug på service på 29,1 mio. kr. Resultatet er sammensat af 64,4 mio. kr. i ubrugte midler og et merforbrug på 35,4 mio. kr. på den ordinære drift. De ubrugte midler består af decentral opsparing, eksterne og kontraktbundne midler samt mindreforbrug på investeringsforslag.

Merforbruget på den ordinære drift vil udfordre økonomien i 2024, da det bliver overført til 2024. Merforbruget er hovedsageligt på dagtilbuds- og specialområdet.

Serviceområdet udgør langt størstedelen af udvalgets budget, hvorfor der i denne indstilling ikke er fokus på at beskrive regnskabet på anlæg og efterspørgselsstyrede overførsler. Der henvises til forklaringerne i bilag 2.

Løsning

Det samlede mindreforbrug på 29,1 mio. kr. svarer til en afvigelse på 0,3% af BUUs samlede budget på 12,8 mia. kr. Det betyder, at økonomien balancerer omkring nullet.

Regnskabet balancerer kun, fordi der med budget 2023 og overførselssagen 2022-2023 blev tilført ekstra midler til at dække de stigende udgifter på specialområdet. Dertil kommer den omprioritering, som udvalget foretog i 1. regnskabsprognose i form af en generel besparelse, for at dække yderligere merudgifter til specialområdet, højere aktivitet end budgetteret på hhv. 0-2 års dagtilbud, fritids- og juniorklubber, efterskoler, sygeundervisning og modtageklasser samt omkostninger til ledig kapacitet i dagtilbuddene.

På trods af tilførsel af ekstra budget og omprioriteringen, er der i 2023 et merforbrug på forvaltningens ordinære drift. Merforbruget skyldes hovedsageligt en fortsat stigende aktivitet på specialområdet, faldende demografimidler på 0-2 års området og kapacitetsomkostningerne på dagtilbudsområdet. Merforbruget modsvares af mindreforbrug på en række øvrige centrale budgetposter, men samlet set er der et merforbrug på den ordinære drift på 35,4 mio. kr.

Merforbruget fra 2023 på den ordinære drift overføres til 2024. Dermed reduceres udvalgets samlede budget 2024, og risikoen for et merforbrug i regnskab 2024 øges. Forslag til løsning fremgår af sagen ’Overførselsanmodninger 23-24’, som også behandles skriftligt af BUU den 11. marts.

Tabel 1 viser en oversigt over regnskabsresultatet fordelt på bevillingsområder. Resultatet gennemgås nedenfor og er uddybet i bilagene. Bilag 1 er en læsevejledning til bilagene, bilag 2 er en detaljeret gennemgang af regnskabsforklaringer på mer- og mindreforbrug, mens bilag 3-9 er obligatorisk aflevering til Økonomiforvaltningen.

Tabel 1: Regnskabsresultatet for 2023 fordelt på bevillingsområder

Note: Et positivt tal angiver et mindreforbrug og et negativt tal angiver et merforbrug. 

Det bemærkes, at regnskabsresultatet på 29,1 mio. kr. fremstår anderledes i denne indstilling end i Økonomiudvalgets (ØU) indstilling om kommunens samlede regnskab. Forskellen er kort forklaret sidst i indstillingen.

Ubrugte midler (64,4 mio. kr.)

I dette afsnit uddybes de ubrugte midler i Regnskab 2023, som består af en decentral opsparing på 11,5 mio. kr., eksterne og kontraktbundne midler på 40,4 mio. kr. og ubrugte investeringsmidler på 12,4 mio. kr.

Decentral opsparing (11,5 mio. kr.)

Den decentrale opsparing er skoler og institutioners samlede overskud og gæld, som ved udgangen af 2023 er på 11,5 mio. kr. Skolerne har en samlet gæld på 27,3 mio. kr., som viser, at de ikke i tilstrækkelig grad har fået tilpasset forbruget efter de seneste generelle besparelser. Den decentrale opsparing er næsten udelukkende placeret på dagtilbudsrammen, hvor en del af forklaringen er rekrutteringsudfordringerne på pædagogisk personale, som har gjort det vanskeligt for institutionerne at anvende budgettet fuldt ud.  

Ved udgangen af 2022 blev den decentrale opsparing opgjort til 71,8 mio. kr. En forklaring på den lavere decentrale opsparing i 2023 er den nævnte omprioritering ved 1. regnskabsprognose 2023 på 0,75% af budgettet (65,0 mio. kr.) på alle forvaltningens bevillingsområder (BUU 17.05.23). Besparelsen blev gjort varig med budget 2024.

Tabel 2: Udvikling i den decentrale opsparing på bevillingsområderne

Eksterne og kontraktbundne midler (mindreforbrug på 40,4 mio. kr.)

De eksterne og kontraktbundne midler er tilskudsmidler fra fonde og ministerier, som ikke er blevet brugt i 2023.  

Eksempler på de største overførselsanmodninger er ’Løft af fritidspædagogik’, Sankt Annæ Gymnasiums og Europaskolens opsparing samt Skoletjenestens aktiviteter. Skoletjenestens mindreforbrug på 7,6 mio. kr. skyldes en række eksterne projekter med flerårige aftaler samt aktiviteter, der følger skoleår i stedet for kalenderår. Statens tilskud til Sankt Annæ Gymnasium og Europaskolens gymnasiedel indgår i kommunens regnskab og har et samlet mindreforbrug på 12,7 mio. kr. Løftet af fritidspædagogikken er en statslig pulje til kommunernes arbejde med sårbare og udsatte børn i SFO’er, fritidshjem og klubtilbud. Forvaltningen har først meget sent på året modtaget midlerne fra puljen, og det har derfor ikke været muligt at bruge 13,9 mio. kr. af midlerne i 2023.

Øvrige overførsler (mindreforbrug på 12,4 mio. kr.)

Endelig er der 12,4 mio. kr. i øvrige overførsler af ubrugte midler, som hovedsageligt dækker over ubrugte investeringsmidler fra vedtagne investeringsforslag.

Ordinær drift (merforbrug på 35,4 mio. kr.)

I dette afsnit uddybes merforbruget på den ordinære drift. Hovedforklaringerne er på specialområdet og dagtilbudsområdet mens der er et mindreforbrug på undervisningsområdet.

På specialområdet er der et merforbrug på 38,5 mio. kr. Der blev givet 43,9 mio. kr. til specialundervisningsområdet med budget 2023 og i overførselssagen 22-23 blev der afsat 25,0 mio. kr. til delvist at dække den yderligere stigende aktivitet på specialområdet. På trods af tilførslen af midler, er der stadig et merforbrug, som skyldes den fortsatte vækst i antallet af børn med behov for et specialtilbud - bl.a. børn med autisme, ADHD samt gennemgribende udviklingsforstyrrelser.

På dagtilbudsområdet er der et merforbrug på 21,3 mio. kr., som primært skyldes merudgifter til aktivitet, som ikke bliver dækket af demografitildelingen på 0-2 års området og klubområdet samt vigende børnetal i dele af byen, der har medført en lavere kapacitetsudnyttelse med flere tomme pladser. Merforbruget modsvares i en vis grad af merindtægter fra forældrebetaling, hvor antallet af økonomiske fripladser er faldet markant.

Den ordinære drift på undervisningsområdet viser et samlet mindreforbrug på 26,8 mio. kr. i 2023, som kan forklares med færre udgifter til pavilloner og senere opstart af lejemål samt øvrigt mindreforbrug på flere centrale poster.

Forskel mellem præsentation af regnskabet til BUU og ØU

Regnskabsresultatet vil fremstå anderledes i ØU’s indstilling den 9. april 2024, hvor der vil være et teknisk mindreforbrug på service på 46,7 mio. kr., som ikke giver et reelt billede af regnskabet. For at sikre kontinuitet og genkendelighed fra regnskabsprognoserne i BUU, er regnskabsresultatet i nærværende indstilling på 29,1 mio. kr., da det er korrigeret for et mindreforbrug på specialundervisningsrammen og udgifter vedr. Ukraine. Se bilag 2 for en uddybning.

Politisk handlerum

Det er ikke muligt at ændre regnskabsresultatet, da regnskabet er afsluttet. Der henvises til sagen om ’Overførselsanmodninger 23-24’, som også behandles skriftligt af BUU den 11. marts 2024. Her kan der træffes alternative beslutninger vedr. overførsler fra 2023 til budget 2024.

Økonomi

Ingen yderligere bemærkninger.

Videre proces

Kommunens regnskab 2023 behandles af Økonomiudvalget den 9. april 2023 og af Borgerrepræsentationen den 18. april 2023.

 

Tobias Børner Stax                              Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning den 11. marts 2024 via skriftlig votering:

Indstillingen blev godkendt.

Til top