Mødedato: 11.03.2020, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Investeringscases til OFS 19/20

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til investeringscases til overførselssagen 19/20 med henblik på indarbejdelse i forvaltningens effektiviseringsbidrag til budgetforslaget for 2021.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender de investeringscases til overførselssagen, der fremgår af indstillingen

Problemstilling

Københavns Kommune har en samlet effektiviseringsudfordring på 366,6 mio. kr. i 2021. Børne- og Ungdomsudvalgets andel heraf er 154,8 mio. kr. I budget 2020 blev der afsat en investerings pulje på i alt 450 mio. kr. med henblik på at understøtte effektiviseringskravene. Børne- og Ungdomsudvalget skal godkende forslagene til investeringscases nu, hvis de skal indgå i indfrielsen af effektiviseringskravene i budget 2021.

De foreslåede investeringer lever op til kravene i investeringspuljerne til smarte investeringer, herunder krav om en maksimal tilbagebetalingstid på 6 år og en tæt kobling mellem investeringstiltagene og den opnåede effektivisering.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet 2 investeringsforslag. Hvis Børne- og Ungdomsudvalget vedtager forslagene, bidrager de til at løse 3,4 mio. kr. af udfordringen i 2021, 5,0 mio.kr. i 2022 og 6,2 mio. kr. varigt ved fuld implementering. Samlet set anmodes der om 4,3 mio. kr. fra investeringspuljen.

I det følgende er forslagene kort beskrevet. Der henvises til bilag 1 og 2 for yderligere uddybning.

1. Investering i et godt fritidsliv for unge i København (bilag 1)

Det foreslås at investere i en inddragelsesproces, der har til formål at udvikle kvaliteten, øge anvendelsesgraden og samtidig nedbringe antallet af små og dyre matrikler på fritidsområdet og dermed opnå en bedre brug af kommunens m2.

Effektiviseringen består i nedlæggelsen og/eller samlokaliseringen af flere små og dyre matrikler. Det er vurderingen, at man som minimum kan afvikle 2 lejemål på tværs af byen, svarende til en effektivisering på min. 1 mio. kr.

En ny indretning af fritidsområdet under Børne- og Ungdomsforvaltningen vil være en væsentlig forandring, der vil berøre både de unge, deres forældre, ledere og personale samt det bredere lokalområde. Forslagets gennemførelse forudsætter derfor, at der investeres i en betydelig inddragelses- og kommunikationsindsats, der skal sikre, at alle relevante aktører orienteres om og inddrages aktivt i arbejdet. Samlet ansøges der om 2,6 mio. kr. til inddragelse og projektorganisering. 

2. Investering i omlægning af Familiepladser (bilag 2)

Det foreslås at omlægge familiepladstilbuddet, som i dag omfatter 50 børn i hele byen og har et årligt budget på 5 mio. kr. Der er gode erfaringer med arbejdet i familiepladsinstitutionerne, men det vurderes, at tilbuddet er for snævert og rettet mod en for lille gruppe børn, i forhold til hvor mange børn, der rent faktisk har behov for en ekstra indsats, herunder med inddragelse af og i samarbejde med forældrene.

Det foreslås i stedet at investere i at udbrede metoderne herfra til en bredere gruppe af institutioner. For at ramme den brede målgruppe af børn, som udviser tegn på manglende trivsel, foreslås det i stedet at investere i at udbrede viden og erfaringer om den systematiske tilgang, som familiepladserne bruger til kompetencepædagog korpset i form af 5 midlertidige årsværk, 1 til hvert af byens områder, i en 2-årig periode. Der ansøges om midler fra investeringspuljen til at finansiere denne initialudgift i 2020, svarende til en investering på 1,7 mio. kr., hvorefter forvaltningen selv finansierer udgiften i 2021 og 2022.

Økonomi

De økonomiske konsekvenser af investeringsforslagene fremgår af tabel 1 nedenfor. Investeringerne forudsættes dækket af investeringspuljerne til Smarte investeringer. Nettoeffektiviseringerne vil blive indarbejdet i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2021 og blive brugt til at opfylde Børne- og Ungdomsudvalget forvaltningsspecifikke effektiviseringskrav til budget 2021 og frem.

Tabel 1: Investeringer og effektiviseringer knyttet til 2 konkrete forslag til Smarte investeringer i kernevelfærden i Børne- og Ungdomsforvaltningen.


NB. I alt kolonnen viser de samlede investeringer og de årlige varige effektiviseringer. Summen af effektiviseringerne udtrykker de samlede varige effektiviseringer og summes derfor ikke.  

Videre proces

De forslag, som Børne- og Ungdomsudvalget vedtager, indgår i forhandlingerne om overførselssagen 2019-20 med henblik på udmøntning af midler fra investeringspuljerne til smarte investeringer til implementering af forslagene i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Afledte driftseffektiviseringer i 2021 og frem som følge af de godkendte forslag indarbejdes i Børne- og Ungdomsudvalgets budgetforslag 2021.

Det er muligt at ansøge om midler fra investeringspuljen 2 gange årligt. Næste ansøgningsrunde er i forbindelse med budgetforhandlingerne, og vedtagne forslag herfra kan hjælpe forvaltningerne med at indfri effektiviseringsmåltal fra 2022 og frem.

Børne- og Ungdomsforvaltningen arbejder frem mod næste ansøgningsrunde på at fremsætte investeringsforslag om hhv. kørselsmønsteret for udflytterinstitutioner samt etableringen af mellemformer på specialområdet.

 

Tobias Børner Stax               /Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 11. marts 2020:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

A og Ø stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

2. at forvaltningen - i forbindelse med investeringscasen ”Investering i et godt fritidsliv for unge i Københavns Kommune” - sørger for at BUU i tilknytning til den klubdrøftelse, der forventes afholdt på BUU-mødet den 20. maj 2020 får forelagt kommissorium vedr. kortlægning af kommunens fritidstilbud, implementeringsplan samt forslag til inddragelsesproces mv.

Ændringsforslaget blev godkendt.

Ø ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket det øvrige udvalg tilsluttede sig: "For at processen kan munde ud i nye tilbud, der både er attraktive for de unge og modsvarer de forskelligartede behov i lokalområderne, så er det afgørende, at eksempelvis inddragelsen og dialogaktiviteterne kommer til at finde sted helt nede på bydelsniveau eller boligområdeniveau i stedet for blot på et overordnet områdeniveau. Der er behov for inddragelse af en bred gruppe af aktører omfattende både eksisterende kommunale og selvejende pædagogiske og kulturelle institutioner og tilbud, såvel som organisationer i civilsamfundet, lokale aktører og først og fremmest de unge selv. Samtidig er det er vigtigt at processen følges og understøttes på et bydækkende niveau. Det er væsentligt at få set på muligheder for helt nye organiseringer af klubtilbud. Det kan eksempelvis være muligheden for at eksisterende kommunale eller selvejende tilbud kan lave nye lokale afdelinger i andre bydele eller boligområder, for at der kan etableres nye fælles tilbud, der integrerer flere forvaltninger, eller for en samtænkning mellem klubber, kulturinstitutioner, idrætstilbud og foreningsliv." 

Udvalget noterede sig, at tabel 1 i bilag 2 vedr. "varige ændringer, service" omfatter 50 familliepladser fordelt på 10 institutioner på tværs af byen.

Til top