Mødedato: 10.08.2022, kl. 13:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: BUU's bidrag til "Diskriminationshandleplan i Københavns Kommune 2023-2026"

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal med denne sag tage stilling til et oplæg til handleplan mod racisme og diskrimination og - under forudsætning af finansiering i budget 2023 - beslutte, om der skal indgå konkrete indsatser i handleplanen på uddannelsesområdet. Borgerrepræsentationen besluttede i december 2021, at der skal udarbejdes en handleplan mod racisme og diskrimination. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at oplæg til handleplan mod racisme og diskrimination i København godkendes, jf. bilag 2.
  2. at udvalget træffer beslutning om indsatser, der skal indgå i handleplanen på uddannelsesområdet, hvis der findes finansiering til indsatserne i forbindelse med BU23 og efterfølgende budgetforhandlinger, jf. bilag 3.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen (BR) vedtog den 16. december 2021 et medlemsforslag fra Frie Grønne (bilag 1), som pålægger Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen i samarbejde med andre forvaltninger at udarbejde et politisk oplæg til en handleplan mod racisme og diskrimination.

På baggrund af afgrænsning i medlemsforslaget og resultater fra bl.a. Københavns Medborgerskabsundersøgelse besluttede Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) den 28.02.2022, at handleplanen skal dække racisme og etnisk diskrimination på fire områder: arbejdsmarkedet, boligmarkedet, uddannelsessektoren og i det offentlige rum (primært forstået som nattelivet og offentlig transport). BIU besluttede desuden, at handleplanen skal gælde en fireårig periode fra 2023-2026.

Der er etableret en referencegruppe bestående af relevante forvaltninger (ØKF, BUF, KFF, TMF og BIF) samt en følgegruppe med professionelle aktører og NGO’er. Der er desuden afholdt et åbent borgermøde.

BUU får med denne sag udkastet til handleplanen (bilag 2) til godkendelse og kan træffe beslutning om indsatser på uddannelsesområdet, hvis der findes finansiering i Budget 2023 eller efterfølgende budgetter.

Løsning

Der er udarbejdet et bruttokatalog med forslag til mulige indsatser, der kan indgå i handleplanen på baggrund af input fra bl.a. følgegruppen (bilag 3). Heri indgår tre forslag på uddannelsesområdet (indsats 8, 9 og 10), som omhandler kompetenceløft og værktøjskasser til lærere, undervisningsforløb og Åben Skole til udskolingselever samt støtte til skolers udvikling af handleplaner. Det er væsentligt, at eventuelle nye indsatser tænkes sammen med skolernes igangværende arbejde med trivsel, mobning mv.

Udvalget kan beslutte at prioritere én eller flere indsatser. De indsatser, der prioriteres og skrives ind i handleplanen, kræver særskilt finansiering i Budget 2023. Hvis der ikke findes finansiering, vil indsatserne ikke bliver gennemført.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser, men finansiering af indsatser i handleplanen skal prioriteres særskilt i forbindelse med forhandlingerne om Budget 2023.

Videre proces

Udkastet til handleplanen og det tilhørende bruttokatalog med forslag til indsatser forelægges alle fagudvalg frem mod forhandlingerne om Budget 2023. Der kan prioriteres midler til indsatser under handleplanen i BU23 eller kommende budgetter. Efter forhandlingerne om BU23, forelægges handleplanen for ØU den 4. oktober og BR den 13. oktober, hvorefter den sendes i offentlig høring i seks uger. Efter endt høring tilpasses handleplanen, og den vil herefter igen blive udvalgs- og BR-behandlet med henblik på endelig godkendelse i starten af 2023.

Handleplanen forventes at træde i kraft pr. januar 2023.

 

 

Tobias Børner Stax                                          Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 10. august 2022:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

Enhedslisten ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket resten af udvalget tilsluttede sig: ”Vi foreslår, at der i forslag 8 tilføjes ”forventningsfattigdom”, som en del af den ubevidste bias, som lærerne skal instrueres i at undgå. Dermed gøres det klart at det ikke kun er negative forventninger, men også manglen på positive forventninger som adresseres”.

Udvalget ønskede, at temaet vedr. ”forventningsfattigdom” tages op på et udvalgsmøde i foråret 2023.

Til top