Mødedato: 09.10.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Implementering af øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner - herunder organisering af fritidsområdet

Se alle bilag
Der skal tages stilling til forældrebetaling og ny organisationsstruktur på fritidsområdet mv.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget tager til efterretning, at Børne- og Ungdomsforvaltningen igangsætter implementeringen af effektiviseringsforslaget ”øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner”.

  2. at Børne- og Ungdomsudvalget tager til efterretning, at Børne- og Ungdomsforvaltningen på baggrund af budgetaftalen for 2020 sikrer, at alle kommunale fritidshjem i klynger og selvejende fritidshjem fra 1. august 2020 overgår til organisering efter folkeskoleloven.

Problemstilling

Denne indstilling er en opfølgning på Børne- og Ungdomsudvalgets møde d. 18. september 2019, hvor en indstilling vedr. organisationsstruktur på fritidsområdet blev vedtaget (med et ændringsforslag). Denne indstilling, og den tidligere indstilling på mødet d. 18. september, relaterer sig til effektiviseringsforslaget ”Øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner”.

 Med effektiviseringsforslaget blev det besluttet at øge forældrebetalingen på fritidsinstitutioner til 1400 kr./md. i 2020 (svarende til 42 % af pladsprisen) stigende til 1600 kr./md. i 2021 (svarende til 48 % af pladsprisen). Stigningen i forældrebetaling udgør en effektivisering på 21,2 mio. kr. i 2020 og 73,2 mio. kr. i 2021 og frem.

Børne- og Ungdomsudvalget vedtog på mødet d. 18. september indstillingen med følgende ændringsforslag:

”At forvaltningen vender tilbage til udvalget på BUU-mødet den 9. oktober 2019 med opsamling på den forventede indgåede budgetaftale for 2020, herunder konsekvenser, muligheder og perspektiver i forhold til den videre håndtering af organisationsstrukturen på fritidsområdet”.

Der foreligger nu en budgetaftale, hvor følgende aftaletekst vedr. kommunens fritidsinstitutioner indgår:

”Parterne er enige om, at:
- Fritidsstrukturen for 0.-3.klasse omlægges, så den fremadrettet reguleres under folkeskoleloven, og de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidshjem, fremadrettet gælder alle fritidstilbud i København.
- Tilbuddene vil have samme indhold for børnene og fortsat have selvstændigt budget og ledelse. Ved hver institution oprettes et forældreråd, og der søges i videst muligt omfang at fastholde de nuværende fysiske rammer og matrikler. Tilbuddene beholder endvidere deres pædagogiske profiler og egenart. Omlægningen vil finde sted efter lov om virksomhedsoverdragelse (hvilket betyder at medarbejdere fortsætter på samme vilkår, jf. reglerne om virksomhedsoverdragelse) med gennemført omlægning d. 1. august 2020.
- Såfremt Folketinget inden medio marts beslutter, at det bliver muligt at tage samme forældrebetaling uafhængigt af lovgivning, vil budgetparterne senest ultimo marts 2020 beslutte, at kommunale og selvejende fritidshjem videreføres under dagtilbudsloven med stigende takster.”

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen påbegynder i forlængelse af budgetaftalen arbejdet med at implementere effektiviseringsforslaget om øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner, herunder at omlægge kommunale og selvejende fritidshjem fra dagtilbudsloven til folkeskoleloven.

Organiseringen af fritidsinstitutioner efter folkeskoleloven er en forudsætning for at kunne øge forældrebetalingen, idet det ikke er lykkedes at få en ændring af dagtilbudsloven på dette område (se bilag 1 – øvrig korrespondance i sagen kan findes under indstillingen den 18. september 2019).

I forbindelse med omlægningen af fritidshjemmene vil Børne- og Ungdomsforvaltningen informere og indgå i dialog med de relevante faglige organisationer, de enkelte fritidshjem (herunder både ledere og medarbejdere) og forældrene på de berørte institutioner.

Dette gøres for at forberede og sikre en smidig overgang til den nye organisering efter folkeskoleloven, hvor der tages udstrakt hensyn til:

  • At børn, forældre og medarbejdere skal opleve så lidt forstyrrelse som muligt

  • At der sikres en fortsat høj kvalitet i fritidspædagogikken, der følger principperne fra dagtilbudsloven

  • At der så vidt muligt ikke ændres på fysisk placering af institutioner

  • At der fastholdes den samme økonomi, normering, ledelseskapacitet og medarbejdersammensætning som i dag

Procesplan for overgang til folkeskoleloven

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i implementeringen af forslaget om øget forældrebetaling arbejde ud fra fire overordnede spor:

  • Information og inddragelse af faglige organisationer, medarbejdere og forældre

  • Sikring af fritidspædagogikken

  • Praktiske forhold vedrørende overgang til folkeskoleloven

  • Overdragelse af medarbejdere

Tabel 1 indeholder en overordnet plan for processen for implementering af effektiviseringsforslaget om øget forældrebetaling:

 Tabel 1. Plan for implementering.

Aktivitet

Tidspunkt

Budgetaftale med aftale-tekst om fritidsinstitutioner

3. oktober 2019

Dialog med områdeforvaltninger om inddragelses- og informationsplan for medarbejdere og forældre

Primo oktober 2019

Information på kommunens hjemmeside

Primo oktober 2019

Informationsbrev til alle berørte klynger, netværk og institutioner

Primo oktober 2019

 

 

Etablering af faglig arbejdsgruppe med deltagelse af bl.a. faglige organisationer (mhp. formulering af en fritidspædagogisk rammeaftale for Københavns fritidsinstitutioner)

Medio oktober 2019

Opsigelse af driftsoverenskomster (efter vedtagelse af budget 2020)

31. oktober 2019

Information til forældre på berørte institutioner

31. oktober 2019

Løbende dialog og forhandling om overtagelse af lejemål mv. med relevante selvejende institutioner

31. oktober og frem til overdragelse

Afholdelse af informationsmøder med hhv. forældre og medarbejdere på relevante institutioner (efter behov og aftale med den enkelte institution)

Medio november og frem

BUU forelægges ny rammeaftale vedr. pædagogik, økonomi, ledelse mv. for Københavns fritidsinstitutioner

3. april 2020

Informationsmateriale til forældre om stigning i forældrebetalingen (sendes til alle fritidsinstitutioner)

April 2020

Formel varsling til alle forældre om stigning i forældrebetalingen (brev i e-boks og fra institutioner)

Ultimo april 2020

Kommunal overtagelse af institutioner og medarbejdere

1. august 2020

 

Information og inddragelse af faglige organisationer, forældre og medarbejdere

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i samråd med områdeforvaltningerne og de enkelte klynger, netværk og institutioner vurdere, hvad behovet er for information og inddragelse af forældre og medarbejdere på de enkelte institutioner. Dette sker ud fra den betragtning, at omlægningen på nogle institutioner vil være en forholdsvis ukompliceret juridisk øvelse, mens den på andre institutioner kan skabe usikkerhed og rejse en del spørgsmål.

Alle institutioner, medarbejdere og forældre med børn på fritidshjem, der skal omlægges til folkeskoleloven, vil modtage information om den politiske beslutning og processen frem mod omlægningen.

Herudover vil der på de institutioner, hvor der er behov for eller ønske om det, blive afholdt dialogmøder med repræsentanter fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. Der kan både være tale om møder med medarbejdere og med forældre.  

Sikring af fritidspædagogikken

Fritidspædagogikken indgår som en central del af teksten vedrørende fritidsinstitutioner i budgetaftalen for 2020. Det er derfor en bunden opgave, at Københavns Kommunes fritidsinstitutioner skal:

”[…]reguleres under Folkeskoleloven, og de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidstilbud, fremadrettet skal gælde alle fritidstilbud i København.”

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i oktober 2019 formulere et kommissorium for en faglig arbejdsgruppe, der etableres med det specifikke formål at udarbejde et udkast til en fritidspædagogisk rammeaftale for Københavns fritidsinstitutioner. Arbejdsgruppen forventes at skulle mødes 6-7 gange i perioden fra oktober 2019 til ultimo marts 2020.

Arbejdsgruppens udkast til en rammeaftale skal danne grundlaget for Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning om en endelig fritidspædagogisk rammeaftale. Rammeaftalen forventes forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget på udvalgets møde d. 3. april 2020.

Praktiske forhold vedrørende overgang til folkeskoleloven

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil indgå i tæt dialog med de selvejende institutioner, hvor overgangen til folkeskoleloven kan have praktiske konsekvenser ift. lejemål og organisering. Det er forskelligt fra institution til institution hvilke problematikker, der skal håndteres – derfor vil den tætte dialog og individuelle hensyn blive vægtet højt ift. denne gruppe institutioner.

Der vil bl.a. være tale om håndtering af overdragelse af lejemål, spørgsmål vedr. tilknytning til privatskoler, håndtering af overdragelse af medarbejdere i kombinationsstillinger samt håndtering af institutioner, hvor der både er fritidspladser og vuggestue- og børnehavepladser.

Børne- og Ungdomsforvaltningen vil i dialogen med institutionerne arbejde ud fra det gennemgående princip, at der skal ændres så lidt som muligt ift. institutionernes nuværende forhold.

Overdragelse af medarbejdere

Medarbejderne på de selvejende institutioner skal overgå til ansættelse i Københavns Kommune i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen af de enkelte institutioner. Børne- og Ungdomsforvaltningen og Københavns Kommunes Koncernservice indgår i den forbindelse i tæt dialog med den enkelte institution, de faglige organisationer og medarbejderen.

Der er gennem årene oparbejdet en del erfaring i forvaltningen med overdragelse af medarbejdere i forbindelse med virksomhedsoverdragelser. Børne- og Ungdomsforvaltningens vurdering er derfor, at der ikke vil være større udfordringer forbundet med overdragelsen.

Der vil fra Børne- og Ungdomsforvaltningens side dog være ekstra opmærksomhed rettet mod den gruppe af medarbejdere, der er ansat i kombinationsstillinger. Det vil sige stillinger, hvor medarbejderen både har timer på fritidsinstitutionen og i en (eller flere) 0-6 års institutioner eller den lokale skole.  I alle tilfælde skal der på baggrund af den konkrete medarbejders faktiske beskæftigelse foretages en vurdering af, hvor det vil være mest naturligt, at medarbejderen fortsætter sin ansættelse.

I de tilfælde hvor medarbejderen har timer på den lokale skole, vil der som udgangspunkt ikke være problemer forbundet med at fortsætte den samme praksis efter en overdragelse. Hvis medarbejderen har timer på en 0-6 års institution, kan der i nogle tilfælde være en udfordring ift. at være underlagt to forskellige overenskomster. Dette vil alene gøre sig gældende for uddannede pædagoger, da øvrige medarbejdere er på samme overenskomst i begge ansættelsesforhold. Børne- og Ungdomsforvaltningen vil også i denne type sager arbejde ud fra det princip, at der skal ændres så lidt som muligt ift. institutionernes og den enkelte medarbejders nuværende forhold.

Økonomi

Indstillingen indebærer, at den planlagte effektivisering i forslaget om ”Øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner” kan realiseres planmæssigt med 21,2 mio. kr. i 2020 stigende til 73,2 mio. kr. i 2021 og frem.  

Videre proces

Børne- og Ungdomsforvaltningen påbegynder processen med at implementere effektiviseringsforslaget om øget forældrebetaling på fritidsinstitutioner, herunder omlægningen af fritidshjem fra dagtilbudsloven til folkeskoleloven.

 

Tobias Børner Stax                                                     / Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 9. oktober 2019:

A, B, F, V, Ø og Å stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 3. at-punkt:

”3. at det i forbindelse med omlægningen af fritidsstrukturen for 0.-3. klasse - så den fremover reguleres under Folkeskoleloven – bliver et styrende princip, at der ændres så lidt som muligt i institutionernes nuværende forhold, hvilket indebærer a) at fritidstilbuddene fortsat skal have samme indhold, selvstændigt budget og ledelse, b) at de nuværende fysiske rammer og matrikler søges fastholdt, c) at institutionernes pædagogiske egenart bevares, d) at eksisterende forpligtende pædagogiske samarbejder mellem fritidshjem og daginstitutioner / klubber bevares, e) at stillingsindholdet for medarbejdere ansat i kombinationsstillinger / delt ansættelse søges fastholdt og f) at eksisterende ansættelsesforhold, timetal og normeringer søges bevaret."

Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: ingen.

1 medlem undlod at stemme: O.

A, B, F, V, Ø og Å stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 4. at-punkt:

"4. at der i forbindelse med omlægningen af fritidsstrukturen for 0.-3. klasse - så den fremover reguleres under Folkeskoleloven – ikke sker tvungen kommunalisering af daginstitutioner eller klubber, der i dag er selvejende".

Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: ingen.

1 medlem undlod at stemme: O.

A, B, F, V, Ø og Å stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 5. at-punkt:

"5. at forvaltningen - via et dagsordenspunkt på kommende BUU-møder - orienterer om status på omlægningen af fritidsstrukturen for 0.-3. klasse når der er processuel anledning hertil (svarende til forventeligt 3-4 gange inden sommeren 2020), fx i forhold til personalemæssige forhold / virksomhedsoverdragelse, opdatering af styrelsesvedtægten for Folkeskolen, beslutning om en fritidspædagogisk rammeaftale mv.”

Forslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: ingen.

1 medlem undlod at stemme: O.

Indstillingen blev herefter i sin helhed - med ovenstående tilføjelser - godkendt efter afstemning med følgende resultat, idet udvalget noterer sig budgetaftaleteksten om at "Såfremt Folketinget inden medio marts beslutter, at det bliver muligt at tage samme forældrebetaling uafhængigt af lovgivning, vil budgetparterne senest ultimo marts 2020 beslutte, at kommunale og selvejende fritidshjem videreføres under dagtilbudsloven med stigende takster.”:

For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V, Ø og Å.

Imod stemte: ingen.

1 medlem undlod at stemme: O.

Knud Holt Nielsen (Ø) og Jens-Kristian Lütken (V) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "De fritidspædagogiske målsætninger skal også være det, der udmøntes i den daglige praksis, og København skal fortsat have mangfoldige fritidsinstitutioner af høj pædagogisk kvalitet. Når de politiske beslutninger nu kommer til at blive omsat til praksis, bliver det derfor afgørende, at vi får videreført fritidsinstitutioner i de nuværende fysiske rammer i overensstemmelse med de lokale ønsker, og at vi får fastholdt lederne og de dygtige medarbejdere og sikrer nogle ordentlige vilkår for dem, så vi fortsat har fritidspædagogisk arbejde af høj kvalitet. Mange af fritidsinstitutionerne og de pædagogiske medarbejdere er samtidig dybt sammenflettet med klubber og daginstitutioner i klynger eller i netværk. Det er vigtigt at kunne finde modeller for at kunne fastholde disse pædagogiske sammenhænge og samarbejder."

 

Til top