Mødedato: 09.06.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

B-sag: Foreløbig opfølgning på medlemsforslag om opdeling af institutioner ved nybyggeri

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til opfølgningen på medlemsforslaget fra Socialdemokratiet og Venstre om opdeling af institutioner ved nybyggeri som blev godkendt på BUU-mødet den 19. maj 2021.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

  1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at forvaltningen den 11. august 2021 vender tilbage med forslag til, hvordan der fremadrettet kan anvises mulighed for opdeling af institutionsbyggerier i mindre selvstændige institutioner.

Problemstilling

Børne- og Ungdomsudvalget behandlede på sit møde den 19. maj 2021 et medlemsforslag fra Socialdemokratiet og Venstre og besluttede følgende:

”at forvaltningen til udvalgsmødet den 9. juni 2021 fremlægger forslag til, hvordan der fremover - når der planlægges byggeri af nye daginstitutioner - kan anvises mulighed for opdeling af institutionen i mindre selvstændige institutioner. Herunder en vurdering af, hvad der er en god størrelse for at der kan udøves nærværende ledelse. Ledelsen skal være både pædagogisk ledelse og personaleledelse. Fx i form af et appendiks til det nugældende funktionsprogram for daginstitutioner, herunder skøn om evt. meromkostninger."

Løsning

Afsnittene nedenfor gennemgår forhold omkring størrelsen på institutioner i Københavns Kommune, pædagogisk ledelse samt behov for ekstra kvadratmeter ved opdeling af ét institutionsbyggeri i mindre enheder. På udvalgets møde den 11. august 2021 vil der blive fremlagt løsningsforslag og afledte konsekvenser af udvalgets beslutning den 19. maj 2021.

Størrelse på institutioner

Der er 388 anvisningsenheder i Københavns Kommune med i alt 2.176 børnegrupper. Det giver en gennemsnitlig institutionsstørrelse på 5,6 børnegrupper.

Den gennemsnitlige størrelse på de daginstitutionsbyggerier, der er ibrugtaget de sidste 3 år, er 7,2 grupper. Det omfatter både udvidelser og helt nye institutioner.

Blandt institutioner under opførelse (i anlægsfase) er den gennemsnitlige størrelse 9,9 grupper. Dette omfatter både udvidelser og helt nye institutioner. Det største byggeri er på 20 grupper, og der er fem byggerier på mere end 12 grupper. De 3 største daginstitutioner under opførelse er nøglefærdige daginstitutioner.

Forholdet mellem antal vuggestuepladser og antal børnehavepladser i en integreret institution skal understøtte, at alle vuggestuebørn kan få plads i børnehaven. Ved etablering af nye institutioner har det derfor været målsætningen, at maksimalt 45% af pladserne skal være vuggestuepladser. Hvis andelen af vuggestuepladser er højere end 45%, er der risiko for, at ikke alle vuggestuebørnene kan få plads i børnehaven. Den mindst mulige institutionsstørrelse, der kan overholde forudsætningen om 45%, er en 3-gruppers institution med 1 vuggestuegruppe.

Når der bygges nye enheder, er det praksis at bygge enheder på omkring 10 grupper af hensyn til arealudnyttelse og hidtidige vurderinger omkring bæredygtighed vedr. personale, ledelse og økonomi. BUF har i de seneste år arbejdet med, at der ikke skal opføres institutioner på mindre end 5 grupper ud fra forvaltningens vurdering omkring mindst mulige bæredygtige størrelse.

Blandt de nuværende daginstitutionsprojekter under planlægning er der ingen byggerier på mere end 10 grupper, jf. tabel 1. Nøglefærdige projekter gennemgår ikke særskilt planlægningsfase og fremgår derfor som projekter under opførelse.

Tabel 1. Daginstitutionsprojekter under planlægning

Antal byggerier

Størrelse i antal grupper

1

7

1

8

3

10


Antal pædagogiske ledere

På samme BUU-møde den 9. juni 2021, hvor denne indstilling behandles, fremlægger forvaltningen en sag om organisering og ledelse af dagtilbud. I sagen indstiller BUF, at BUU vedtager pejlemærker for ledelseskapacitet, som baserer sig på antallet af medarbejdere (ledelsesspænd) og afstande mellem fysiske adresser for institutioner med flere adresser. 

Ekstra kvadratmeter ved opdeling af nybyggeri i flere enheder.

De fleste funktioner og kvadratmeter i daginstitutionsbyggerier knytter sig direkte til gruppeantal og udløser derfor ikke ekstra kvadratmeter ved to eller flere selvstændige institutioner under samme tag. Der er få funktioner, der ikke følger gruppeantallet 1:1. For eksempel skal der være et samtalerum for hver 5. gruppe, og hver 10. gruppe udløser udetoilet, pædagogisk køkken og vaskeri.

Opdeling af et byggeri i mindre enheder vil udløse dobbelt areal til nogle funktioner uanset institutionsstørrelsen. Det kunne eksempelvis være kontorfaciliteter, rengøringsrum, udetoilet, vaskeri, en ekstra elevator (en i hver institution) samt muligvis teknikrum.

Ved opdeling af et byggeri i flere institutioner vil der være indendørs- og udendørsfaciliteter, som skal deles, hvilket kan give udfordringer.

Når forvaltningen vender tilbage den 11. august 2021, vil det være afdækket, hvor mange ekstra kvadratmeter det udløser at opdele et byggeri i to selvstændige enheder. På mødet fremlægges desuden forvaltningens vurdering af behovet for at formalisere samarbejdet mellem flere enheder under samme tag, økonomiske konsekvenser mv.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

BUF vender den 11. august 2021 tilbage med forslag til, hvordan der kan anvises mulighed for opdeling af institutionsbyggerier i mindre selvstændige institutioner, herunder også med et estimat for merudgifterne ved at opdele et institutionsbyggeri i mindre enheder.

 

Tobias Børner Stax Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 9. juni 2021:

Indstillingen blev godkendt.

Til top