Mødedato: 09.05.2007, kl. 08:15

Budgetforslag 2008

Budgetforslag 2008

Børne- og Ungdomsudvalget

 

BESLUTNINGSPROTOKOL

fra ordinært møde onsdag den 9. maj 2007

 

 

2.      Budgetforslag 2008

  J.nr. 2007-23191

 

 

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Børne- og Ungdomsudvalget skal fremsende forslag til udvalgets budget for 2008 til Økonomiudvalget senest 15. maj 2007. Ved Børne- og Ungdomsudvalgets førstebehandling af budgetforslaget den 25. april 2007 udestod at finde en løsning på den samlede ubalance på 278,4 mio. kr. i udvalgets budget for 2008. For at opnå et budget i balance for 2008 foreslås det, at der træffes beslutninger om følgende elementer.

 

BESLUTNING

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),

 

1.  at tidligere udvalgsbeslutninger for 4 mio. kr. som ikke er finansieret i 2008 ikke gennemføres. Konkret skal der ikke uddannes nye læse- og AKT-vejledere og der skal ikke tilføres midler til indkøb af nye pc'ere til elektronisk børnejournal i sundhedstjenesten.

2.  at forvaltningen udarbejder et konkret forslag til strukturreform på skole- og institution sområdet, der indebærer etablering af bæredygtige skoler og institutioner og en kritisk gennemgang af anvendte tildelingsmodeller. Et skønnet økonomisk provenu skal ikke forlods lægge begrænsninger på denne reformproces, hvorfor konsekvenserne af en strukturtilpasning ikke på nuværende tidspunkt indarbejdes i udvalgets budgetforslag 2008. Beslutning herom tages i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2008.

3.  at udvalget træffer beslutning om hvilke konkrete besparelser, der skal gennemføres (bilag 3)

4.  at udvalget – såfremt der ikke fuldt ud udmøntes konkrete besparelser – iværksætter grønthøsterbesparelser for at finansiere den resterende manko

5.  at udvalget på baggrund af de valgte konkrete besparelser og evt. grønthøsterbesparelser tager stilling til hvilke af disse der skal indarbejdes i budgettet nu, og hvilke der skal indgå i prioriteringsrummet der forhandles i forbindelse med budgetforhandlingerne

6.  at udvalget godkender forslag til budgetønsker (bilag 4)

7.  at udvalget på baggrund af ovenstående beslutninger pålægger forvaltningen at fremsende et budgetforslag 2008 i balance

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 9. maj 2007

A, B, C, F og V fremsatte følgende beslutningsforslag: "Den manglende finansiering på 278 mio.kr. på budgettet for 2008 kræver en politisk løsning, der omfatter den samlede økonomi for kommunen i forbindelse med budgetforhandlingerne. Den fremadrettede løsning skal fastholde og udvikle stærk faglighed i skoler og institutioner og vil omfatte besparelser, men også investeringer i moderne fysiske rammer for byens børn og attraktive arbejdspladser for medarbejderne."

 

Forslaget blev vedtaget efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V)

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Indstillingens 1. at blev godkendt.

 

Indstillingens 2. at blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V)

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Vedr. indstillingens 3. at blev følgende besparelsesforslag (bilag 3) godkendt efter afstemning med følgende resultater:

 

Reduktion i service til privat pasningsordning (5):

For stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø)

Imod stemte 2 medlemmer (C og V).

 

Øget betaling for deltagelse i KLFs sommerkolonier (18):

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V )

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Følgende besparelsesforslag blev godkendt uden afstemning: Færre dagplejere (1), Formindsket kapacitet på modtageklasser (21), Reducering af timerne til sprogstimulering (28).

 

Følgende besparelsesforslag blev forkastet efter afstemning med følgende resultater:

 

Udbud/omlægning af rengøringsopgaven (2):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø).

 

Modulpasning (3):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 7 medlemmer (A, B, og F).

Undlod: 1 medlem (Ø).

 

Ensartede pladspriser (10):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø).

 

Ændret morgenåbning (14):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø).

 

Samtænkning mellem skoler og fritidshjem (15):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø).

 

Nedlæggelse af sproggruppeordning på 5 skoler (24):

For stemte 2 medlemmer (C og V)

Imod stemte 8 medlemmer (A, B, F og Ø).

 

Øvrige besparelsesforslag blev forkastet uden afstemning.

 

Indstillingens 4. at blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

 

For stemte 8 medlemmer (A, B, F og V)

Imod stemte 1 medlem (Ø)

Undlod at stemme: 1 medlem (C)

 

Udvalget godkendte vedr. indstillingens 5. at, at følgende forslag indgår i prioriteringsrummet:

 

Følgende forslag blev godkendt efter afstemning:

 

Reduktion i puljen til social kompensation og mønsterbrydning i 2008 (8):

For stemte 7 medlemmer (A, B og F)

Imod stemte 3 medlemmer (C, V og Ø).

 

Udskydelse af efteruddannelse af pædagoger fra 2008 til 2009 (9):

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V)

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Vedligehold (46):

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V )

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Afskaffelse af modersmålsundervisningen (47)

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V )

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

Følgende forslag blev godkendt uden afstemning: Afskaffelse af muligheden for at benytte dagtilbud, mens en forældre er på barsel/forældreorlov (6), Pulje til metodeunderstøttelse af læreplaner på 0-5 års området i 2008 (FFA-projekt) (7), samt grønthøsterbesparelse op til i alt 39 mio. kr.

 

Udvalget godkendte vedr. indstillingens 6. at følgende prioritering af ønskelisten i bilag 4:

1.      Faglighed for Alle

2.      Attraktive arbejdspladser

3.      Digitalisering (2a)

4.      Vejledning til privatskoler

5.      Sundhedshuset, ISA og reservebedsteordningen

Uddannelse af nye læse- og AKT-vejledere  (FFA) og indkøb af pc´ere til sundhedstjenesten, jf. 1. at optages også på ønskelisten. De øvrige budgetønsker fremsendes i uprioriteret rækkefølge. Udvalget ønsker, at der tages politisk stilling til serviceniveauet på specialundervisningsområdet, som ikke tidligere har været korrekt budgetteret, samt ønsker en reel efterspørgselsstyring af området. Udvalget lægger desuden vægt på, at der udvikles et visionært tilbud om skolemad.

 

 

Indstillingens 7. at blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 9 medlemmer (A, B, C, F og V)

Imod stemte 1 medlem (Ø).

 

 

C, V, Lars Rasmussen (A) og Jette Bergenholz Bautrup (A) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "C og V anerkender, at modersmålsundervisningen skal indgå i prioriteringsrummet, men ønsker klart at tilkendegive, at den politiske indstilling er uændret. Det betyder, at vi mener, at modersmålsundervisningen skal afskaffes og de besparede midler skal gå direkte til at højne undervisningen i dansk som andetsprog."

 

B og F ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "B og F understreger, at vi lægger modersmålsundervisningen ind i prioriteringsrummet, idet vi mener, at det fortsat er til politisk behandling, hvordan modersmålsundervisningen skal organiseres og fungere. Vi går ikke ind for en  afskaffelse af modersmålsundervisningen, men vi er enige om, at området skal reformeres."

 

Majbritt Mamsen (C) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen vedr. 1. at: "Udvalget har fået oplyst, at der er AKT-vejledere på samtlige skoler."

 

Majbritt Mamsen (C) ønskede desuden følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Vi Konservative ønsker ikke at anvende den såkaldte "grønthøstermetode" inden for Børne- og Ungdomsudvalgets område. Metoden tager ikke tilstrækkeligt hensyn til, hvorvidt den lokale ledelse på institutioner og skoler har styr på økonomien og hvorvidt den anvender de tildelte resurser til gavn for børnene. Og det er børnene, som skal sættes i centrum. Metoden betyder derimod, at alle institutioner og skoler – også dem, der er drevet på en god og sund måde – skal spare.  Som Konservative mener vi, at man i stedet for skal se på driften af den enkelte institution og skole og så skære, hvor økonomien flyder, eller der, hvor vi kan forsvare dette og det kan man kun ved at se på hver enkelt institution og skole og diverse forvaltningsafdelinger m.fl. Da mange skoler allerede er helt i knæ og før grønthøsteren ikke lever op til folkeskolelovens krav, frygter de Konservative for kvaliteten i folkeskolen ved grønthøstermetoden."

 

Khaled Mustapha (Ø) ønskede følgende tilført til beslutningsprotokollen: "Enhedslisten kan ikke medvirke i en beslutning om budget 2008, som uden tvivl kommer til at forringe servicen på skole- og institutionsområdet. Det er umuligt at finde 278 mio. kr. og det er direkte uansvarligt. Uanset hvem der havde ansvaret for den dårlige økonomi i BUU, må vi som enkelte partier og enkeltpersoner afvise at gennemføre disse massive forringelser. Enhedslisten er ikke tilhængere af FFA, men der er heller ikke nogen medarbejdere, børn og unge og forældre, der vil være det, hvis disse besparelser bliver gennemført. Der er i forvejen stor skepsis over budgetaftalen 07. Vi stiller krav om to ting: 1. At kommunen udfordrer og bryder med regeringens udgiftsstop. 2. At kommunen sørger for at lukke hullerne i BUUs økonomi. Enhedslisten er desuden imod den vedtagne prioritering af ønskelisten og ønsker i stedet følgende prioritering: 1. sund kost til alle børn 2. udannelse til alle 3. integration/specialundervisningsområdet."

 

 

 

 

PROBLEMSTILLING

Børne- og Ungdomsudvalget har gennem en længere periode drøftet strukturtilpasninger i forhold til skole- og institutionsstruktur.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af udvalgets tilkendegivelser på budgetseminar og på seneste udvalgsmøde drøftet en mulig løsning på Børne- og Ungdomsudvalgets udfordring med Økonomiforvaltningen. Strukturreformen skal medvirke til at løse en række faglige udfordringer og er ikke alene en budgetdrøftelse. Derfor er det vurderet at strukturdebatten skal tage udgangspunkt i et konkret gennemarbejdet forslag, der bygger på en detaljeret analyse af skole- og institutionsstrukturen, og ikke i mere generelle beregninger i forbindelse med udarbejdelsen af budgetforslag. Der er således ikke indarbejdet et eventuelt økonomisk provenu af en strukturreform i vedlagte budgetpapirer. Forvaltningen arbejder videre med at tilvejebringe et konkret forslag til strukturreform, der kan foreligge senest i forbindelse med budgetforhandlingerne.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen har på denne baggrund genfremsendt tidligere forslag til konkrete besparelser, samt en beregning på hvilket provenue der indhøstes ved grønthøsterbesparelse på 2 pct.

Børne- og Ungdomsforvaltningen har endvidere konstateret at 4 mio. kr. af ubalancen skyldes tidligere udvalgsbeslutninger uden finansiering til aktiviteten i 2008. Her (læse- og AKT-vejledere, nye pc'ere til sundhedstjenesten) indstilles det, at den nye aktivitet ikke gennemføres i 2008.

 

LØSNING

For at opnå balance i udvalgets budget for 2008 skal der samlet findes besparelser på 278,4 mio.kr., hvoraf 53,3 mio.kr. ikke indarbejdes i budgettet, men på nuværende tidspunkt alene optræder i prioriteringsrummet. jf. bilag 1.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår at der først tages stilling til hvilke konkrete besparelser der kan skabes flertal for. At det derefter besluttes om enkelte af disse skal indgå i prioriteringsrummet i stedet for at blive indarbejdet i budgettet. Og endelig at det eventuelle besparelsesprovenu, som ikke hentes via konkrete besparelser i stedet beregnes som en grønthøsterbesparelse på hele Børne- og Ungdomsforvaltningens område.

 

Fra Børneplan 1 til børneplan 2

En del af udvalgets finansieringsproblem skyldes, at en manglende finansiering til børneplan 1 forudsættes løst som en reduktion i serviceniveauet allerede i 2007, og herefter som en videreførsel i 2008 af det derved tilpassede budgetniveau. Forvaltningen har drøftet sagen med Økonomiforvaltningen og vil i forbindelse med budgettilpasning i 2007 fremlægge en sag for udvalget.

 

Udvalgsbeslutninger uden nødvendig finansiering

En del af merudgiften i Børne- og Ungdomsudvalgets budget for 2008 (i alt 4 mio.kr.) har baggrund i beslutninger, som fagudvalg tidligere har truffet uden at anvise den nødvendige finansiering for beslutningen, eller uden at Børne- og Ungdomsudvalget i dag har de nødvendige budgetmidler til at gennemføre aktiviteten.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslår ikke at gennemføre disse aktiviteter i 2008 i det omfang, at aktiviteterne ikke kan gennemføres inden for den eksisterende budgetramme.

 

Det drejer sig om:

 

·        Supplering og uddannelse af ny læse- og AKT-vejledere

·        Sundhedsplejen i servicebutikkerne

·        (drift og vedligeholdelse af den elektroniske børnejournal – 0,1 mio. kr.)

 

Budgetønsker

Børne- og Ungdomsforvaltningen har på baggrund af de politiske tilkendegivelser og de indkomne budgetønsker samlet budgetønskerne omkring nogle strategiske initiativer som understøtter den igangværende forandringsproces på børne- og ungdomsområdet.

 

ØKONOMI

-

 

VIDERE PROCES

 

Børne- og Ungdomsudvalget 2. behandler budget 2008 onsdag den 9. maj 2007.

 

Børne- og Ungdomsforvaltningen indarbejder herefter udvalgets beslutninger i budgetforslaget for 2008 inden budgetmaterialet sendes til Økonomiforvaltningen den 15. maj 2007.

 

Børne- og Ungdomsudvalget præsenteres for Børne- og Ungdomsforvaltningens forslag til strukturreform senest forud for budgetforhandlingerne i august.

 

Økonomiudvalget førstebehandler kommunens samlede budgetforslag den 14. august. 2007.

 

 

BILAG

1.  Oversigt over den økonomiske ubalance i Børne- og Ungdomsudvalgets budget 2008 

2.   Faktaark om Børne- og Ungdomsudvalgets økonomi og udgiftsniveau 

3.  Oversigt over besparelsesforslag

4. Forslag til ønsker

 

 

 

 

Else Sommer                                              Georg Bartholdy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Til top