Mødedato: 09.02.2022, kl. 08:30
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Udmøntning af effektivisering - lukning af "modtagerhold" i Valby

Se alle bilag
Borgerrepræsentationen har med budget 2022 besluttet en effektivisering, som indebærer, at der skal nedlægges tre modtagerklassetilbud efter en årrække med vedvarende ledig kapacitet. BUU har allerede indstillet lukning af hold på to skoler til BR og skal med denne sag træffe beslutning om, på hvilken skole det tredje og sidste hold skal nedlægges.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), at udvalget over for Borgerrepræsentationen (BR) anbefaler,

  1. at nedlægge modtagerhold på mellemtrinnet på Vigerslev Alles Skole, og at styrelsesvedtægten for folkeskolen i København tilpasses i overensstemmelse hermed.

Problemstilling

Københavns Kommune har på en række skoler modtagehold som del af det bydækkende tilbud ”Ny i København”. Målgruppen er børn, der skal integreres i den danske folkeskole, når de kommer til Danmark fra Europa og andre lande. Der har gennem de seneste år været ledig kapacitet på modtageholdene og Borgerrepræsentationen har derfor med vedtagelsen af budget 2022 besluttet at nedlægge tre modtagehold (bilag 1).

Lukning af et helt modtageklassetilbud på en skole kræver godkendelse i BR, fordi der er tale om ændring af skolernes struktur, og det kræver ændring af styrelsesvedtægten.

BUU har den 15. december 2021 med afsæt i kriterier opstillet af forvaltningen besluttet indstilling til BR om at lukke indskolingsholdet på Lundehusskolen og mellemtrinsholdet på Christianshavns Skole.

Udvalget ønskede at genbehandle spørgsmålet om, hvorvidt det derudover er modtagerholdet på Harrestrup Å Skole (Lykkebo Skole) eller Vigerslev Alles Skole, der skal indstilles lukket som det tredje og sidste hold. Det handler denne indstilling om.

Begge skoler ligger i samme geografiske område af byen.

Kriterierne for lukning er:

  • at der fortsat skal være ledig kapacitet i byen i både indskoling, mellemtrin og udskoling
  • at der fortsat skal være en geografisk spredning i de resterende tilbud
  • at skolen så vidt muligt er tæt på elevernes bopæl, især for de yngste elever
  • at der skal være nem adgang til offentlig transport.

Forvaltningen har ikke medtaget faglige kvalitetskriterier, som fx karakterer, nationale test og overgang til ungdomsuddannelse. Det skyldes, at datagrundlaget ikke er egnet hertil, da der dels er tale om en lille population og dermed med store statistiske udsving fra år til år, dels at variationen i elevernes baggrund m.h.t. sprog, socioøkonomi og øvrig historik kan variere fra år til år og fra skole til skole.

Løsning

Forvaltningen har bedt skolebestyrelserne på de aktuelle skoler om en udtalelse vedr. en mulig lukning af et modtagerhold. Begge skoler beklager en evt. lukning af deres modtagerhold.

Vigerslev Alles Skole peger dels på en række pædagogiske forhold, herunder at modtagerholdeleverne har en kultursættende dagsorden og et tværfagligt bidrag, som både lærere og forældre værdsætter, dels på geografiske og praktiske forhold, herunder god placering i forhold til offentlig transport og i forhold til de nybyggede lejligheder på den gamle F.L. Schmidt grund, som er omfattet af skolens distrikt.

Harrestrup Å Skole betoner i deres udtalelse betydningen af at have eleverne og deres familier fra starten af deres skolegang, og at eleverne efter udslusning fortsætter på skolen, og herved opnår en stærk lokal forankring, som er vigtig såvel for deres sociale som faglige og sproglige udvikling. Således betoner skolen også, at det er en selvstændig kvalitet, og at så mange af dens modtagerholdelever hører til skolens distrikt.

Forvaltningen kan oplyse, at en væsentlig del af eleverne til modtageklasser bor i nybyggerområdet Grønttorvet, som hører til Harrestrup Å Skoles distrikt. Tilsvarende gælder for halvdelen af F.L. Schmidt grunden.

Elevtallet pr. 13. januar 2022 for de to modtagerhold er henholdsvis tolv på Harrestrup Å Skole (hvoraf ni elever hører til skolens distrikt) og syv på Vigerslev Alles Skole (hvoraf en elev hører til skolens distrikt).

Forvaltningen erkender at ovenstående oplysninger om antallet af grunddistriktsbørn i modtageklassen med fordel kunne have indgået i kriterierne i sagen i december og fastholder med afsæt heri sin indstilling om at lukke holdet på Vigerslev Alle Skole.

Kort med geografisk placering af skoler med M-klasser er vedlagt som bilag 6.

Økonomi

Sagen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Indstillingen skal behandles i Borgerrepræsentationen. Lukningen effektueres fra skoleåret 2022/23.

 

Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 9. februar 2022:

Rasmus Steenberger (F) stillede følgende ændringsforslag til erstatning for indstillingens at-punkt:

"at nedlægge modtagerhold på mellemtrinnet på Lykkebo Skole (Harrestrup Å), og at styrelsesvedtægten for folkeskolen i København tilpasses i overensstemmelse hermed".

Ændringsforslaget blev forkastet efter afstemning - som følge af stemmelighed - med følgende resultat:

For stemte 5 medlemmer: F og Ø.

Imod stemte 5 medlemmer: A, B og C.

Forvaltningens indstilling var herefter godkendt.

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Enhedslisten og SF lægger vægt på, (1) at modtageklasser bør placeres på skoler, hvis etniske sammensætning ikke skiller sig kraftigt ud fra det københavnske gennemsnit, og ser frem til (2), at der ved BR's behandling af sagen foreligger en oversigt over hvor mange lærere de to skolers modtagehold i de(t) seneste år har haft med linjefag i dansk som andetsprog - og hvor mange lærere de to skoler har uddannet i da2 og på hvilket niveau".

Forvaltningen udarbejder frem mod behandlingen af sagen i Borgerrepræsentationen et notat om a) hvor mange lærere Vigerslev Allé Skole og Lykkebo Skoles (Harrestrup Å) modtagerhold har haft med linjefag i dansk som andetsprog, b) tosprogsprocenter for de to skoler, c) elevmønstre og eventuelle andre relevante supplerende data.

 

Til top